Εκτελούν του εργαζόμενους του ΟΤΕ

ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Ξεπουλούν την ακίνητη περιουσία του

“Βόμβες” ρίχνει στέλεχος της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Στο κόλπο Intracom – Siemens

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr

Θύελλα προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά” το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, με την εκτενή του αναφορά στα έργα και τις ημέρες του “εθνικού εργολάβου” και προμηθευτή του ελληνικού δημοσίου Σωκράτη Κόκκαλη.
Σε αυτήν την χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Σωκράτης Κόκκαλης διασταυρώνουν τα θανατηφόρα ξίφη τους, αναδεικνύοντας ωμές αλήθειες του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και της σημερινής εμπλοκής του Σωκράτη Κόκκαλη με την σοβούσα κυβερνητική πολιτική! 
Έτσι πληροφορούμαστε από το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πως επί των ημερών της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, οι Όμιλοι Intracom, Intrakat και Intrasoft έχουν αναλάβει έργα, που ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ!
Σε συγκεκριμένη σελίδα της εφημερίδος, γίνεται αναφορά και στο περίφημο σκάνδαλο ΟΤΕ – Siemens – Intracom, το οποίο η Ελεύθερη Ώρα έχει αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν δημοσιεύοντας άρθρα μου, και παρά τις όποιες πιέσεις, συνεχίζει να δημοσιεύει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ!

Άκρως αποκαλυπτικοί οι μηχανολόγοι του ΟΤΕ…

Στο σημείο αυτό εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά! Ειδικότερα μετά και την ανακοίνωση που ανέβηκε στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (social media) από τους μηχανολόγους του ΟΤΕ και που μέχρι την ώρα που γράφω το παρόν κείμενο, έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες χτυπήματα!         

Στο πυρ το εξώτερο η Siemens, στο απυρόβλητο η Intracom… 

Το εκτενές ρεπορτάζ στα “Παραπολιτικά”, αλλά και η καταγγελία εργαζομένων του ΟΤΕ, φέρνει στο προσκήνιο την εν εξελίξει δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens! Φέρνει επίσης στο προσκήνιο, το γεγονός πως στο εδώλιο των κατηγορουμένων είναι στελέχη του ΟΤΕ και της Siemens, όχι όμως της Intracom! Φέρνει στο προσκήνιο τις περίεργες – ύποπτες τοποθετήσεις του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σήφη Βαλυράκη, στο κάθε άκουσμα από μάρτυρες του ονόματος του Σωκράτη Κόκκαλη! Του Σήφη Βαλυράκη του υπερστελέχους του ΠΑΣΟΚ, και την επίμαχη περίοδο Υπουργού Συγκοινωνιών του Κινήματος της Αλλαγής! Τότε που το ΠΑΣΟΚ έδινε με απ΄ ευθείας αναθέσεις τα δημόσια έργα στους ομίλους της Intracom και της Siemens!  Του προέδρου της διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνούσε το μέγα οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, όχι όμως και της Intracom!
Όταν εξεταζόμενος ο μάρτυρας και διευθυντικό στέλεχος της Siemens Ευάγγελος Σέκερης, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και λέγοντας πως, οι εταιρείες Siemens και Intracom ήταν δίδυμοι “εθνικοί προμηθευτές” του ΟΤΕ, ο κ. Βαλυράκης τον διέκοπτε και του έλεγε, πως η Επιτροπή τον κάλεσε για τη Siemens και όχι για την Intracom! 

Καταχώνιασαν την αγωγή του ΟΤΕ κατά της Intracom…

Όμως η ιστορία που αναδεικνύεται από τα “Παραπολιτικά” και της ανακοινώσεως των μηχανολόγων του ΟΤΕ δεν είναι καινούργια! Είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, δεδομένου ότι το 1996, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ (και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Πέτρος Λάμπρου, διαφωνώντας με τους δυο “εθνικούς εργολάβους”, κατά πιστή εφαρμογή σχετικού άρθρου της σύμβασης, που είχαν αποδεχτεί οι δυο εταιρείες – προμηθευτές, άσκησε αγωγές, ασκώντας ουσιαστικά το δικαίωμα του Οργανισμού και αξιώνοντας το ίδιο ποσό ως αποζημίωση και από τη Siemens και από την Intracom για το διαγωνισμό του 1992, που σας θυμίζουμε ότι ήταν η αιτία της πτώσεως – μετά από λίγους μήνες – της κυβερνήσεως της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! 
To μέγα ερώτημα λοιπόν που θέτει ο κάθε καλόπιστος πολίτης, είναι:
Αληθεύουν τα όσα γράφουν τα “Παραπολιτικά”;
Πού βρίσκεται καταχωνιασμένη η αγωγή κατά της Intracom από το 1996 μέχρι σήμερα; Όταν η αντίστοιχη κατά της Siemens, έχουν από τον ΟΤΕ εξαντληθεί όλα τα μέσα που παρείχε ο νόμος, με αποτέλεσμα αυτή η αγωγή να τελεσιδικήσει και στον Άρειο Πάγο; 
Έτσι θα θέλαμε να μας απαντήσει η διοίκηση του ΟΤΕ και ειδικότερα ο πρόεδρός της Μιχάλης Τσαμάζ! Να δώσει απαντήσεις για τα 56 εκατομμύρια ευρώ, που επικαλούνται οι μηχανικοί του Οργανισμού, την στιγμή που στον ΟΤΕ υλοποιείται πρόγραμμα δραστικής μείωσης του εργατικού δυναμικού!
Προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας, αναζητήσαμε κάποιο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ – ΟΤΕ και παρακάτω θα διαβάσετε το τι μας κατήγγειλε ο κ. Σταύρος Μηλιώνης (Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων), στο ερώτημά μας:



«Κύριε Μηλιώνη, τη στιγμή που ο ΟΤΕ ξεπουλάει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία με πιο πρόσφατο παράδειγμα το εμβληματικό ιστορικό κτήριο της οδού Σταδίου, λέγεται ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που έχει ανακοινώσει, είναι η αρχή του κακού για τους εργαζόμενους. Που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο στόχος του οργανισμού είναι να λειτουργεί με 2.500 εργαζόμενους.
Μπορείτε να μας απαντήσετε περί αυτών;»!

Η απάντηση του στελέχους της ΟΜΕ – ΟΤΕ…

«Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μία δραματική συρρίκνωση του ΟΤΕ. Από κολοσσό και κυρίαρχο στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή αγορά με τεράστιους τζίρους και κέρδη (παρόλο που ήταν υπό δημόσιο έλεγχο) η γερμανική διοίκηση ξεπούλησε όλες τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, κρατά μόνο τη Ρουμανία (αλλά φήμες αναφέρουν πως έρχεται και η σειρά της). Πουλά ότι μπορεί. Μέσω της θυγατρικής της OTE - Estate έχει πουλήσει κτήρια “φιλέτα” όπως το ιστορικό κτήριο της οδού Σταδίου, αποξηλώνει το χαλκό και με καμιόνια τον στέλνει στη Γερμανία!
Λειτουργεί σαν τον προικοθήρα που μετά το γάμο προσπαθεί να αποσπάσει ότι μπορεί και να εξαφανιστεί. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η συνεχής προσπάθεια μείωσης του  μισθολογικού κόστους. Από το 2010 έως σήμερα, έχει μειωθεί στο 1/3 και συνεχίζουμε. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι αυτό είναι θεμιτό σε μία εταιρεία που λειτουργεί υπό ιδιωτικό πλέον καθεστώς.
Δυστυχώς  όμως, αυτή η μεγάλη μείωση στο μισθολογικό κόστος έχει επέλθει λόγω της βίαιης μεταβολής των εργασιακών σχέσεων.
Στον Όμιλο ΟΤΕ συνυπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Οι παλιότεροι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, αλλά οι νεότεροι αμείβονται με μισθούς πείνας, σε ένα ξεχωριστό γι’ αυτούς μισθολόγιο  και βιώνουν ένα έντονο κλίμα εντατικοποίησης και φόβου. Εργασιακά δικαιώματα που καταπατούνται και ωράρια εξαντλητικά ιδιαίτερα για τους νέους που δεν κοστίζουν και αποτελούν φτηνή εργασία.
Παράλληλα η Διοίκηση του ΟΤΕ προσπαθεί να δώσει κομμάτια του έργου σε εργολάβους. Εργασίες που παραδοσιακά γίνονταν in house, τώρα δίνονται σε εξωτερικούς "συνεργάτες“!
Πρόσφατη είναι η ανακοίνωση της διοίκησης για απόσχιση του έργου της φύλαξης και όλοι μέσα στον Όμιλο σιγοψιθυρίζουν ότι έρχεται η σειρά και άλλων με σημαντικότερο αυτό του Τεχνικού Έργου.
Η διαφορά που η διοίκηση, μέσω των μεγάλων κονδυλίων που δίνει σε διαφήμιση, προσπαθεί να κρύψει, είναι ότι αυτή τη φορά, η εθελούσια και η απόσχιση αυτή φέρνουν απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή θα βρεθούν στο δρόμο και αυτή είναι η σημαντική διαφορά από όλες  τις άλλες εθελούσιες. Οι  εργαζόμενοι στον ΟΤΕ μέσα σε λίγα χρόνια από 35.000 έχουν φτάσει τις 12.000 και οι φήμες λένε ότι θέλουν να πάνε στις 2.500 σε βάθος χρόνου.
Ένας κλάδος των Τηλεπικοινωνιών, που στις αρχές του 2000 ανθούσε στη χώρα με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενων υψηλής εξειδίκευσης συρρικνώνεται συνειδητά και δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Η κρίση είναι αποτέλεσμα αυτών των επιλογών.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι πιέζονται και συμπιέζονται, οι Γερμανοί μέτοχοι εμφανίζονται γαλαντόμοι και large στους παραδοσιακούς και για πολλά έτη προμηθευτές ( Siemens και Intracom)!
Με βάση τα δημοσιεύματα, που δε διαψεύδονται,  ο ΟΤΕ έχει αφήσει από το '96 στο συρτάρι αγωγές για την Intracom και τη Siemens, ύψους 56 εκ, ευρώ!



Για όλα αυτά ζητάμε απαντήσεις και τις ζητάμε τώρα!
Δηλώνουμε επίσης ότι δεν δικαιούται καμία εταιρεία με τα υπερκέρδη του ΟΤΕ, για τα οποία όλοι έχουμε μοχθήσει να αξιώνει απολύσεις από τους εργαζόμενους.
Δε θα περάσουν! Θα προστατεύσουμε τόσο τις ζωές μας όσο και τον Εθνικό πλούτο που λεηλατείται δίχως σχέδιο και χωρίς λογική. Το μοτό του ΟΤΕ είναι ένας κόσμος χωρίς Διακρίσεις! Ένας καλύτερος κόσμος για όλους!
Αυτό επιθυμούμε και εμείς! Μία εταιρεία χωρίς Διακρίσεις και ίσες ευκαιρίες για όλους!
Stavros Milionis
OME-OTE
Deputy Secretary of Foreign Affairs»!
Μετά ταύτα επανέρχομαι…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]