ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το Π.Α.Μ.Ε για το Κ.Ψ.Υ και τις λοιπές ψυχιατρικές δομές του Νοσοκομείου Χατζηκώστα

 


ΓΙΑ ΤΟ Κ.Ψ.Υ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΓΝΙ Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ 

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Χατζηκώστα και οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας βρίσκονται μπροστά σε μια εξέλιξη η οποία αποπειράται να λύσει απότομα μια εκκρεμότητα που δημιούργησαν και διατήρησαν από το 1991 όλες οι κυβερνήσεις και οι  διοικήσεις του Γ.Ν. Χατζηκώστα. Το ΚΨΥ  που λειτούργησε υπό την διοικητική, οικονομική  και επιστημονική ευθύνη του Γ.Ν. Χατζηκώστα για 30 χρόνια, χωρίς την απασχόληση πανεπιστημιακού προσωπικού, γίνονται όλες οι νομικές και πολιτικές ενέργειες να «επιστρέψει» στην επιστημονική και διοικητική ευθύνη του πανεπιστημίου και του ΠΓΝΙ.

Το  Κ.Ψ.Υ. όπως το κέντρο προεπαγγελματικής αποκατάστασης, ο ξενώνας και το ψυχιατρικό οικοτροφείο σύμφωνα με την  Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας  αποτελούν  ειδικές πανεπιστημιακές μονάδες της πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής από το 1991 !!!, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της 11/09/2020. 

¨Όλα αυτά τα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, δεν έγινε η  ελάχιστη προσπάθεια να ενισχύσουν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων τον ψυχιατρικό τομέα του Γ.Ν. Χατζηκώστα ενώ προσθέσανε και την λειτουργία του πολυδύναμου στον ψυχιατρικό τομέα. . Ενώ το πρόγραμμα «νοσηλείας στο σπίτι» που εγκρίθηκε πριν 2 χρόνια και αποτελεί πρόγραμμα κοινοτικής ψυχιατρικής φροντίδας δεν έχει υλοποιηθεί ούτε η πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού. Την ίδια στιγμή δεν έγινε ποτέ απόπειρα να ανοίξουν οι κλίνες της ψυχιατρικής κλινικής που προβλέπονται στον οργανισμό του Γ.Ν. Χατζηκώστα, γεγονός που θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχιατρικής φροντίδας με αποσυμφόρηση της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ. 

Διαχρονικά και σταδιακά οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας του Γ.Ν. Χατζηκώστα απαξιώθηκαν αλλά αξιοποιήθηκαν και για την σταδιακή απόσυρση της κρατικής ευθύνης από την υγεία. Το πολυδύναμο άνοιξε με χρηματοδότηση ακόμη και του προσωπικού του από το ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης, εκτός οργανισμού αλλά και εκτός κρατικού προϋπολογισμού.και με τη σύμπραξη ( μνημόνιο ) του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ..

Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι συναγερμού για όλους τους εργαζόμενους και ασθενείς. Η απαξίωση, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών του Γ.Ν. Χατζηκώστα που αφορά την πλειοψηφία των κλινικών και τμημάτων του έχει σήμερα έναν μεγαλύτερο ακόμη κίνδυνο. Την ένταξη όλων των νοσοκομείων από 01-01-2021 στους όρους λειτουργίας του ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε., της ανώνυμης εταιρίας του δημοσίου που θα κατευθύνει την χρηματοδότηση των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων με βάση την οικονομική αποδοτικότητά τους, όπως αυτή μετράται με τα DRG. Όλες οι κλινικές μπαίνουν στην μέγγενη της απόδειξης της οικονομικής αποδοτικότητάς τους σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, αλλά και σε ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές. Ανταγωνισμός που θα κερδίζεται από εκείνο το νοσοκομείο και κλινική που μπορεί πιο φθηνά, πιο γρήγορα να παρέχει το προϊόν του στους ασθενείς πελάτες, οι οποίοι θα πληρώνουν και φορολογία για την υγεία τους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και από την τσέπη τους σε διάφορα χαράτσια, απογευματινά ιδιωτικά  ιατρεία και ιδιωτικά χειρουργεία. Ό, τι δεν αποδίδει οικονομικά θα κλείνει ή θα συρρικνώνεται. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα τσακίσει τις εργασιακές σχέσεις στο βωμό του φθηνότερου προσωπικού.


Μπροστά στην γενικευμένη αρνητική εξέλιξη στο χώρο της υγείας και λόγω των αυξημένων αναγκών που προσθέτει η έξαρση του 2ου κύματος της πανδημίας του κορωναϊού καλούμε σε άμεση αγωνιστική συσπείρωση ώστε:

1. Να σταματήσει η απαξίωση των δομών του ψυχιατρικού τομέα του Γ.Ν. Χατζηκώστα. Να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι Ψυχιατρικές Δομές και το ΚΨΥ. Να ανοίξουν οι κλίνες της ψυχιατρικής κλινικής. Και να  ανοίξουν νέες δομές ψυχικής υγείας στο Γ.Ν. Χατζηκώστα, Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του ψυχιατρικού τομέα. Η πόλη μεγαλώνει, αυξάνει ο πληθυσμός και οι σύνθετες ανάγκες του. Μονιμοποίηση του προσωπικού του πολυδύναμου. και όλων των ελαστικά απασχολήσημων στο Νοσοκομείο 

2. Η διοίκηση του Γ.Ν. Χατζηκώστα να απολογηθεί για την συνέχιση της απαξίωσης των δομών ψυχικής υγείας και να απαντήσει ποιος ο ρόλος της στις τελευταίες εξελίξεις και για ποιο λόγο ακόμη και αυτό το πρόγραμμα «νοσηλείας στο σπίτι» δεν το υλοποίησε στην διάρκεια της θητείας της .

3. Γ.Ν. Χατζηκώστα και ΠΓΝΙ να μην αποτελέσουν ανταγωνιστές στην παροχή υπηρεσιών υγείας όπως το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. και η κυβερνητική πολιτική επιτάσσει. Οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας της Β.Δ. Ελλάδας που απευθύνονται στην πόλη μας έχουν κάθε δικαίωμα για ένα ισχυρό, συνεκτικό σύστημα δομών 1ο βάθμιας, 2ο βάθμιας και 3ο βάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ και του ΕΣΠΑ με όχημα την περιφέρεια και τους δήμους, όπως η έκθεση Πισσαρίδη επιτάσσει αυτή να ισχυροποιηθεί. Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς του  Γ.Ν. Χατζηκώστα και του ΠΓΝΙ  έχουν έναν κοινό αντίπαλο: την πολιτική εμβάθυνσης της επιχειρηματικής λειτουργίας τους μέσω των DRG, του ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ, της εμπλοκής των δήμων και της περιφέρειας μέσω του ΕΣΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]