ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Και η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπ.Ιωαννίνων στο Kardia Tool..Ενα πολύτιμο" εργαλείο" για τους καρδιοπαθείς

Ένα εύχρηστο εργαλείο παρά την κλίνη του ασθενούς για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση θεραπείας ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Β’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχει στο έργο KardiaTool διάρκειας 3,5 ετών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Horizon2020 με 4.9 εκ.€. Στο έργο συμμετέχουν δεκατέσσερις εταίροι από δέκα διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.
Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται συχνά με κακή πρόγνωση, αυξημένη θνησιμότητα και νοσηρότητα, συχνές νοσηλείες στο Νοσοκομείο, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Στην Ευρώπη, το κόστος που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και συνδέεται κυρίως με τις νοσηλείες των ασθενών. Με μέση διάρκεια νοσηλείας τις 11 ημέρες, το κόστος νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια υπολογίζεται περίπου στα 23.000 ευρώ ανά ασθενή στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών.
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παγκοσμίως, νέες προκλήσεις εμφανίζονται σε σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγειονομικής περίθαλψης με προσιτό κόστος τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας γενικότερα. Στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας, η διάγνωση είναι περίπλοκη, το φάσμα κλινικών εκδηλώσεων της νόσου είναι πολύ μεγάλο και τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή.
Στόχος του έργου αυτού είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας KardiaTool η οποία θα αποτελείται από δύο μέρη, το KardiaPOC και το KardiaSoft. Το KardiaPOC είναι μία φορητή συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά την κλίνη του ασθενούς (point-of-care, POC) η οποία επιτρέπει την μη επεμβατική, γρήγορη, και με ακρίβεια ποσοτική εκτίμηση βιο-δεικτών σχετικών με την καρδιακή ανεπάρκεια από δείγματα σάλιου. Το KardiaSoft είναι ένα σύστημα το οποίο, βασιζόμενο σε μοντέλα πρόβλεψης, αναλύει τα δεδομένα που προέρχονται από το KardiaPOC, καθώς και άλλα κλινικά δεδομένα του ασθενούς τα οποία προστίθενται από τον επαγγελματία υγείας, λειτουργώντας επικουρικά στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής.
Τα αποτελέσματα του KardiaTool θα επιτρέψουν τη γρήγορη, εύκολη και ταυτόχρονα αποτελεσματική διάγνωση, βελτιωμένη και εξατομικευμένη θεραπεία στο σημείο της περίθαλψης των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, διαδικασία που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την παροχή περίθαλψης και την ποιότητα ζωής των ασθενών και να μειώσει σημαντικά το κόστος του συστήματος περίθαλψης.

Η πλατφόρμα KardioTool έτυχε ήδη ενθουσιώδους αποδοχής κατά την παρουσίασή της σε εκπροσώπους από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο στην 5η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - PATRAS IQ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» από 27-29 Απριλίου 2018 (http://www.kardiatool.eu/dissemination/Events/patras-innovation-quest).
Τα μέλη της κοινοπραξίας του έργου KardiaTool είναι:

- Πολυτεχνείο Lyon, Γαλλία / École Normale Supérieure de Lyon (ENS), France (Συντονιστής έργου)
- Πανεπιστήμιο Pisa, Ιταλία / University of Pisa (UNIPI), Italy
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα / University of Ioannina (UOI), Greece
- Πανεπιστήμιο Surrey, Ηνωμένο Βασίλειο / University of Surrey, UK
- Πανεπιστήμιο Δουβλίνου, Ιρλανδία / University College Dublin, Ireland
- Ίδρυμα Έρευνας Τεχνολογίας, Ελλάδα / Foundation for Research and Technology Hellas (FORTH) - Greece
- Ερευνητικό Κέντρο CNM-IMB και ICMAB, Ισπανικό Ερευνητικό Συμβούλιο, Ισπανία / CNM-IMB and ICMAB from the Spanish Research Council (CSIC), Spain
- Ερευνητικό Κέντρο Consiglio Nazionale delle Ricerche, Ιταλία / Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), Italy
- Ερευνητικό Κέντρο Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS, Γερμανία / Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS, Germany
- Ερευνητικό Κέντρο Micronit Microtechnologies, Ολλανδία / Micronit Microtechnologies B.V., The Netherlands
- Εταιρεία BioTray, Γαλλία / BioTray, France
- Εταιρεία Imec, Βέλγιο / Imec, Belgium
- Εταιρεία ValoTec, Γαλλία / ValoTec, France
- Εταιρεία EnaChip, ΗΠΑ / EnaChip Inc., USA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]