ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Δημ.Αρχή Ιωαννίνων ....έκανε το απολογισμό της ..

Για μια Δημοτική Αρχή με ομαδικό χαρακτήρα και διάθεση προσφοράς έκανε λόγο στην ομιλία του στο πλαίσιο του  απολογισμού  των πεπραγμένων της ,ο Δήμαρχος κ.Θωμάς Μπέγκας.

Η Δημ.Αρχή τόλμησε τη συνεργασία μεταξύ δύο παρατάξεων, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες αλλά κοινούς στόχους,επιλέγοντας να δώσει βήμα και πεδίο δράσης σε νέους ανθρώπους, με ελάχιστη ως μηδενική εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, με αυξημένη όμως την αίσθηση του καθήκοντος, της προσφοράς για τον τόπο και τους συνανθρώπους τους, σε μια ισόρροπη σχέση με το έμπειρο αυτοδιοικητικό δυναμικό της παράταξης,σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων .

Αυτό που κατά την εκτίμηση του κ.Μπέγκα  χαρακτηρίζει  τη Δημ.Αρχή είναι   η εξωστρέφεια που δίνει στο Δήμο πρωταγωνιστικό ρόλο.

"Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά πιεστικά και δυναμικά. 

Με λίγα λόγια δεν τελειώνουν ποτέ.

Τα γνωρίζουμε, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά με μια δέσμη έργων που όμοια της είχε χρόνια να δει όχι μόνο η πόλη αλλά όλος ο σημερινός Καλλικρατικός Δήμος.

Μια Δημοτική Αρχή όμως δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της στις λακκούβες, τα πεζοδρόμια και τις λάμπες.

Πρέπει να έχει όραμα και στρατηγική για να το υλοποιήσει"υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο .Μπέγκας ενώ αναφερόμενος στοπ όραμα και τη στρατηγική της ,ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά:

"1. κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις με σχέδιο και πρόταση σε όλα τα μεγάλα θέματα που μπορεί  να μην είναι της στενής μας αρμοδιότητας αλλά βελτιώνουν τη θέση του Δήμου μας. 

Αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Αεροδρομίου, όπου με πρωταγωνιστή το Δήμο είδαμε για πρώτη φορά να έρχονται διεθνείς πτήσεις στα Γιαννενα. 

Δεν διεκδικώ ποτέ και δε θα το κάνω και σήμερα την «πατρότητα» έργων ή ενεργειών που είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, νοιώθω όμως ότι είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή που «σήκωσε» το θέμα του αεροδρομίου τόσο συχνά και συστηματικά, κινητοποιώντας για πρώτη φορά όλους τους φορείς της πόλης για να διεκδικήσουμε αυτό μας αξίζει. Ένα σύγχρονο, ασφαλές, και με αναπτυξιακές προοπτικές αεροδρόμιο. 



2. Πορευόμαστε βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για να κάνουμε πράξη τη λογική της ανοιχτής πόλης, με έμφαση στην εξωστρέφεια και σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχοντας ως στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της περιοχή μας και την προώθηση του τουριστικού προορισμού Γιάννενα, με στόχο αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας να δώσει μια οικονομική ανάσα στην περιοχή μας. 

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ήδη ορατά, συνεχίζουμε όμως για να γίνουν ακόμα πιο αποδοτικά.



3. Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ, εκπονήσαμε και παρουσιάσαμε δημόσια ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που αποτελεί τον «οδικό χάρτη» που θα αλλάξει την εικόνα για τα Γιάννενα της επόμενης δεκαετίας. 

Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν κρυφτήκαμε.

Δεν σχεδιάσαμε μόνοι.

Αντίθετα επιδιώξαμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τους δημότες μας, γιατί είναι ένα σχέδιο που δεν αφορά μόνο το Δήμο Ιωαννιτών. Μας αφορά όλους μας.

Και η άποψή μας για τόσο μεγάλους σχεδιασμούς και για τέτοια έργα είναι πως πρέπει να αποτελούν προϊόντα διαβούλευσης, ανοιχτών διαδικασιών και συνεργιών.



4.   Τέλος, με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων έργων της ΔΕΥΑΙ. Αυτό της επέκτασης του παλιού βιολογικού καθαρισμού και εκείνο της δημιουργίας νέων δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ. Δύο έργα για τα οποία δώσαμε πραγματική μάχη και τα οποία αποτελούν ορόσημο για τη λίμνη Παμβώτιδα, τον ποταμό Καλαμά, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Ιωαννιτών με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του."

Αναφερόμενος ο κ.Μπέγκας στον  σημερινό δημόσιο απολογισμό έργων και δράσεων, σημείωσε πως  σκοπός του είναι η   ουσιαστική αποτίμηση και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όχι μόνο για το παρελθόν, μα πρωτίστως για το μέλλον του Δήμου ,ενός Δήμου που επι 4 χρόνια κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων δίνοντας σκληρές μάχες για την αντιμετώπιση  οικονομικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών   και  πολιτικών προβλημάτων με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το δημόσιο διάλογο  να αποτελούν τους  βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους εφαρμόζει  τη διοίκηση η σημερινή Δημ.Αρχή .
"Φέραμε το δήμο κοντά στον δημότη.
Κάναμε ξανά τους γιαννιώτες να αισθανθούν το Δήμο δικό τους, κάτι που είχαν ξεχάσει τα τελευταία χρόνια.
Δώσαμε έμπρακτη στήριξη, σε δημιουργικές πρωτοβουλίες πολιτών των Ιωαννίνων. Γιατί πιστεύουμε ότι οι δήμοι, είναι το προνομιακό πεδίο δράσης και δικτύωσης των ενεργών ομάδων πολιτών."σημείωσε ο κ.Θωμάς Μπέγκας
Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σταθεί και σε περιπτώσεις που η Δημ.Αρχή ήρθε αντιμέτωπη με έλλειψη  πνεύματος συνεργασίας επισημαίνοντας χαρακτηριστικα:
"Σε αρκετά απ’ αυτά χρειάστηκε η συνεργασία και με άλλους φορείς και ευτυχώς, είμαι σε θέση να το δηλώσω δημόσια ότι η στάση μας και η πολιτική μας φιλοσοφία ήταν εκείνη που κατάφερε να φέρει κοντά μας το σύνολο σχεδόν των φορέων της περιοχής, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι οι προθέσεις μας ήταν ειλικρινείς στο πλαίσιο της ισότιμης συνεργασίας για το καλό του τόπου.
Ότι τους θέλαμε στο πλάι μας όχι για να εκμεταλλευτούμε συγκυριακά το κύρος ή τις προσβάσεις τους, αλλά γιατί έχουμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας την κουλτούρα της συνεργασίας.
Αυτό επιθυμούσαμε να γίνει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ομολογώ όμως πως δεν επιτεύχθηκε στο βαθμό που εμείς θα επιθυμούσαμε.
Και δεν επιτεύχθηκε αγαπητοί συνάδελφοι γιατί δυστυχώς ορισμένες δυνάμεις μέσα σε αυτό επέλεξαν να πορευτούν με τη νοοτροπία της «φτηνής» αντιπολίτευσης προσπαθώντας να καρπωθούν ευκαιριακά πολιτικά οφέλη αντί να εργαστούν για το καλό του τόπου.
Δύο μόνο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:
Α) Γίναμε μάρτυρες από την αρχή της θητείας μας και μέχρι σήμερα, μιας αγωνιώδους προσπάθειας πολιτικής εκμετάλλευσης των καθυστερήσεων που υπήρχαν σε έργα που δημοπράτησε η Δημοτική Αρχή. Καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και των συνεχών αλλαγών που υπήρξαν στο νομικό πλαίσιο δημοπράτησης των έργων, δύο θεμάτων δηλαδή που αναδείχτηκαν εμφατικά από το σύνολο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων στα συλλογικά μας όργανα, τόσο στην ΠΕΔ όσο και στην ΚΕΔΕ. 
Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο αγαπητοί συνάδελφοι οι ίδιοι αιρετοί να εμφανίζονται υπέρμαχοι της σημερινής ηγεσίας της ΚΕΔΕ όταν, ορθά, αναδείκνυε τα δύο αυτά θέματα, αλλά εντός του Δημοτικού Συμβούλιου να τα ξεχνούν και να κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για τις καθυστερήσεις στα έργα.
Β) Δεύτερο, κι ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «φτηνής» αντιπολίτευσης, αποτελεί η στάση ορισμένων απέναντι στις Φεστιβαλικές διοργανώσεις του Δήμου οι οποίες ειδικά φέτος, λόγω πολύ συγκεκριμένων συγκυριών και αιτιών, ανθρώπινων και φυσικών, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια σειρά ατυχιών.
Βρέθηκαν λοιπόν «καλοθελητές», επαγγελματίες γκρινιάρηδες θα έλεγα, να επιχαίρονται γι’ αυτές τις αναποδιές σε έναν τομέα, τον πολιτισμό, που κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα σύνθεσης.
Δυστυχώς όμως – και θλίβομαι που το λέω- η επιτυχία αυτών των διοργανώσεων οι οποίες σε πείσμα των μίζερων ήρθαν για να μείνουν, τρομάζει τα συντηρητικά μυαλά και τους οπαδούς της στασιμότητας."
Καταλήγοντας ο κ.Μπέγκας υπογράμμισε ότι  με σχέδιο και βούληση πολλά μπορούν να γίνουν
ενώ  αυτό που σήμερα φαίνεται ανέφικτο,  εξαρτάται  απο τη βούληση της Δημ.Αρχής να γίνει αύριο εφικτό ,  γνωστοποιώντας  την πρόθεσή του να μείνει πιστός και ακούραστος "εργάτης"
στον αγώνα για έναν καλύτερο Δήμο .



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]