Ιωάννινα:LED για όλο το Δήμο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων


Στην αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα προχωρήσει ο δήμος Ιωαννιτών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής όπως είχε διαμορφωθεί πριν λίγες ημέρες με την σημείωση ότι αν γίνει αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη η προσφυγή και δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός τότε το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει μέσω του ΕΣΠΑ.
Οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος και Φώτης Βάββας απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους.
Από τις απαντήσεις που ξεχώρισαν είναι ότι η μελέτη του δήμου για την κάλυψη όλης της έκτασης με φωτισμό LED θα έχει ολοκληρωθεί σε ενενήντα ημέρες.
Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από τον μηχανισμό ELENA που αξιοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Από την μελέτη θα προκύψει η πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα είναι είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.
Ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την μελέτη και την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης ενώ θα παραλάβει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο.
Ο Δήμος θα υποβάλλει έργα στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ που δεν μπορούν να χρηματοδοτούν από άλλη πηγή.
Εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» η κεντρική εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Θωμά Γιωτίτσα. Ο κ. Γιωτίτσας υπεραμύνθηκε της επιλογής που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει στον διαγωνισμό με την δέσμευση κονδυλίων από τους ανταποδοτικούς πόρους. Καταλόγισε ευθύνες στην δημοτική αρχή για την ακύρωση του διαγωνισμού υποστηρίζοντας ότι έγινε χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.
Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι δεν θα υπήρχε καμία επιβάρυνση στους πολίτες ούτε για τον δήμο. Δεν υπήρχε λόγος να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, είπε και υποστήριξε ότι με την λύση που επιλέγει η δημοτική αρχή θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και κανένα όφελος.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη διαφώνησε τόσο με την επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού μέσω ιδίων πόρων όσο και την νυν δημοτική αρχή καθώς δεν έχει πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση. Πρότεινε για την περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέρος του έργου μέσω του ΕΣΠΑ και για τον υπόλοιπο δήμο με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αν απορριφθεί η  προσφυγή τότε να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός ELENA για το σύνολο του Δήμου.
Ο Λάζαρος Νάτσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο το οποίο δεν θα είναι αποδοτικό για τους πολίτες. Υποστήριξε ότι με την λύση που επιλέγει η δημοτική αρχή θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.
Η Όλυ Τσουμάνη στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα ανέφερε όμως πως με όποιον τρόπο και να εκτελεστεί το έργο δεν θα ωφεληθούν οι πολίτες.  Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Ο Χρήστος Πατσούρας πρότεινε να προχωρήσει το έργο από τις υπηρεσίες του Δήμου και με πόρους του δήμου.
Ο Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η λύση της δημοτικής αρχής δίνει οριστική λύση σε ολόκληρο το δήμο. «Το ζήτημα είναι αν θέλουμε τρία εκατομμύρια χαράτσι στους Γιαννιώτες ή μια λύση ανέξοδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Άρης Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι είναι σαφή τα πλεονεκτήματα από μία πρόταση που δίνει συνολική λύση σε ολόκληρο το δήμο και δεν έχει κανένα κόστος για τους πολίτες. Υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλο το δήμο αποτελεί μία αξιόπιστη λύση.
Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η μέθοδος που προτείνει η δημοτική αρχή διασφαλίζει ένα έργο σε όλη την έκταση χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες. Σημείωσε ότι η υπάρχουσα μελέτη που έχει εκπονηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες θα αξιοποιηθεί στον συνολικό σχεδιασμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα μόνο επτά δήμοι σε ολόκληρη την χώρα χρησιμοποίησαν ιδιωτικούς πόρους για ανάλογα έργα ενώ άλλοι εξήντα προχωρούν με ιδιωτικά κεφάλαια.
«Η μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για τους πολίτες και εγγυάται την καλή λειτουργία του έργου σε βάθος χρόνου. Οι πολίτες έχουν μόνο να κερδίσουν από την μείωση τελών που θα προκύψει», υπογράμμισε.
«Πρόκειται για την πλέον συμφέρουσα μέθοδο ενώ η χρησιμοποίηση του μηχανισμού ELENA έχει μηδενικό κόστος για την ωρίμανση του έργου», κατέληξε ο κ. Βάββας.
Ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός δεν προκαλούσε καμία οικονομική ζημιά στο δήμο ενώ είπε ότι κάθε άλλη μέθοδος θα οδηγήσει τα χρήματα στα ταμεία του ιδιώτη αναδόχου.
Πρότεινε να ακυρωθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για ακύρωση του διαγωνισμού, να επαναδημοπρατηθεί το έργο, να υποβληθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, να αξιοποιηθούν οι πόροι που θα αποδεσμευτούν για την επόμενη φάση της αντικατάστασης και να εξεταστεί ολοκληρωμένη πρόταση για το σύνολο του δήμου.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η ωραιοποίηση της κατάστασης του παρελθόντος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση του δήμου. «Ειδυλλιακές εικόνες ενός μηχανισμού που δούλευε και ξαφνικά παρέλυσε απέχουν από την πραγματικότητα» τόνισε.
«Η υλοποίηση του έργου με ιδιωτικούς πόρους ναρκοθετούσε την οικονομική κατάσταση του Δήμου και οδηγούσε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος αύξησης των τελών ήταν αυτός που οδήγησε στην λήψη της απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού.
Επανέλαβε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρότι γνώρισε τις αντιρρήσεις της νέας προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στον διαγωνισμό ενώ μπορούσε εξ αρχής να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.
«Μέσα σε τρεις μήνες θα λογοδοτήσουμε. Θα δούμε πραγματικά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Θα δούμε και πόσες είναι οι λάμπες στον δήμο μας. Θα γίνει πλήρης καταμέτρηση, πλήρης προετοιμασία και θα ξέρουμε ακριβώς που βαδίζουμε», τόνισε ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Η πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συζήτηση και για τα έργα του δήμου που θα υποβληθούν προς ένταξη στην πρόσκληση που είναι στον αέρα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος.
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να υποβληθούν τρία έργα.
Πρόκειται για:
- Δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων στην συμβολή των οδών Δωδώνης, Ζέρβα, Πυρσινέλλα, Ελευθερίου και Σπύρου, στη συμβολή των οδών Γράμμου, Κωνσταντινουπόλεως και Καλπακίου και στη συμβολή της Λεωφόρου Παπανδρέου με Κουντουριώτου και Ευαγγελίδη.
- Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου.
- Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ιωαννιτών με νέα ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών οχήματα.
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος σημείωσε ότι ετοιμάζεται κι ένα τέταρτο έργο που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων με την τοποθέτηση φωτοβολταικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]