ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ταλαιπωρίας συνέχεια για προσωρινούς επιτυχόντες της 3Κ/2018

Ταλαιπωρίας συνέχεια για πολλούς από εκείνους που συμμετείχαν στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ για την κάλυψη μίας θέσης εργασίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κάποιου πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α.
Υπενθυμίζουμε ότι, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο έλαβε χώρα η ηλεκτρονική διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Α.Σ.Ε.Π.) και εστάλησαν αυτά ταχυδρομικά στον Α.Σ.Ε.Π. από τους ενδιαφερόμενους, ενώ στις αρχές του Απριλίου δημοσιεύθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, οι οποίοι έκτοτε απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου αναμένοντας τους οριστικούς πίνακες.

Μολονότι, όμως, όπως σαφέστατα προκύπτει από την προκήρυξη και από τις σχετικές διευκρινιστικές εγκυκλίους, ο μόνος αρμόδιος για τον έλεγχο των δικαιολογητικών είναι ο Α.Σ.Ε.Π., ο οποίος συγκεντρώνει και ελέγχει αυτά και βαθμολογεί τους υποψηφίους ανάλογα, έχουν ήδη σήμερα προκύψει πολλές περιπτώσεις στις οποίες ζητήθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους για έλεγχο και ελέγχθηκαν δικαιολογητικά, ενώ σε κάποιες από αυτές υποψήφιοι οι οποίοι περιλήφθηκαν στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης απολύθηκαν από τον φορέα που τους απασχολούσε, διότι κατά την κρίση των υπηρεσιών έλλειπε κάποιο δικαιολογητικό ή κάποιο εξ αυτών δεν ήταν επαρκές. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την προκήρυξη και τις εγκυκλίους τα μόνα δικαιολογητικά, τα οποία μπορούσαν να ελέγξουν οι Ο.Τ.Α. ήταν αυτά που αποδεικνύουν την ικανότητα οδήγησης οχημάτων και αυτό για προφανείς λόγους, ενώ αναφορικά με όλα τα υπόλοιπα (π.χ. τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά πολυτεκνίας κ.λπ.) είναι σαφές από την προκήρυξη ότι η αρμοδιότητα ελέγχου ανήκει στον Α.Σ.Ε.Π.

Παρ’ όλ’ αυτά ήδη σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι, συμπεριλήφθηκαν στους προσωρινούς πίνακες και παρά το ότι, τα δικαιολογητικά τους ελέγχονται ακόμα από τον Α.Σ.Ε.Π., εντούτοις βρίσκονται εκτός εργασίας, καθότι οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. που κλήθηκαν να τους προσλάβουν, αναρμοδίως προέβησαν σε έλεγχο δικαιολογητικών και επίσης αναρμοδίως έκριναν ότι, αυτά που προσκόμισαν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

«Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ζητήματα ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά -και κυρίως- ως προς το κύρος των καταγγελιών των συμβάσεων εργασίας, δεδομένου ότι δεν υφίσταται νόμιμος λόγος για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι, οι προϋποθέσεις για την συμπερίληψη στους προσωρινούς πίνακες δεν ταυτίζονται με αυτές για την πρόσληψη κάποιου υποψηφίου ως μόνιμου υπαλλήλου», παρατηρεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του epoli.gr o δικηγόρος κ. Λάμπρος Ντουματσάς, ο οποίος ασχολήθηκε και ασχολείται με πολυάριθμες περιπτώσεις της εν λόγω προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

«Με βάση τα ανωτέρω πρέπει να αποφεύγεται στο μέλλον από τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. ο έλεγχος δικαιολογητικών για την προσωρινή απασχόληση των περιληφθέντων στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 3Κ/2018 (εκτός από τον έλεγχο των αδειών ικανότητας οδήγησης, ο έλεγχος των οποίων προβλέπεται ρητά), για τον οποίο μόνος αρμόδιος είναι ο Α.Σ.Ε.Π. Επιπλέον, όσοι ήδη έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να απολυθούν -μολονότι βρίσκονται στους προσωρινούς πίνακες- επειδή οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. αναρμοδίως έλεγξαν δικαιολογητικά και κατάγγειλαν τις συμβάσεις τους, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους. 

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι θεσμική εξασφάλιση στο κύρος της διαδικασίας προσφέρει η νομοθεσία και δεν χρειάζεται οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. να προβαίνουν αναρμοδίως σε ελέγχους προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι, η ψευδής υπεύθυνη δήλωση είναι ποινικό αδίκημα και συνεπώς όσοι δήλωσαν ψευδώς ότι, έχουν ιδιότητες ή προϋποθέσεις πρόσληψης, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ενδέχεται να ελεγχθούν ποινικά», συμπληρώνει.
πηγη epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]