ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Τσίπουρο σε τιμή ..ουίσκι Μεγάλο το πλήγμα για την Ελληνική Αμπελουργία

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον διπλασιασμό του φόρου στο τσίπουρο ο Πρόεδρος της ZOINOS WINERY κ. Βαγγέλης Αργύρης παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, συνέντευξη τύπου στα γραφεία του οινοποιείου στο Σταυράκι Ιωαννίνων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αργύρης ανέφερε τα εξής:
«Η πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εναρμονιστεί η φορολογική του πολιτική επί των αποσταγμάτων σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για την Ελληνική Αμπελουργία. Αφού ουσιαστικά εξισώνει τον φόρο του τσίπουρου με τον φόρο των άλλων αλκοολούχων ποτών όπως το ουίσκι.
Πριν φτάσουμε όμως στις συνέπειες αυτής της απόφασης θα πρέπει να σταθούμε στο γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασχολήθηκε με τα παραδοσιακά αποστάγματα της Ελλάδας;
Ασχολήθηκε διότι υπήρξε επώνυμη καταγγελία – προσφυγή προς το Δικαστήριο της Οργάνωσης των επαγγελματιών αποσταγματοποιών κατά του τρόπου παραγωγής και φορολόγησης των παραδοσιακών παραγωγών τσίπουρου.
Ουσιαστικά για να χρησιμοποιήσουμε μια λαϊκή ρήση «Βάλαμε τα χεριά μας και βγάλαμε τα μάτια μας». Κι αυτό διότι οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου ισχύουν για όλους, παραδοσιακούς και αποσταγματοποιούς. Άρα την «πληρώνει» το προϊόν στο σύνολό του.
Δώσαμε δηλαδή λαβή έτσι ώστε να επιβληθούν στην αγορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας, των προϊόντων της βιομηχανίας του σκληρού αλκοόλ.


Όσον αφορά την ίδια την απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί εντός 2 μηνών και η χώρας μας να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για ίση φορολόγηση όλων των αποσταγμάτων. Γεγονός που θα οδηγήσει στον διπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το τσίπουρο .
Η χώρα μας μέχρι σήμερα εφάρμοζε μειωμένο κατά 50% φόρο στο τσίπουρο και στο ούζο με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει ότι το τσίπουρο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
Τέλος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά την απαγόρευση  της διακίνησης χύμα τσίπουρου καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνθηση του λαθρεμπορίου, αποτέλεσμα της χαμηλής φορολόγησης του χύμα τσίπουρου, μόλις 1/8 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. 
Μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση και μακριά από περίεργες μεθοδεύσεις, όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο κοινό, που θα προβάλει τα επιχειρήματά μας, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου.
Ενώ η πολιτεία ταυτόχρονα να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναθεώρηση των τεχνικών φακέλων τόσο του τσίπουρου και της τσικουδιάς , όσο και του ούζου προκειμένου στην πράξη να αναχαιτιστεί η πολιτική του αθέμιτου ανταγωνισμού και επιτέλους να σφυρηλατηθεί μια ενιαία θέση για τα Εθνικά προϊόντα. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]