EΦΕΤ:Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά την περίοδο του Πάσχα και συμβουλές προς τους καταναλωτές


και συμβουλές προς τους καταναλωτές
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ανταποκρινόμενος στην ευθύνη του για την προστασία της υγείας των
καταναλωτών από κινδύνους στα τρόφιμα και για την προάσπιση των συμφερόντων των
καταναλωτών από δόλιες πρακτικές όπως η νοθεία, υλοποιεί τον ετήσιο προγραμματισμό
ελέγχων του, εντατικοποιώντας τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά των
τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα, συνεργαζόμενος, μέσω των πρωτοκόλλων
συνεργασίας που συνάπτει, με συναρμόδιες αρχές όπως οι Περιφέρειες και οι
Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, γεγονός που ενισχύει την εμβέλεια και την
αποτελεσματικότητα των ενεργειών του.
Τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της
ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων κυρίως ζωικής
προέλευσης. Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί
χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα αποτελούν καθοριστικούς
παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά
συμφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των
πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.
Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο
Ε.Φ.Ε.Τ. θέτει υπόψη των καταναλωτών ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και βασικές
οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν
ενόψει της εορτής του Πάσχα.
Γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια :
 Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα
σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.
 Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε
ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός
ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς
ρύπους.
 Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην
καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
 Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις
ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν
τα ακόλουθα κριτήρια :
 Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει
χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
 Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα
καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
 Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
 Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν
μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
 Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και
λήξης του προϊόντος.
Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια :
 Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την
ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την
ημερομηνία λήξης.
 Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα
κριτήρια :
 Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά,
ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη
διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
 Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των
σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να
προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της
σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.
Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια :
 Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.
 Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
 Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.
Οι καταναλωτές παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους
και στην περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή
αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής
τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα στον πενταψήφιο
τηλεφωνικό αριθμό 11717. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]