Παράθυρο από Σεντένο για να μη μειωθεί το αφορολόγητο

Παράθυρο» για να μην τεθεί σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου το 2020, άνοιξε άφησε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», ο κ. Σεντένο είπε ότι αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, το θέμα θα μπορούσε να τεθεί και «όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν». «Το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, με τους στόχους που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει» τόνισε επί λέξει. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί» είπε, επίσης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Σεντένο απέκλεισε το να μειωθεί ο στόχος, αφήνοντας ως μοναδικό ενδεχόμενο συζήτησης την περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία δεν επιτρέψει την επίτευξή τους. «Υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από όλους όσους βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι. Για το 2019, όλοι λένε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις. Και δεν βλέπω γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον», τόνισε.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα θετικός ως προς το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, αφού είναι άλλωστε κάτι που έχει κάνει και η χώρα του. Υπενθύμισε πάντως ότι πρέπει όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πουν το «ναι» και αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να τους πείσουν για την αξιοπιστία της στρατηγικής τους. «Eίναι πολύ σοφός τρόπος να το διαχειριστείς με αυτόν τον τρόπο. Η Πορτογαλία το έκανε. Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ΔΝΤ, είναι πολύ υψηλό, 5% ή και παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ειδικά τους Ευρωπαίους πιστωτές, για την υγιή στρατηγική της Ελλάδας. Γι' αυτό η απόφαση έγινε δεκτή θετικά όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκανε το αντίστοιχο».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το λεγόμενο «νέο νόμο Κατσέλη» για την πρώτη κατοικία, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν πολύ σημαντική για να βοηθηθούν οι τράπεζες και να μειωθούν τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τα NPEs. Ανησυχούσαμε για τα κίνητρα που ο νόμος θα μπορούσε να δώσει και αυτό είναι πολύ συχνό όταν σχεδιάζουμε νόμους-εργαλεία. Γιατί μπορεί να έχει κανείς καλές προθέσεις, αλλά να λειτουργήσουν τελικά αρνητικά, κυρίως για τις τράπεζες. Και όλοι οι θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι κατάλαβαν τη σημασία του νόμου αυτού και ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο. Καταφέραμε μια συμφωνία και αυτό είναι το σημαντικότερο {...} και ελπίζω να βοηθήσει στη διαχείριση των κόκκινων δανείων».





★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]