Κάλεσμα της ΛΑΝΤΖΑ- Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό- Τουρισμό προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του κλάδου

Κάλεσμα της ΛΑΝΤΖΑ- Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό- Τουρισμό προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του κλάδου
Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του όχι οι εργαζόμενοι.
ΚΑΜΙΑ μείωση δικαιωμάτων, επιδομάτων και μισθών
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο κλάδο του Επισιτισμού- Τουρισμού χτυπηθήκαμε εργασιακά όλη την προηγούμενη περίοδο. Βρεθήκαμε σε κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας, με ένα επίδομα για κλάματα που πολλοί, λόγω ης μαύρης εργασίας, δεν το πήραν ποτέ. Και τώρα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε την Κυβέρνηση που, ενώ αναφέρεται σε «ίση κατανομή των βαρών», οι πρόσφατες εξαγγελίες της είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καταλυμάτων και εστίασης καταδικάζοντας τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου στην φτώχια και την ανεργία.  
Τι προβλέπεται για το τουριστικό- επισιτιστικό κεφάλαιο: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μοιράζουν ζεστό χρήμα στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με επιπλέον φοροαπαλλαγές και εισφορο-απαλλαγές, επιδοτήσεις μισθών, διευκολύνσεις ρευστότητας κτλ.
Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενος/-ες: Η κυβέρνηση μεταφέρει αυτούσια την απώλεια εσόδων των επιχειρήσεων στις πλάτες των εργαζομένων. Τα μέτρα προβλέπουν μειώσεις σε μισθούς που αγγίζουν το 50%, εδραίωση της εκ περιτροπής εργασίας, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, ενίσχυση και διατήρηση όλων των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η προστασία της υγείας των εργαζομένων γίνεται και αυτή θυσία για να μην χάσουν εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι και επιχειρήσεις αερομεταφορών, αφού καταργείται κάθε μέτρο ελέγχου και πρόληψης κατά του κορονοϊού στην είσοδο επισκεπτών από το εξωτερικό. 
Μέχρι τώρα, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ένσημα, χωρίς άδειες, χωρίς επιδόματα, ήταν μια θλιβερή πραγματικότητα για τον κόσμο της δουλειάς και της εργασιακής αναζήτησης. Μόλις λίγες μέρες πριν συναδέλισσά μας κατήγγειλε την εργοδοσία εστιατορίου στην πόλη για απλήρωτη εργασία και μέσα σε όλα είχε να αντιμετωπίσει τα… «δεμένα χέρια» της Επιθεώρησης Εργασίας που δεν μπορεί να καλέσει τριμερείς διαδικασίες, βάσει των εντολών του Υπουργείου Εργασίας. Κυβέρνηση αφήνει το πεδίο ελεύθερο τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα να εντείνουν την εκμετάλλευση προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, χωρίς να ελέγχονται από πουθενά! 
Επίσης, το γεγονός ότι η Ήπειρος δεν αρίθμησε πολλά κρούσματα κορωνοϊού, αποτελεί σημείο που το ντόπιο τουριστικό- επισιτιστικό κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του! Ας μην ξεχνάμε την καμπάνια «COVID safe place», μέσα από την οποία ξενοδόχοι, εστιάτορες, επιχειρηματίες του τουρισμού και των συναφών κλάδων στα Γιάννενα προωθούν την περιοχή ως έναν ασφαλή προορισμό. Ας μας απαντήσουν, όμως αν οι χώροι δουλειάς μας θα αποτελούν ασφαλές πεδίο (υγειονομικά και εργασιακά) για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. 
Συνάδελφοι ήρθε η ώρα να τα πούμε!
Ύστερα από όλο αυτό το διάστημα που χτυπηθήκαμε έντονα, και ενόψει του νέου εργασιακού μεσαίωνα που είναι στο κατώφλι, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του κλάδου πρέπει άμεσα να συνεδριάσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας! Να δώσουμε και εμείς από τα Γιάννενα δυναμικό παρών στην Ημέρα Δράσης στον Τουρισμό- Επισιτισμό στις 28 Μαΐου, στη βάση και της απόφασης του Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων, σε συντονισμό με άλλα Σωματεία. Επίσης, για άλλη μία φορά καλούμε τη Διοίκηση της Ένωσης Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων, αφού πήρε απόφαση για τις 28/5, να καλέσει και σε μια Γενική Συνέλευση. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά οι ανάγκες των εργαζομένων θα είναι αυτές που θα εκκινήσουν τις διαδικασίες για ορισμό Γενικής Συνέλευσης. Αν όχι τώρα πότε; Η απάντησή μας πρέπει να είναι μαχητική!
Παλεύουμε: 
  ΟΧΙ στην επιδότηση της μείωσης των μισθών
  ΟΛΟΣ ο μισθός στους εργαζόμενους
  ΚΑΜΙΑ μείωση δικαιωμάτων, επιδομάτων και μισθών
  Τώρα να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλα τα αντεργατικά μέτρα
  Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του όχι οι εργαζόμενοι.
  Καμία σκέψη για εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθών.
  Καμία απώλεια εισοδήματος  για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, διασφάλιση του με βάση τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες πρέπει να κηρυχτούν γενικώς υποχρεωτικές όπου δεν είναι.
  Τώρα να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι.
  Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Στήριξη των ανέργων με επιδόματα στο ύψος του βασικού μισθού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι να βρουν δουλειά.
  Μέτρα κοινωνικής στήριξης όλων των εργαζομένων του κλάδου, ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού,  τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.
  Μέτρα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζομένους.
Όλοι και όλες την Πέμπτη 28 Μάη στις 11.00π.μ. στη συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]