Η νέα τάση για διακοπές: Ενοικιάσεις εξοχικών -Πόσο κοστίζουν

Σπίτια με τη σεζόν ή με το μήνα, σε τιμές… κορονοϊού, έχουν την ευκαιρία να μισθώσουν αυτό το καλοκαίρι οι Ελληνες, μετά την απόφαση πολλών ιδιοκτητών να επιστρέψουν στο επίμαχο μοντέλο ενοικίασης που «άνθιζε» σε περιόδους προ Airbnb.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες και το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των αγγελιών που αφορούν σε εξοχικές κατοικίες -κυρίως στην ηπειρωτική, αλλά και στη νησιωτική χώρα-, οι οποίες προσφέρονται με ευέλικτη διάρκεια μίσθωσης (πάνω, όμως, από ένα μήνα), με το κόστος να είναι σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να το «σηκώσει» μία μέση ελληνική οικογένεια.

«Το πλήγμα που υπέστη και στη χώρα μας η οικονομία του διαμοιρασμού, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι φέτος η αγορά θα κινηθεί πρωτίστως με τον εγχώριο τουρισμό, έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών στη λύση της μίσθωσης με τη σεζόν ή με το μήνα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο και συνεχίζουν: «Πέρα από το προφανές, ότι, δηλαδή, με τον επίμαχο τρόπο έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν Eλληνες τουρίστες, οι οποίοι πλέον μπορούν να συνδυάσουν -σε μεγαλύτερο βαθμό εν συγκρίσει με παλαιότερα- την τηλεργασία με τις διακοπές, οι ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης (καθαρισμό ακινήτου, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων κ.λπ.), αλλά και της ενεργής συμμετοχής τους κατά τη διάρκειά της, από την άφιξη έως και την αναχώρηση του εκάστοτε επισκέπτη».

Κόστος

Oσον αφορά στις τιμές, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, αυτές είναι ελκυστικές και ποικίλλουν, ανάλογα με την περιοχή, το είδος της κατοικίας και την εγγύτητά της στη θάλασσα. «Την ίδια στιγμή, εάν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει μεγαλύτερο του ενός μηνός διάστημα, τότε το κόστος διαμορφώνεται αναλόγως», προσθέτουν.

Προς επίρρωση, με βάση στοιχεία που άντλησε το Δίκτυο E-Real Estates από τα δεδομένα του, μονοκατοικία, 65 τ.μ., όπου μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει μία οικογένεια με δύο παιδιά, διατίθεται έναντι 350 ευρώ/μήνα, με ελάχιστη διάρκεια διαμονής το 3μηνο. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου 12 ευρώ/ημέρα, ποσό που μάλλον δύσκολα θα μπορούσε η συγκεκριμένη οικογένεια να βρει είτε σε ξενοδοχείο είτε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Συνολικά, δε, το κόστος για όλο το καλοκαίρι διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ.

Στα 200 ευρώ/μήνα είναι το ενοίκιο για ένα μικρότερο σπίτι, 42 τ.μ., στο Ξυλόκαστρο, με τον ιδιοκτήτη να θέτει ως ελάχιστο χρόνο μίσθωσης τους τέσσερις μήνες. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα κόστος πέριξ των 800 ευρώ, ήτοι μόλις εννέα ευρώ/ημέρα. Στην ίδια περιοχή, μάλιστα, αλλά στο παραλιακό χωριό Μελίσσι, διατίθεται προς μίσθωση σπίτι, 55 τ.μ., στα 300 ευρώ/μήνα.

Στην ίδια τιμή, στα 300 ευρώ δηλαδή, μισθώνεται και διαμέρισμα, 65 τ.μ., στη Δροσιά Χαλκίδας, ενώ το κόστος για ένα 4μηνο σε σπίτι, 50 τ.μ., στη Νέα Μάκρη υπολογίζεται σε 1.200 ευρώ, ήτοι περί τα 10 ευρώ/ημέρα.

Η εικόνα στα νησιά


Μεγάλες αποκλίσεις, τόσο ως προς την ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης όσο -κυρίως- στις τιμές, καταγράφεται στα ζητούμενα ενοίκια της νησιωτικής Ελλάδας, συγκριτικά με τα αντίστοιχα στην ηπειρωτική χώρα.

Ετσι, ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στη Σκληρή, στο Αγκίστρι, μισθώνεται για 350 ευρώ/μήνα, με τον ιδιοκτήτη, ωστόσο, να ζητά 12μηνη μίσθωση. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας (από έναν έως και τρεις ή τέσσερις μήνες),το μίσθωμα θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω», σχολιάζουν οι ίδιοι κτηματομεσιτικοί παράγοντες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ικαρία, με μία μεζονέτα, 110 τ.μ., να μισθώνεται έναντι 400 ευρώ/μήνα, ενώ στα 450 ευρώ είναι το μηνιαίο κόστος για ένα διαμέρισμα 48 τ.μ. στις Σπέτσες. Αμφότερες οι αγγελίες έχουν ως ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης το χρόνο.

Δημοφιλείς προορισμοί

Στον αντίποδα, «αμετανόητοι» εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες στα δημοφιλή -στους ξένους τουρίστες- νησιά, όπως είναι, για παράδειγμα, η Μύκονος. Παρά την υγειονομική κρίση, τα ενοίκια, που ζητούν για μία μονοκατοικία, 72 τ.μ., στην Παράγκα είναι 6.000 ευρώ τον Ιούνιο, 8.000 ευρώ τον Ιούλιο και 10.000 ευρώ τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στις 5.000 ευρώ.

Από 3.000 ευρώ έως και 4.500 ευρώ υπολογίζεται το κόστος για ένα διαμέρισμα αντίστοιχου εμβαδού στον Αγιο Δημήτριο Κύθνου, τους μήνες Ιούλιο- Σεπτέμβριο, ενώ για το ίδιο διάστημα τα ενοίκια στην Πέρδικα της Αίγινας ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ, για να φτάσουν έως και τα 1.650 ευρώ.

Τέλος, περί τα 2.500 ευρώ μισθώνεται σπίτι, 95 τ.μ., στη Χώρα της Σερίφου. «Πρόκειται για ένα ημερήσιο ποσό διανυκτέρευσης, της τάξεως των 80 ευρώ, που προσφέρεται και από τα ξενοδοχεία», διαπιστώνουν οι παραπάνω παράγοντες της αγοράς, υπενθυμίζοντας τον παράγοντα της ασφάλειας, που, ενόσω διατηρείται ορατός ο κίνδυνος μίας νέας πανδημίας, αυτός θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις όποιες επιλογές των ταξιδιωτών – εγχώριων και μη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]