ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ- ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ

Editor’s pick: Brexit, Μετανάστευση, Δασμοί και Συνοχή - Όλοι εναντίον όλων

Ενώ η Ελλάδα «αναστενάζει» μεταξύ Τούμπας και Ορεστιάδας, αγωνιώντας για το πρωτάθλημα και για τους στρατιώτες της που όλο και απομακρύνεται η στιγμή της επιστροφής τους στις Βρυξέλλες οι αψιμαχίες για τους δασμούς με τις ΗΠΑ κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε κανονικό πόλεμο, καθώς η Επιτροπή σχεδιάζει φόρο 3% στις εταιρίες τεχνολογίας και την ίδια ώρα το Κοινοβούλιο αμύνεται των ενισχύσεων στη γεωργίαπου τις θεωρεί συμβατές με τις συμφωνίες του ΠΟΕ.

Αυτό που το Κοινοβούλιο δε θεωρεί ιδιαίτερα συμβατό είναι τη μεθόδευση για τον ορισμό του πρώην -πλέον- Διευθυντή του Γιούνκερ στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Επιτροπής.

Πάντως η εβδομάδα αυτή είχε -και πάλι- στο επίκεντρο τη Μεγάλη Βρετανία, που θα αποτελέσει προτεραιότητα προφανώς και στην επόμενη προεδρία, αυτή της Αυστρίας. Η δολοφονία Σκίπαλ έφερε νέα ένταση στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας με τις ΗΠΑ να στηρίζουν την απόφαση της Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες.

Την ίδια στιγμή τα μηνύματα από το μέτωπο του Brexit παραμένουν ανησυχητικά, ιδίως για τις ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη. Ίσως γι αυτό στη Βρετανία απαγόρευσαν διαφήμιση που καλούσε επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μετά το Brexit.

Τουλάχιστον το Facebook έκλεισε τη σελίδα του Britain First και μια φωνή μίσους λιγότερη ίσως βοηθήσει να μειωθούν τα fakenews και να ενισχυθεί η διαφάνεια όπως προτείνει η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ.

Διάλογο ζητάει και η Σερβία για το Κόσοβο, που ανεβαίνει και πάλι στην ατζέντα, με τον πρόεδρο Βούτσις να ζητά συμβιβαστική και όχι ταπεινωτική λύση και να λέει όχι στην αμερικανική πρόταση για δημιουργία στρατού στο Κόσοβο. Την ίδια ώρα στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρός της δεν υπογράφει το διάταγμα για την Αλβανική γλώσσα και η ανασφάλεια επιστρέφει στη γειτονική χώρα.

Στη Γερμανία πάλι, όπου επιτέλους ορκίστηκε κυβέρνηση μετά από 171 μέρες διαβουλεύσεων προς μεγάλη χαρά (και) των Αυστριακών φαίνεται ότι μειώθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Παρόλα αυτά η Επιτροπή καταρτίζει οδηγία αντίμετρων στις χώρες που δε θα δέχονται επαναπατρισμό μεταναστών την ίδια ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποιεί για τις αφίξεις προσφύγων από τη Λιβύη.

Προειδοποίηση στέλνουν και οι Ευρωπαϊκές περιφέρειες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, ζητώντας ένταξη όλων των περιφερειών σε αυτή και πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό, συντασσόμενες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θέλει την εθνική συμμετοχή στο 1,3 του ΑΕΠ και ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τυχόν μειώσεις μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την αρχιτεκτονική αλλά το ίδιο το πνεύμα της ΕΕ.

Και σύμφωνα με τον καθηγητή, κ. Παγουλάτο, Ο νέος πατριωτισμός συνδέει την εθνική υπερηφάνεια με το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Κλείνοντας την ανασκόπηση της εβδομάδας να θυμηθούμε την ανακοίνωση της Επιτροπής για τη μείωση των κόκκινων δανείων την πίεση των Γάλλων για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την ιδιαίτερη σημασία που Επιτροπή θέλει να δώσει στην ηλιακή ενέργεια.

Καλό Σαββατούριακο,
Νίκος Λαμπρόπουλος
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]