Όλγα Γεροβασίλη: Πρότυπο της ΝΔ στην Ευρώπη το 12ωρο της Αυστρίας

Συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Υπουργέ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει ότι κομματικοποιείται το κράτος από τον ΣΥΡΙΖΑ με προσλήψεις «ημετέρων». Κάνει λάθος;

Όλγα Γεροβασίλη: Τα περί κομματικοποίησης του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια ψευδής είδηση που διακινείται απ’ τον κύκλο των φανατικών της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ. Ας τα ξαναπούμε λοιπόν να τα ξανακούσουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και να τα θυμηθούν οι αναγνώστες σας. Τις παραμονές των εκλογών του 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε σε μια νύχτα τους γενικούς διευθυντές όλων των υπουργείων και τοποθέτησε δικούς του με ανάθεση ενόψει της επερχόμενης εκλογικής συντριβής της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Παρόλα αυτά, και αυτούς εμείς τους εμπιστευτήκαμε και δεν τους αλλάξαμε όπως θα μπορούσαμε. Αντίθετα από τον προηγούμενο χρόνο έχουν ξεκινήσει –και σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών έχουν ολοκληρωθεί– κρίσεις προϊσταμένων με αντικειμενική και διαφανή διαδικασία· μια διαδικασία που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν παρά μόνο από την ηγεσία της ΝΔ.

Τα περί κομματικοποίησης του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα γνωστά «μούσια» του κ. Μητσοτάκη. Αυτοί που διεκδικούν τον τίτλο του μεταρρυθμιστή χάνουν πλέον τη ψυχραιμία τους βλέποντας το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα να υλοποιείται με αλλαγές στέρεες και μη αναστρέψιμες. Ας μας πει κάποιος μια μεταρρύθμιση της ΝΔ, στα όσα χρόνια έχει κυβερνήσει, πλην των απολύσεων της τελευταίας της περιόδου διακυβέρνησης. Καλό θα ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα, που σημαίνει διαφανές, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο.

Οι αξιολογήσεις  για τους γενικούς γραμματείς έχουν ολοκληρωθεί; Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως θα ακυρώσει αυτές τις επιλογές…

Όλγα Γεροβασίλη: Η μεταρρύθμιση του κράτους θα ολοκληρωθεί, όπως και η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. Η ΝΔ και ο πρόεδρός της κάνουν απλώς τα πάντα για να επιστρέψει το κράτος στο παρελθόν. Δεν θα τα καταφέρουν.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το οκτάωρο ξεπερασμένο. Μήπως σκέφτεστε κι εσείς να το επεκτείνετε στον δημόσιο τομέα;

Όλγα Γεροβασίλη: Το ακούσαμε κι αυτό. Οφείλω να ομολογήσω με πλήρη ειλικρίνεια ότι η ΝΔ διατύπωσε σαφώς μια θέση που αποδεικνύει το πολιτικό της πρότυπο στην Ευρώπη, την αυστριακή κυβέρνηση που πρόσφατα ψήφισε το 12ωρο. Γινόμαστε μάρτυρες της σταδιακής μετεξέλιξης της Δεξιάς, η οποία προβάλλει ως νέο οτιδήποτε περιορίζει τα εργασιακά, τα κοινωνικά αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά θεωρούν ξεπερασμένα. Βλέπουμε αυτήν την αντικοινωνική πολιτική να εφαρμόζεται στην Αυστρία από το αδελφό κόμμα της ΝΔ και τους κυβερνητικούς του συμμάχους. Είναι αυτοί που κάθε τρεις και λίγο απειλούν την Ελλάδα για το προσφυγικό. Και είναι οι ιδεολογικοί τους συγγενείς που στη χώρα μας επικροτούν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ακροδεξιάς, ενθαρρύνουν τη μισαλλοδοξία και το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων, αντιτίθενται σε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ακολουθώντας πολιτικές που ευνοούν τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία.

Η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο. Τι θα κάνετε ως κυβέρνηση για την αποκατάσταση αδικιών;

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και το έπραξε. Σε όλη αυτή τη διαδρομή κάναμε κοινωνική πολιτική με καίριες παρεμβάσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατεύθυνση υπέρ των πολλών και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αναπνέει πάλι μόνη της. Και –εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικό– έχουμε σχεδιάσει ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για την επόμενη μέρα. Για πρώτη φορά η χώρα έχει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, σχέδιο που διασφαλίζει ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο παρελθόν της χρεοκοπίας.

Σας ανησυχεί πιθανότητα κυβερνητικής αστάθειας λόγω του Μακεδονικού;

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και όσον αφορά το Μακεδονικό έχει την ιστορία με το μέρος της. Η συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται στην πάγια εθνική θέση για το ονοματολογικό και διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η δε επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να πριμοδοτήσει τη γραμμή των ακροδεξιών της συνιστωσών –πρώτον– καθιστά σαφέστερο στους Έλληνες ποια κυβέρνηση είναι φορέας μεταρρυθμίσεων και –δεύτερον– μας υπενθυμίζει ότι οι ακροδεξιές παρεκκλίσεις γυρίζουν μπούμερανγκ σε όσους όψιμα προσδοκούν εκλογικά οφέλη από αυτές. Το παράδειγμα της Αυστρίας είναι διδακτικό και σ’ αυτήν την περίπτωση.

Εκλογές τον Μάιο, τον Οκτώβριο του 2019, ή νωρίτερα ;

Όλγα Γεροβασίλη: Έχει διατυπωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει την τετραετία. Όλοι όσοι δεν διακατέχονται από ρεβανσισμό κατανοούν ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία της ΝΔ επιμένει στη λογική της πολιτικής αποσταθεροποίησης. Για εμάς μοναδικός γνώμονας είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον της χώρας.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων;

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαπραγματεύεται σθεναρά με τους δανειστές της χώρας, διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό κάθε φορά. Σε ό,τι αφορά τους στόχους του προγράμματος έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Κι αυτό είναι που μας επιτρέπει να κερδίζουμε εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις και σημερινοί τιμητές μας απέτυχαν παταγωδώς. Δεν είμαστε εμείς που κάνουμε μικροπολιτική με τις συντάξεις. Θα επιμείνουμε και αυτή τη φορά, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης στο ζήτημα. Όλα τα δυνατά περιθώρια που έχουμε θα εξεταστούν, καθώς σας θυμίζω ότι έχουμε υπεραπόδοση της οικονομίας που αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνησή μας έχει την πολιτική βούληση γι’ αυτό, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που αναλώνεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]