Πορεία ενάντια στις εξορύξεις, Ηπειρώτες και ΠΣΕ

Μετά την επιτυχημένη  πορεία χτες 21/2 στην Αθήνα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων,  που οργάνωσαν οι Πρωτοβουλίες και Συνελεύσεις από Αθήνα, Ήπειρο, Ιόνιο και στην οποία συμμετείχαν και υποστήριξαν πολλές συλλογικότητες και φορείς πολιτών, η επόμενη μέρα ξεκινά με τον  απολογισμό της.

Ένα βασικό θετικό στοιχείο της είναι ότι λειτούργησε σαν πανελλαδική συνάντηση και βοήθησε στη συσπείρωση  πρωτοβουλιών,  συνελεύσεων,  κινήσεων, συλλόγων, πολιτών που αντιτίθενται στις εξορύξεις και βέβαια των  Ηπειρωτών, απόδημων και μη! Ας μιλήσουμε για τα δικά μας λοιπόν.

Στην Ήπειρο από την αρχή της χρονιάς πληθαίνουν οι αντιδράσεις, έχουμε αρνήσεις στις πετρελαϊκές για έρευνες σε δημοτικές εκτάσεις στην Άρτα και τα Κ. Τζουμέρκα, εξετάζεται η δυνατότητα καθόδου στις Περιφερειακές εκλογές καθαρά αντιεξορυκτικής παράταξης, τα πλάνα των πετρελαϊκών μένουν πίσω. Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές αναγκάζουν τους υποψήφιους να παίρνουν θέση. Βέβαια πολλοί θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά, αυτό όμως είναι κάτι που θα κρίνουν οι Ηπειρώτες που μέρα με τη μέρα ενημερώνονται και αντιλαμβάνονται τα ψέματα και τις υποσχέσεις που τους σερβίρουν, αποκτούν συνείδηση των κινδύνων και ανακαλύπτουν πως κανείς δεν τους έχει ρωτήσει αν δέχονται τα ρίσκα της “ανάπτυξης” που θέλουν να τους επιβάλλουν καταστρέφοντας τον τόπο τους.

Αντίστοιχα στην Αθήνα υπήρχε η παρέμβαση στην πίτα του Ηπειρώτη με τα πανό και μοίρασμα υλικού για την πορεία, πολλές ενημερώσεις σε Αδελφότητες, Ομοσπονδίες, Συλλόγους  από την Κίνηση Καθαρός Καλαμάς,  από  την Ηπειρ. Συσπείρωση, την Πρ. Βασιλικού, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά και πολλούς απόδημους προσωπικά.

Ωστόσο ένα γεγονός που προβληματίζει είναι η πλήρης απουσία και το θάψιμο του θέματος από το ΔΣ .της ΠΣΕ που λειτουργεί αντικαταστατικά μη αποδεχόμενο την απόφαση της ΓΣ ενάντια στις εξορύξεις. Που ακόμα περισσότερο εκλιπαρεί χορηγίες από τις πετρελαϊκές για τις φιέστες της που είναι το μοναδικό που την ενδιαφέρει. Κι αυτό κατά παραβίαση αντίθετης απόφασης του ΔΣ  που “νομιμοποίησε” ετεροχρονισμένα με άλλη απόφαση. Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα συζητήθηκαν και στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΗΣ στην ΠΣΕ και στην ολομέλειά της όπου έγινε συζήτηση για τις εξορύξεις και την συμμετοχή των Απόδημων Ηπειρωτών στην πορεία . 

Έτσι συμμετείχαν στην πορεία, πέρα από τους συμπατριώτες που κατέβηκαν από την Ήπειρο,  Αδελφότητες, Εξωρ-Πολ. σύλλογοι, απόδημοι Ηπειρώτες μέλη συλλογικοτήτων, η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά, η Πρωτοβουλία Βασιλικού, μέλη του Δ.Σ. της ΠΣΕ και Αδελφοτήτων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις εξορύξεις καθώς να υπενθυμίσουν και  τιμήσουν την απόφαση της ΓΣ της ΠΣΕ ενάντια στις εξορύξεις.

Και ναι, η Ήπειρος κυριάρχησε χτες σαν πιο “ετοιμασμένη” μιας κι εκεί έχουν αρχίσει από πέρσι τα όργανα κι αναπτύσσεται γοργά η αντίθεση στις έρευνες-εξορύξεις. Το Ιόνιο μπαίνει κι αυτό για τα καλά στο χορό και θα ακολουθήσουν κι οι άλλοι όσο προχωρά η ενημέρωση και αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο κι όλη την Ελλάδα.

Κι όλο αυτό δυναμώνει από τα κάτω, από τους ίδιους τους πολίτες που συνειδητοποιούν το καταστροφικό για το περιβάλλον, την οικονομία, την υγεία, την ειρήνη,  τον πολιτισμό και τη φυσιογνωμία του τόπου τους μέλλον που αποφάσισαν κυβερνήσεις και πετρελαϊκές χωρίς να τους ρωτήσουν.

Και δυο λόγια για τους συμπατριώτες – υποψήφιους δημάρχους και συμβούλους που αρχίζουν τα like σε αναρτήσεις της Κίνησης και Πρωτοβουλιών της Ηπείρου όψιμα και εν όψη των εκλογών. Τους ευχαριστούμε για τη στήριξή τους, μήπως όμως αν προχωρούσαν και σε κοινοποίηση αυτών των αναρτήσεων θα ήταν πιο πειστικοί, κάπως δεσμευμένοι και σίγουρα θα εξυπηρετούσαν στην ενημέρωση των συμπατριωτών και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης; Γιατί αλλιώς φαίνεται κάπως αλλιώς βρε παιδί μου…

Όσο για την ΠΣΕ, έχει κι αυτή εκλογές το Μάρτιο και πριν τις εκλογές έχει ΓΣ όπου θα πρέπει το απερχόμενο ΔΣ να λογοδοτήσει για την άρνησή του να παραδεχτεί πως η απόφαση της ΓΣ ενάντια στις εξορύξεις διαγράφει αυτομάτως όποια απόφαση ΔΣ κι ας ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΣΕ πως η απόφαση είναι άκυρη!

Ο λόγος στους ενεργούς πολίτες λοιπόν. Όχι δε μιλάω για την αυτοδιοικητική παράταξη, αν κι όταν δημιουργηθεί. Μιλάω για εμάς και τη συμμετοχή μας στον κοινό αγώνα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο κι όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αναθέτουμε τις αποφάσεις για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας σε άλλους!

Μίτσης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]