Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2019 η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Όπως είχε προαναγγείλει το ΥΠΑΑΤ με το Δελτίο Τύπου στις 13 Ιουνίου 2019, θεσμοθετείται το κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγορών αυτών σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4492/2017.

Ολόκληρη την ΚΥΑ μπορείτε να δείτε εδώ.

Σταχυολογούμε επιγραμματικά κάποια από τα σημεία ενδιαφέροντος:
1. Για την λειτουργία αγοράς παραγωγών βιολογικών προϊόντων απαιτείται η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου φορέα με σωματειακή μορφή από είκοσι (20) τουλάχιστον παραγωγούς. Στο φορέα είναι υποχρεωτική η   απασχόληση συνεργαζόμενου γεωπόνου-συμβούλου, ειδικού σε θέματα βιολογικής γεωργίας
2. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ιδρύεται ένας αυτοδιαχειριζόμενος φορέας, του οποίου μέλη μπορούν να είναι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ή συνεταιρισμοί παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Κάθε φορέας συντάσσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
3. Κάθε φορέας διοικείται και εκπροσωπείται δικαστικά από την Διαχειριστική Επιτροπή.
4. Για την οργάνωση των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων συγκροτείται ανά Περιφερειακή Ενότητα, μια πενταμελής Επιτροπή Διαχείρισης Αγορών Παραγωγών (Ε.Δ.Α.Π.) με τριετή θητεία, τα μέλη της οποίας ορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.
Η Ε.Δ.Α.Π. συγκροτείται από:
α)Δύο (2) εκπρόσωπους των παραγωγών βιολογικών προϊόντων που προτείνονται από τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας.
β) Έναν (1) εκπρόσωπο των συνεταιρισμών που προτείνεται από τον αυτοδιαχειριζόμενο φορέα.
γ) Έναν (1) εκπρόσωπο των Δήμων που προτείνεται από την Κ.Ε.Δ.Ε.
δ) Έναν (1) εκπρόσωπο των καταναλωτών που προτείνεται από τις οργανώσεις καταναλωτών της οικείας Περιφέρειας.
5. Για την ίδρυση μιας Αγοράς Παραγωγών βιολογικών προϊόντων εκδίδεται απόφαση του Περιφερειάρχη, κατόπιν πρότασης της Ε.Δ.Α.Π. της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει η αγορά, μετά από αίτηση της Δ.Ε. του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα.
6. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, καθώς και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα για λογαριασμό των παραγωγών μελών τους, οι οποίοι τηρούν την υποχρέωση της ως άνω παραγράφου δύνανται να συμμετέχουν στις Αγορές Παραγωγών βιολογικών προϊόντων:
α) των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες έχουν την έδρα της εκμετάλλευσής τους,
β) της Περιφέρειάς τους, καθώς και
γ) στις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
 Κάθε παραγωγός και αγροτικός συνεταιρισμός δύναται να συμμετέχει κατ’ ανώτατο όριο σε εφτά (7) Αγορές Παραγωγών βιολογικών προϊόντων ανά εβδομάδα, μια αγορά ανά ημέρα, και να ανήκει το μέγιστο σε επτά (7) αυτοδιαχειριζόμενους φορείς.
7. Όσον αφορά τα προϊόντα που επιτρέπεται να διακινούνται στις αγορές αυτές, η ΚΥΑ προβλέπει σχεδόν τα πάντα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα: οπωροκηπευτικά, μέλι, ελαιόλαδο, όσπρια και ξηρούς καρπούς, κρασί, αποστάγματα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ακόμα και μεταποιημένα προϊόντα όπως αλλαντικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, μαρμελάδες κ.ά. που έχουν παραχθεί σε εγκαταστάσεις οικοτεχνίας του παραγωγού ή σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις τρίτων. Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται ρητά η διακίνηση προϊόντων από άλλες χώρες.

Να επισημάνουμε (για πολλοστή φορά) ότι καμία λύση δεν δίνεται για τις αγορές παραγωγών συμβατικών προϊόντων, οι οποίες προβλέπονταν στο άρθρο 56 του ν. 4235/2014.
Το άρθρο αυτό καταργήθηκε αιφνιδίως με το άρθρο 20 του ν. 4492/2017, το οποίο καθιέρωσε τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων.
Geoponiprevezas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]