ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Γιώργος Πρέντζας: Η ανεργία δεν λύνεται με επιδότηση των εργοδοτών


Με αφορμή την πρόταση του κ. Ριζόπουλου στους συνυποψήφιους για την Περιφέρεια Ηπείρου κ.Δημητρίου και κ.Ζάψα που στηρίζουν όπως και ο νυν περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα έχουμε να κάνουμε το εξής σχόλιο.
Όταν η ανεργία βρίσκεται στα ύψη στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Ήπειρο που βρίσκεται στην πρώτη θέση με υψηλό ποσοστό, επιβεβαιώνεται και με στοιχεία ότι τα διάφορα προγράμματα που εφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια επιχορηγώντας με δισεκατομμύρια ευρώ τους εργοδότες προερχόμενα από τις εισφορές τω
ν εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ, όχι μόνο δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας αλλά αυτό που έκαναν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία.
Όσο αφορά τα επιδοτούμενα προγράμματα για να κάνουν οι άνεργοι επιχειρήσεις, λες και έχουμε έλλειψη επιχειρήσεων και όχι αγοραστικής ικανότητας, ούτε αυτά ευδοκίμησαν τόσα χρόνια, αφού πολλές απ’ αυτές κλείνουν μόλις τελειώνει η υποχρέωση του προγράμματος. Εδώ δεν αντέχουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν δεκαετίες, κάτω από το βάρος της επέλασης των μεγαλοκαταστημάτων, της άγριας φοροληστείας, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους, της αντιλαϊκής πολιτικής γενικότερα.
Εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι σε μια οικονομία που δουλεύει για τα κέρδη των λίγων μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να παρθούν τουλάχιστον μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους όπως να δίνεται το επίδομα σε όλους τους άνεργους στο 80% του κατώτατου μισθού, να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος η ανεργία, να υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μειωθούν τα τιμολόγια για ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο, να απαλλαγούν οι άνεργοι από τα δημοτικά τέλη, να μην γίνει κατάσχεση ή πλειστηριασμός σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου, να δοθεί επιδότηση του ενοικίου 100% από το κράτος στους άνεργους, να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά ανέργων που δεν τα παίρνουν στους παιδικούς σταθμούς, να γίνει διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο.
Αντίστοιχες προτάσεις έχουν κάνει τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στα δημοτικά συμβούλια οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψ/φ της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΕΠΕΙΡΩΣΗΣ» και απορρίφτηκαν από τις αντίστοιχες πλειοψηφίες τους.
Επίσης το ΚΚΕ κατάθεσε συγκεκριμένη πρόταση νόμου στην Βουλή που περιλάμβανε μέτρα ανακούφισης των ανέργων η οποία απορρίφτηκε από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς.
Καλούμε τους άνεργους και όλους αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους να μην παγιδευτούν στις παγίδες που τους στήνουν, να μην κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους. Δεν τους αξίζει το μέλλον που θέλουν να διαμορφώσουν οι διάφοροι εκπρόσωποι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Λύση υπάρχει. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού. Να δυναμώσουν τους αγώνες μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις επιτροπές ανέργων για να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειες τους.

Γιώργος Πρέντζας
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]