ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το Εργ. Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών Υπόμνημα στους Δήμους

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει το δίκαιο αγώνα των σχολικών καθαριστριών που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται ακόμη και άρρωστες χωρίς να δικαιούνται αναρρωτική άδεια και σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Καλούνται  εν μέσω πανδημίας να εργαστούν παίζοντας κορώνα-γράμματα τις ζωές τους αφήνοντας τες απροστάτευτες, χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
      H επαναλειτουργία των σχολείων αυτή την περίοδο εντείνουν την ανησυχία όλων μας, των μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς γίνονται συνεχώς «εκπτώσεις» στους αναγκαίους όρους ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. 
      Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη, αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη για την προστασία όλων των εργαζομένων, των μαθητών και των οικογενειών τους. Η καθαριότητα των σχολείων είναι υπόθεση όλων μας.. Η δικαίωση των αιτημάτων των σχολικών καθαριστριών για μέτρα προστασίας και μόνιμη σταθερή δουλειά είναι επίκαιρη όσο ποτέ.
     Μετά τις κινητοποιήσεις - διαμαρτυρίες της Επιτροπής Αγώνα των σχολικών καθαριστριών και του Εργατικού Κέντρου αναδείχθηκαν τα χρόνια προβλήματα και τα άμεσα αιτήματά τους.
       Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων το Εργατικό Κέντρο υπέβαλε υπόμνημα σε όλους τους δήμους του νομού Ιωαννίνων( προς Δημάρχους, Αντιδημάρχους παιδείας και κοινοποιήσεις στα δημοτικά συμβούλια και τις σχολικές επιτροπές) καθώς και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ).


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων θεωρεί ότι οι σχολικές καθαρίστριες που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται ακόμη κι άρρωστες, χωρίς να δικαιούνται αναρρωτική άδεια και χωρίς ωράριο καλούνται εν μέσω πανδημίας να εργαστούν παίζοντας κορώνα-γράμματα τις ζωές τους, αφήνοντας τες απροστάτευτες, χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας,  χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στα ήδη λοιπόν υπάρχοντα προβλήματα έρχονται και προστίθενται αυτά της πανδημίας, όπου εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όλοι οι χώροι των σχολείων πρέπει να απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν πρωινές και απογευματινές καθαρίστριες στα σχολεία. Με τι ωράριο και τι αποδοχές, αφού άλλες εργάζονται από μία, δυο, τρεις έως και δώδεκα ώρες ημερησίως για 200 έως 400 ευρώ το μήνα;
Καλούνται με μια απλή μάσκα κι ένα ζευγάρι γάντια να απολυμαίνουν κάθε μέρα όλες τις αίθουσες για να μην αρρωστήσουν τα παιδιά, ενώ απαιτούνται ειδικές μάσκες λόγω της τοξικότητας των απολυμαντικών. Το ζήσαμε το φετινό χειμώνα με την έξαρση των ιώσεων και τα νέα δεδομένα της πανδημίας.
Απαιτούμε στολή εργασίας (φόρμα, παπούτσια), όπως πρέπει για την περίπτωση των καθαριστριών κι όπως υποσχεθήκατε εδώ και ένα χρόνο. Άλλοτε γλιστράνε στις σκάλες και άλλοτε στις τουαλέτες και στους προαύλιους χώρους. Μέχρι πότε θα συνεχίζουν με τα δικά τους ρούχα να γυρίζουν στα σπίτια τους; Μικρόβια, χλωρίνες, βρωμιές τα παίρνουν όλα μαζί τους; Τώρα με τον κορωνοϊό τι θα γίνει; Έχουνε παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους στο σπίτι τους. Αν τους μεταφέρουν τον ιό;
Απαιτούμε γιατρό εργασίας, που σε συνθήκες πανδημίας και όχι μόνο θα τους εκπαιδεύσει στα θέματα καθαριότητας και για το ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουνε για τη δική τους υγεία, την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Τι θα γίνει αν αρρωστήσουν και αδυνατούν να πάνε για δουλειά; Θα στείλουνε μήπως πάλι συζύγους, παιδιά, όπως κάνουνε μέχρι σήμερα;
Τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες καθαριστριών (χρόνιο άσθμα, καρδιοπάθειες, ζαχαρώδης διαβήτης, κτλ); Θα μείνουν απλήρωτες; Θα πληρωθούν; Για δουλειά πάντως δεν μπορούν να πάνε κι ούτε να το κρύψουν μπορούν, ούτε να παίζουν τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα»!
Τι θα γίνει με τις καθαρίστριες μωρομάνες και έγκυες; Τι θα γίνει με καθαρίστριες που έχουν μικρά παιδιά και παιδιά στο δημοτικό, αν δεν ανοίξουν οι βρεφικοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά;
Τι θα γίνει με καθαρίστριες που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες την ώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι εκτεθειμένες αυτές και τα παιδιά τους στον ιό;
Τι θα γίνει με τη λήξη των συμβάσεων εργασίας στις 30 Ιουνίου, αφού θα υπάρχει παράταση του σχολικού έτους;
Αν χρειαστεί οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων να μεταφερθούν σε γυμνάσια και λύκεια με ποιο κριτήριο θα γίνει η επιλογή; Θα χρεωθεί τη μεταφορά τους ο δήμος; Θα υπογραφούν καινούργιες συμβάσεις;
Ζητάμε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:
Μετατροπή όλων των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές, ένταξη σε βαρέα και ανθυγιεινά .
Χορήγηση αδειών όπως για τους υπόλοιπους δημοτικούς υπαλλήλους.
Πρωινή και απογευματινή βάρδια καθαριστριών με 6,5 ώρες εργασία με προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες που μας διασφαλίζει η εγκύκλιος για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού και με δεδομένο ότι όλοι οι χώροι πρέπει να απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα σε όλα τα σχολεία. Απαιτείται τώρα το τριπλάσιο προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα. Δηλαδή αν ένα σχολείο έχει μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης θα μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση η σύμβασή της και απαιτούνται άλλες δύο σχολικές καθαρίστριες. Για σχολεία που έχει τώρα τρεις καθαρίστριες εν μέσω πανδημίας απαιτούνται 9 σχολικές καθαρίστριες.
Χορήγηση στολής εργασίας και κατάλληλα παπούτσια να αλλάζουνε ρούχα στο σχολείο και να φοράνε μιας χρήσης στολές πάνω από τη φόρμα εργασίας
Γάντια μιας χρήσης από νιτρίλιο
Μάσκα ημίσεως προσώπου
Μάσκα με φίλτρα και άνθρακα( κατάλληλη για τα τοξικά απολυμαντικά)
Γαλότσες
Παπούτσια αντιολισθητικά
Φόρμα εργασίας
Φόρμα μιας χρήσης, όπως φοράνε υγειονομικοί, έτσι ώστε μετά το πέρας της εργασίας να μη μεταφέρουνε τα μικρόβια στο σπίτι τους.
Σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα καθαρισμού απολύμανσης με ατμό, όχι τοξικά καθαριστικά που προκαλούν δύσπνοια, άσθμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία, που είναι εξίσου επικίνδυνα και για την υγεία των εκπαιδευτικών και μαθητών.
Γιατρός εργασίας για όποια ζητήματα υπάρχουν και σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφαλείας να τους δείξει τι πρέπει να προσέχουνε μέσα στους χώρους που καθαρίζουνε ώστε να συμβάλλουνε στην ολόπλευρη υγεία καθαριστριών, εκπαιδευτικών και παιδιών. Ιδιαίτερες οδηγίες για τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία για το πώς πρέπει να απολυμαίνουν οι καθαρίστριες.
Ειδικός διαμορφωμένος χώρος όπου θα παραμένουν τα παιδιά που δεν νιώθουν καλά.
Να ανακατασκευαστούν όλες οι σχολικές τουαλέτες, η κατάσταση είναι τραγική και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, άμεσα να φτιαχτούν όλα τα καζανάκια και οι βρύσες.
Διαμόρφωση όλων των προαύλιων χώρων με σταθερά καλαθάκια για την αξιοπρεπή ζωή των παιδιών μας.
Να διαμορφωθούν κιόσκια στις αυλές, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις άσχημες καιρικές συνθήκες.


Για τη Διοίκηση 

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας 


Έξαρχος Νικόλαος                                                      Ηλίας Κωνσταντίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]