Εγκρίθηκε οριστικά η επένδυση στο Ελληνικό

«Πράσινο Φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επένδυση στο Ελληνικό
Εγκρίθηκε σήμερα οριστικά από το ΣτΕ η επένδυση για την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής και συγκεκριμένα τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο αποκαλούμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μία επένδυση που θα φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Ειδικότερα, το ΣτΕ με δύο διαφορετικές αποφάσεις της απέρριψε τις προσφυγές τόσο των 550 κατοίκων του Ελληνικού, όσο και των διάφορων νομικών προσώπων  (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) που ζητούσαν την ακύρωση της επένδυσης.

Και οι δύο αυτές προσφυγές απαιτούσαν την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος της 28.02.2018 που ενέκρινε την επέκταση και παράλληλα έθετε το πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ακύρωσης αφορούσαν τη ματαίωση της ανέγερσης 6 υψηλών κτιρίων (ουρανοξύστες), ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).

Το ΣτΕ, ερμηνεύοντας τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις έκρινε τον αριθμό των 6 ειδικών κτιρίων εύλογο προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων κα πως από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.

Επιπλέον, κρίθηκε πως καμία από τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο, και το άρθρο 22 του ν. 4277/2014 (νόμος για το ΡΣΑ), δεν υπάγει στην αρμοδιότητα της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου.

Ως εκ τούτου, το ΣτΕ έκρινε πως: «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των συγκεκριμένων υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 παρ. 1 Συντ.) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου αποτελεί το τοπίο και, εν προκειμένω, το αττικό, καθώς και ο λόγος ότι μη νομίμως εκδόθηκε το διάταγμα χωρίς την έγκριση της ΥΠΠΟ». Για το δεύτερο ζήτημα διατυπώθηκε μειοψηφούσα άποψη από εννέα συμβούλους Επικρατείας.

Τέλος, η Ολομέλεια έκρινε πως στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία και πως οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές, απορρίπτονται.

Στο τελευταίο διατυπώθηκε μειοψηφία 10 συμβούλων Επικρατείας για το παράκτιο μέτωπο της εν λόγω έκτασης.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]