Σαντορίνη: Κλασική, αγέρωχη, μαγευτική…

Από τη στιγμή κιόλας που το πλοίο θα προσεγγίσει τη Σαντορίνη, γίνεται αισθητό ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη νησί που πάνω-κάτω έχει τα ίδια χαρακτηριστικά: στενά σοκάκια, ασπροβαμμένα σπίτια και αμμουδερές παραλίες. Εδώ το αιχμηρό περίγραμμα των βράχων, που λες και είναι κομμένοι από κάποια θεϊκή παρέμβαση, δείχνει εξαρχής στον ανυποψίαστο τουρίστα πως κάτι σοβαρό και μεγάλο συντελέστηκε εδώ.
Η Σαντορίνη υπήρξε από την αρχή σε μια άρρηκτη σύνδεση με το ηφαίστειό της, σε μια σχέση καταστροφής – αναδημιουργίας, αφού κάθε φορά που οι κάτοικοί της ένιωθαν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους βίωναν μια μεγάλη καταστροφή, την οποία όμως αντιμετώπιζαν με θάρρος και ετοιμότητα αλλάζοντας αμέσως σελίδα. Και εκεί που το νησί θα μπορούσε να είναι… κρανίου τόπος, αποτέλεσε το λίκνο ενός πολιτισμού που υπήρξε από τους πρώτους στον πλανήτη, του πρωτοκυκλαδικού.
Σήμερα πια το ηφαίστειο είναι μια ατραξιόν που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και έλκει πολλούς επισκέπτες, αρκετοί από τους οποίους θέλουν να το δουν και κυρίως να το… νιώσουν από πιο κοντά, καθώς αισθάνονται τη ζέστη από την «κοχλάζουσα χύτρα», που ονομάζεται Καλντέρα, να θερμαίνει τα πέλματά τους. Και αν το ίδιο το ηφαίστειο ως γεωλογικό φαινόμενο αφορά πια τους ειδικούς και τους σεισμολόγους, το ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά μόνο βιώνεται.
Όταν η Ελλάδα έβγαινε από την Κατοχή και τον Εμφύλιο τραυματισμένη, επένδυσε στον τουρισμό, αφού οι φυσικές της ομορφιές είναι αδιαμφισβήτητες και στα μάτια των ξένων είναι πάντα ένας εξωτικός προορισμός. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ενδιαφέρον για αυτό το… παράξενο νησί, από περιέργεια στην αρχή, από θαυμασμό στη συνέχεια, μέχρι που έγινε ο υπ’ αριθμόν 1 προορισμός διακοπών για εκατομμύρια τουρίστες.
Και από τα πρώτα μικρά δωμάτια των φιλόξενων Σαντορινιών που δέχθηκαν τους πρώτους τουρίστες φτάσαμε στα πολυάστερα ξενοδοχεία με τις πισίνες και τη θέα στο ηφαίστειο, που είναι μεταξύ των πολυτελέστερων όλου του κόσμου. Οι πιο ευκατάστατοι παραθεριστές προτιμούν τη διαμονή σε κάποιο από αυτά τα καταλύματα που προσφέρουν τα πάντα, ενώ οι περισσότεροι κλείνουν ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Φηρά, από τα οποία πάντως η Καλντέρα απέχει ελάχιστα και υπάρχουν πολλά στέκια απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα.
Ακόμα και στις περιόδους αιχμής μπορεί κανείς να βρει κανείς οικονομικές λύσεις για φαγητό και διαμονή, με αποτέλεσμα η Σαντορίνη να είναι ένας προορισμός για όλους. Εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα δεν είναι αμιγώς καλοκαιρινός προορισμός, αλλά συγκεντρώνει επισκέπτες όλον τον χρόνο, αφού δεν λείπουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα αξιοθέατα, όπως το υπόσκαφο Μουσείο Οίνου και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ακρωτήρι.
Η νυχτερινή Σαντορίνη είναι εξίσου γοητευτική, αν όχι περισσότερο. Εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας αλλά και γραφικές ταβέρνες με ελληνική κουζίνα είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, ενώ η διασκέδαση στα μπαράκια και στα κλαμπ συνεχίζεται μέχρι πρωίας. Η αλήθεια είναι όμως πως η Σαντορίνη δεν… χορταίνεται μόνο με μία επίσκεψη, γι’ αυτό και πολλοί την επισκέπτονται πολλές φορές, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι ακόμη εντυπωσιακό, ακόμη πιο μαγικό, ανεβάζοντας σε απίστευτα ύψη τη δημοτικότητά της και καθιστώντας την έναν από τους πιο λατρεμένους τόπους διακοπών στον κόσμο.

Πηγή: https://pegasussuites.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]