ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Β. Κικίλιας: Μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι με ασφάλεια. Είναι στο χέρι μας να μην υπάρξει δεύτερο κύμα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα αυξανόμενα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα φέρνουν ανησυχία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα με ανησυχούσε περισσότερο το να μην ανησυχούμε. Δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη από τον εφησυχασμό, όταν ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ, όταν είναι και παγκόσμιος και υψηλός και αφορά στην υγεία μας.

Να σας θυμίσω ότι το κλειδί της επιτυχίας μας στην προηγούμενη φάση ήταν η εγρήγορση με τα έγκαιρα μέτρα και η ομόθυμη σοβαρή συμμόρφωση όλων μας.

Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Η στάση μας απέναντι στον κορονοϊό θα καθορίσει και τη στάση του κορονοϊού απέναντι μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε για δεύτερο κύμα κορονοϊού με βάση τα δεδομένα που έχετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι στο χέρι μας να μην υπάρξει δεύτερο κύμα. Επιδημιολογικά, δεν είμαστε σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι στο ξέσπασμα του πρώτου κύματος. Η μεγάλη και επικίνδυνη, όπως εκτιμώ, διαφορά, είναι ότι πολλοί από εμάς – οι νεότεροι ηλικιακά, όσοι γενικά παίρνουν αψήφιστα θέματα υγείας, όσοι «ξεσκάνε» μετά από το δύσκολο lockdown – δεν προστατεύονται, δεν τηρούν τους απλούς κανόνες προφύλαξης: μάσκα - ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς - συχνό πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό, τήρηση των αποστάσεων. Μιλώ και ξαναμιλώ για τρεις απλούς κανόνες προστασίας της υγείας μας, κύριε Σιαδήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απαγόρευση των πανηγυριών αρκεί; Μήπως πρέπει να κλείσουν και τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και να απαγορευτούν τα πάρτι στις παραλίες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή, τις διακοπές μας, το καλοκαίρι μας, αλλά με ασφάλεια. Τα πανηγύρια απαγορεύτηκαν επειδή η φύση της εκδήλωσης είναι τέτοια που οι αποστάσεις δεν γίνεται να τηρηθούν και φυσικά ο αριθμός των ανθρώπων που διασκεδάζουν εκεί είναι τεράστιος.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, όμως, να ακούς μουσική, να πίνεις το ποτό σου ή να χορεύεις σ’ ένα μπαρ, αλλά να μην στριμώχνεται ο ένας πάνω στον άλλον. Δηλαδή αν είσαι 1,5 μέτρο μακριά από τη διπλανή παρέα, δεν διασκεδάζεις; Αν χορεύουν τα παιδιά σε μια παραλία πρέπει να στριμωχτούν αντί να απλωθούν;

Και να πω κάτι ακόμη: Νιώθουν οι νέοι, οι κάτω των 45 ότι είναι άτρωτοι, ότι και να κολλήσουν τον ιό δεν θα νοσήσουν σοβαρά.

Πρώτον, αυτό δεν ισχύει για όλους, όπως μάθαμε δυστυχώς με τον πιο σκληρό τρόπο, οπότε να ξέρουν ότι παίζουν ρώσικη ρουλέτα και, δεύτερον, να θυμούνται συνεχώς ότι έχουν γονείς ή παππούδες τους οποίους εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το υγειονομικό σύστημα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα ανταπεξέλθουμε, όπως ακριβώς και στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, όταν, την ίδια μάλιστα στιγμή, σας θυμίζω, ακόμα και τα πιο κραταιά υγειονομικά συστήματα κατέρρεαν. Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό, ενδυναμώνοντας το σύστημα υγείας με περισσότερες από 5.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, διπλασιάζοντας τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δημιουργώντας ένα σημαντικό απόθεμα Μέσων Ατομικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι ανοίξαμε τα σύνορα για να στηρίξουμε τον τουρισμό μήπως δημιουργεί συνθήκες επιστροφής του ιού;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, γνωρίζαμε ότι, αργά ή γρήγορα, η χώρα, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, θα ξανάνοιγε και εσωτερικά και ως προς τα σύνορά της. Η αύξηση των κρουσμάτων από τον τουρισμό ήταν προεκτιμημένη από το σύστημά μας. Η νησιωτικότητα είναι όρος εθνικής επιβίωσης για εμάς, για τη χώρα μας.

Οπότε, ναι, το περιμέναμε. Και για αυτό εκπονήσαμε ένα σχέδιο, με βάση το οποίο ενισχύσαμε τα νησιά μας με περισσότερους από 700 υγειονομικούς – ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό – προετοιμάσαμε ένα ισχυρό σύστημα αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, αν και εφόσον χρειαστεί, βάλαμε πολλαπλό testing σε μικρά νησιά και μεγάλους μοριακούς αναλυτές σε μεγαλύτερα.

Και όλα αυτά, μέσα από έναν ακτινωτό σχεδιασμό που περιλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και όλες τις άλλες δομές, υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης που μόνιμα θα αξιολογεί, μαζί με τους επιστήμονές μας, τα δεδομένα.

Να τονίσω ότι η διαδικασία διαχείρισης της κρίσης είναι μια δυναμική διαδικασία. Γνωρίζουμε πότε, πώς και γιατί αυξάνουμε ή χαλαρώνουμε τα μέτρα που παίρνουμε σε σχέση με τις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και τα tests που διενεργούνται και φτάνουν τα 9.000 ανά ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι δεν στηρίξατε από την αρχή επιχειρήσεις και εργαζομένους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες μεγάλης ύφεσης. Τι απαντάτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ότι την ύφεση στην οικονομία δεν την έφερε κάποια πολιτική διαπραγμάτευση… «θεωρίας των παιγνίων», όπως το 2015, αλλά μια παγκόσμια πανδημία.

Όλες οι Κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση: Να στηρίξουν αποτελεσματικά τον κοινωνικό ιστό, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τα δημόσια συστήματα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα να μην εκτοξευθούν επικίνδυνα κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες, όπως ο μέσος λόγος Χρέους/ΑΕΠ.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - και το οικονομικό επιτελείο ειδικότερα - αποδεικνύει στην πράξη ότι αυτή την εξίσωση την εκτελεί σωστά. Προσαρμόζει και επικαιροποιεί τις αποφάσεις της συνεχώς, γνωρίζει πολύ καλά προς ποιες ομάδες διοχετεύει τα πακέτα στήριξης, ενώ ανάλογα προωθεί και τις ελαφρύνσεις, είτε φορολογικές είτε ασφαλιστικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά την Αγία Σοφία και την μετατροπή της σε τζαμί, η Κυβέρνηση έχει «όπλα» να αντιδράσει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναδεικνύει το τεκτονικό ρήγμα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, το οποίο προκαλείται από τη δομική διαφορά νοοτροπίας και πολιτισμού.

Ο Ελληνισμός, στη μακρά διαδρομή του, υπήρξε ανάχωμα στο δεσποτισμό και το έρεβος. Η Ιστορία μάς δικαίωσε και μας δικαιώνει.

Η Αγία Σοφία είναι, μαζί με τον Παρθενώνα, τα δύο τοπόσημα που οριοθετούν την ελληνικότητα. Η Αγία Σοφία δεν είναι άλλο ένα μνημείο. Χρειάζεται, όμως, να τονίσω ότι η Αγία Σοφία είναι ιερό σύμβολο μιας σημαντικής μερίδας χωρών μελών της Ε.Ε.

Η ακτινοβολία της Ορθοδοξίας και ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας υπερβαίνουν το στενό ελληνοτουρκικό πλαίσιο.

Από τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν επιλέγει να δώσει πανμουσουλμανική και πολιτική διάσταση στο ζήτημα, η Ευρώπη οφείλει μια απάντηση.

Γιατί ο χριστιανισμός είναι, αν μη τι άλλο, πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]