Προσφυγικό και οικονομία στο επίκεντρο: Τι είπαν υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ πίσω από τις κλειστές πόρτες

Το προσφυγικό ήταν αυτό που κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στη «χαλαρή» συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Καβούρι. Η συντριπτική πλειονότητα των 55 βουλευτών που πήρε το λόγο έθεσε το ζήτημα ως κυρίαρχο στην ατζέντα, ενώ νωρίτερα είχαν μιλήσει γι’ αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν θετικό και δεν καταγράφηκαν εντάσεις ή διαφωνίες. Ζητήθηκε, ωστόσο, κυρίως από βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση για το θέμα των μετεγκαταστάσεων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και γενικότερα συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ από τα συμφραζόμενα αναδείχθηκε διαφορά αντίληψης ανάμεσα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών .

Τέθηκε, επίσης, ως ορόσημο η άνοιξη, καθώς έως τότε – όπως είπε και ο πρωθυπουργός – εκτιμάται ότι θα έχουν φανεί χειροπιαστά αποτελέσματα από την πολιτική της κυβέρνησης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι βουλευτές εκφράστηκαν με θετικό τρόπο για το νέο νόμο για το άσυλο, στον οποίο, άλλωστε, έχει ποντάρει πολλά η κυβέρνηση και, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνει την ευκαιρία για ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Θετική υποδοχή υπήρξε από τους περισσότερους βουλευτές για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το έργο του συνολικά στους τομείς αρμοδιότητάς του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μολαταύτα, ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας εξακολουθεί να τον αντιμετωπίζει επιφυλακτικά, κυρίως λόγω των αντίστοιχων συναισθημάτων που εκφράζει απέναντι στα ανοίγματα Μητσοτάκη στον κεντρώο και μεταρρυθμιστικό χώρο. Η πλειονότητα των βουλευτών πάντως σχολίασε θετικά τις σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.



Ενδιαφέρον είχαν επίσης από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού οι αιχμές κατά της Ευρώπης για το προσφυγικό, οι οποίες αποτυπώνουν το γενικότερο κλίμα και τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση για την εκ Βρυξελλών συνδρομή στη διαχείριση του ζητήματος. Θέμα ημερών – ίσως και ωρών – είναι, άλλωστε, η ανακοίνωση του συνολικού πλάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, συμπεριλαμβανομένης της χωροταξίας για τη δημιουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Σε γενικές γραμμές, από τη συνεδρίαση προκύπτει επί της αρχής ικανοποίηση από τους τέσσερις πρώτους μήνες της κυβέρνησης, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μια πίστωση χρόνου για να φανούν χειροπιαστά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι κριτικές που ακούστηκαν για την οικονομία, με αιχμή τις μειώσεις φόρων, αλλά και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος με τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Το… παράπονο που διατυπώθηκε από τους βουλευτές και άκουσαν οι υπουργοί έχει να κάνει με τον καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη επικοινωνία τους με την κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε ν’ αποφεύγεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού, με τα κυβερνητικά στελέχη να δεσμεύονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, οι βουλευτές θα είναι «ο πολιορκητικός κριός που θα υλοποιήσει και θα μεταφέρει στην κοινωνία την κυβερνητική πολιτική», ενώ ο ίδιος επισήμανε πως οι πόρτες του είναι ανοιχτές για τους βουλευτές του. Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές της περιφέρειας, τόνισε ότι σύντομα θα δρομολογηθούν στοχευμένα περιφερειακά αναπτυξιακά έργα.

Πηγή: www.newsit.gr
VIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]