Η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών για το άνοιγμα των σχολείων

Σχετικά με  το άνοιγμα των σχολείων
Εδώ και πολλούς μήνες, Ενώσεις Γονέων, Ομοσπονδίες, η ΑΣΓΜΕ, Σύλλογοι  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και ΕΛΜΕ, απαιτούν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Κατέθεσαν όλο αυτό το διάστημα συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις. Αντί να αποδεχτούν και να πάρουν όλα τα μέτρα για την υγιενή και την ασφάλεια των σχολικών μονάδων και του έμψυχου δυναμικού της εκπαίδευσης, εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, ελάχιστοι μόνιμοι διορισμοί  κλπ.). Επιπλέον,  χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους επιστήμονες ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο.
Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση και το Υπουργείου Παιδείας. Είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις.
Η κυβέρνηση προχωράει στο άνοιγμα των σχολείων  χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πρόκειται για  εγκληματική αδιαφορία. Επιπλέον, για μια ακόμα φορά ρίχνουν όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη».  Ενώ δεν πήραν κανένα μέτρο το τελευταίο δίμηνο που ήταν κλειστά τα σχολεία για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, με τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την αξιοποίηση σχολικών μονάδων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, με την εξεύρεση  κατάλληλων χώρων, ζητάνε από τους μαθητές να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά των 25 τ.μ., στις οποίες στοιβάζονται 25 μαθητές.
Δεν εξασφαλίζουν μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι προσλήψεις καθαριστριών στα Γιάννενα είναι πολύ κάτω των αναγκών και φυσικά δεν μιλάμε για μόνιμους διορισμούς.
 Ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά σε μικρούς μαθητές απαιτώντας να μην έρχονται σε επαφή, να μην ανταλλάσσουν μολύβια και γόμες!!
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι δε θέλουν να αναλάβουν την κρατική – κυβερνητική ευθύνη και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών ελάχιστα πράγματα έχει κάνει αυτούς τους μήνες για την ασφαλή επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία (δεν έχουν γίνει γενικευμένα: βαφές κτηρίων, επισκευές, διαμορφώσεις χώρων κλπ). Έχει εναποθέσει όλη τη διαδικασία προετοιμασίας των σχολικών μονάδων, την προμήθεια υλικών και μέσων προστασίας στις κυβερνητικές ...διαθέσεις.
Ενώ είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση της ΔΕΠ και του Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών που απαιτούνται για τη στέγαση των νηπίων στο 28ο Νηπιαγωγείο (Σεισμόπληκτα), δεν έκανε εδώ και δυο μήνες απολύτως τίποτα, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο, στις 7 του Σεπτέμβρη δεκάδες νήπια να μην έχουν στέγη.
Τέλος, το πρόβλημα στέγης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του ΣΑΠ συνεχίζει να υφίσταται  με ευθύνη της Δημοτικής αρχής (πρώην και νυν) και παρά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την ανέγερσή του παραμένει άγνωστος ο χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών και μεταστέγασης των σχολείων.
Πλαίσιο διεκδικήσεων για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς:
Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών (ενοικίαση), που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
Προστασία μαθητών  και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Σε σχέση με τον Δήμο Ιωαννιτών:
Άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος  του 28ου Νηπιαγωγείου και κάθε άλλου σχολείου που έχει παρόμοιο πρόβλημα, με την άμεση ενοικίαση και διαμόρφωση αιθουσών.
Να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες ανέγερσης του διδακτηρίου στο παλιό Χατζηκώστα και να μεταφερθούν τα Ειδικά Σχολεία του ΣΑΠ και το 1ο Νηπιαγωγείο.
Να δημιουργηθεί με ευθύνη των σχολικών επιτροπών, σε κάθε σχολείο ειδικός χώρος ιατρείου – χώρος παραμονής νοσούντων, και να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία με αυτόματες συσκευές σαπουνιού, αντισηπτικού και χειροπετσετών.
Να πραγματοποιηθούν όλες οι σχετικές εργασίες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτηρίων (βαφές, απολυμάνσεις, τουαλέτες, στέγες κλπ) πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Να απαιτηθεί και προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]