Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων :Eπικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Περιφέρειας

 Τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Ήπειρο απασχόλησε η εμφάνιση και διασπορά  κρουσμάτων κορονοϊού σε γαλακτοβιομηχανία της Άρτας, όχι μόνο από την σκοπιά του κινδύνου της δημόσια υγείας αλλά και από την σκοπιά της διαχείρισης του ζητήματος από τον εργοδότη  και την Περιφέρεια Ηπείρου, με το θέμα να τίθεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με ερώτηση του ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση της περιφέρειας, αναφέρεται ότι: «το αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης, δεν άρει την υποχρεωτική και αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής  και τη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης την οποία πρέπει να υιοθετεί κάθε πολίτης, είτε είναι εργαζόμενος σε μια βιομηχανία, είτε ασχολείται με αγροτικές κ.α. δραστηριότητες».
 Με αυτό τον τρόπο εξαφανίζεται πλήρως η αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Ο κάθε εργοδότης όμως έχει νομικά την ευθύνη να διασφαλίζει, με συλλογικά οργανωτικά μέτρα, ότι στο χώρο εργασίας δεν συνωστίζονται οι εργαζόμενοι στις βάρδιες, στα εταιρικά μέσα μεταφοράς κλπ. Έχει την ευθύνη όχι μόνο να ενημερώνει, να εκπαιδεύει, να παρέχει τα ατομικά μέτρα προστασίας και να επιτηρεί τη σωστή χρήση τους, αλλά και την εργοδοτική ευθύνη να έχει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, η οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και ως προς τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης από τον COVID-19
Τα μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό, για τους χώρους εργασίας, περιγράφονται σε σχετικές οδηγίες του υπουργείου εργασίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), καθώς και στον Κώδικας Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ). Με όλες τις ενστάσεις που έχουμε διατυπώσει για την παραπάνω νομοθεσία, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε κανένα σημείο δεν υπάρχουν περιθώρια περί «ατομικής ευθύνη των εργαζομένων», όταν αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, παρά μόνο για αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη.
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αποτελεί εκφραστικό λάθος της ανακοίνωσης η απόκρυψη του «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο». Όμως η διαχείριση του περιστατικού αυτού από την αρχή του, όταν έγινε η καταγγελία από το Εργατικό Κέντρο Άρτας και την Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, κατέδειξαν την πρόθεση της περιφερειακής αρχής, να κουκουλώσει την εργοδοτική ευθύνη. 
Υπήρξαν απανωτά δελτία τύπου, με ασαφείς αναφορές και καταγγελίες, για «κάποιους» που σπέρνουν σύγχυση και πανικό, επειδή απαιτούσαν τη λήψη μέτρων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.  Υπήρξε συγκάλυψη της εργοδοτικής ευθύνης, σχετικά με την καθυστέρηση λήψης μέτρων αποτροπής της διασποράς, που τελικά οδήγησαν ώστε τα κρούσματα στην επιχείρηση,  από ένα στις 28-03, να γίνουν τουλάχιστον τέσσερα στις 31-03. Υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης, για το εάν υπήρχε εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου στη συγκεκριμένη επιχείρηση και αν ελήφθησαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα με ευθύνη του εργοδότη. Αποκρύφτηκε το γεγονός ότι μόνο μετά από την παρέμβαση της Εισαγγελίας Άρτας και της αστυνομίας, έκλεισε η επιχείρηση και έγινε έλεγχος των εργαζόμενων.  Και «κερασάκι στην τούρτα» βέβαια, αποτέλεσαν οι δημόσιες επώνυμες ευχαριστίες της περιφερειακής αρχής στους χορηγούς επιχειρηματίες (όπως ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας),  στα υποχρηματοδοτημένα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων νοσοκομεία της Ηπείρου.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η περιφερειακή αρχή με επικίνδυνο για την δημόσια υγεία τρόπο καλύπτει την εργοδοτική ευθύνη. Και εάν στις αρχικές της ανακοινώσεις κάλυπτε έναν εργοδότη, με την τελευταία της ανακοίνωση εξαφανίζει την ευθύνη για κάθε εργοδότη της Ηπείρου. 
Είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιείται και όταν συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα, όταν προκύπτουν επαγγελματικές ασθένειες. Και τότε εργοδότες, κυβερνήσεις, περιφέρεια κλπ αναδεικνύουν την ατομική ευθύνη του εργαζόμενου και ποτέ δεν τιμωρούνται οι εργοδότες ακόμη και όταν χάνονται ζωές με ευθύνη τους.
Όσο κι αν προσπαθούν να προετοιμάσουν την εργοδοτική επίθεση της «επόμενης ημέρας» καλλιεργώντας το έδαφος της αποκλειστικής ατομικής ευθύνης του εργαζόμενου για ό,τι του συμβεί, τους διαμηνύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν . Οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και τα εργατικά κέντρα, στην περιφέρεια και στους δήμους θα συνεχίσουν να οργανώνουν την αντεπίθεση των εργαζομένων, στην προσπάθεια δημιουργίας  εργασιακής ζούγκλας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, και με πρόσχημα την πανδημία.
Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να σταθούν σήμερα όρθιοι και να οργανώσουν την αντεπίθεσή του για την  «επόμενη ημέρα»  της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που από τώρα το αστικό κράτος, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση προσπαθούν  να τους μεταφέρουν τον λογαριασμό, με τις ΠΝΠ και τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που προβλέπουν, πλάι στην αθρόα επιχορήγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
  δείτε εδώ  τις οδηγίες του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]