Επιτροπή Αγώνα Λύγγου:ΟΧΙ στη δημιουργία μονάδων βιορευστών !

Της Επιτροπής Αγώνα της Τ.Κ Λύγγου, Δ.Ε Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου, κατά της δημιουργίας μονάδων βιορευστών στη Λύγγο .Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης οι  κάτοικοι της Τ.Κ Λύγγου αλλά και των όμορων Τ.Κ (Γραμμένου, Πολύλοφου, Βαγενητίου του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων,  Κωστάνιανης Δήμου Δωδώνης, Ασβεστοχωρίου  και Κοσμηράς  του Δήμου Ιωαννίνων), πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσισαν ότι είναι κάθετα αντίθετες με τη
δημιουργία μονάδων βιορευστών στην περιοχή.
Οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούν οι μονάδες αυτές θα προέρχονται κύρια από χώρες του εξωτερικού καθώς η περιοχή μας δεν έχει και δεν παράγει την παραμικρή ποσότητα βιοκαυσίμων ή άλλων υγρών αποβλήτων. Ετσι όλη η περιοχή θα μετατραπεί σε χαβούζα αποβλήτων της Ευρώπης.
Η μεταφορά τη πρώτης ύλης από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά αναιρεί τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα αυτών των πηγών ενέργειας και τον ίδιο τον στόχο για τον οποίο θεσπίστηκαν.
Δεν υπάρχει και δεν έχει τεθεί από την Πολιτεία κανένα ουσιαστικό κριτήριο για το ποιός επιβλέπει την πυκνότητα εγκατάστασης αυτών των Μονάδων. Δεν υπάρχει συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να θέτει όρια στον αριθμό αυτών των εγκαταστάσεων σε μία συγκεκριμένη περιοχή και ήδη στην περιοχή μας με ένα πρόχειρο υπολογισμό πρόκειται να δημιουργηθούν περί τις δέκα τέτοιες Μονάδες.
Η συσσώρευση τέτοιων μονάδων σε μία περιοχή είναι βέβαιο ότι δημιουργεί σωρευτικά ρύπους σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος .
Δεν έχουν τεθεί τα ουσιαστικά κριτήρια επιλογής αυτών και πώς γίνεται ο έλεγχος τήρησης των όρων ΑΕΠΟ.
Η λειτουργία τους σύμφωνα με το πρότυπα και τους περιορισμούς της ΑΕΠΟ απαιτεί συνεχή ανθρώπινη εξειδικευμένη επίβλεψη και υπό της πίεση της μεγιστοποίησης του κέρδους οι μεν επενδυτές το αποφεύγουν οι δε Υπηρεσίες αδυνατούν να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους.
Η δημιουργία τους θα καταστρέψει το φυσικό κάλλος και την παρθένα φύση της περιοχής. Θα βλάψει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα και την ήπια ανάπτυξη, που οι νέοι άνθρωποι με κόπο κατόρθωσαν να δημιουργήσουν και αυτή άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς.
Τα Ιστορικά Μνημεία της περιοχής θα καταστραφούν και θα απαξιωθούν τη στιγμή που η ίδια η Πολιτεία έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για τη συντήρηση  και  διάσωσή τους.
Η τοπική κοινωνία δεν έχει να ωφεληθεί στο παραμικρό από τη λειτουργία τους. Αντίθετα το περιβάλλον θα υποβαθμιστεί, η οικονομία θα συρρικνωθεί και θα επέλθει η τελειωτική κατάρρευσή της .
Δηλώνουμε την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας  να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης των μονάδων βιορευστών στην περιοχή μας.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Τ.Κ ΛΥΓΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]