ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στ. Κοντονής: Κανένα «παράθυρο» για έκδοση των τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ότι παράγραφος του νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κοντονής διέψευσε κατηγορηματικά ότι το άρθρο 30 παράγραφος 3 τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την κύρωση σύμβασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί την ενδοοικογενειακή βία, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, η σχετική διάταξη αναφέρεται σε άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για τις τακτικές άδειες, υπό προϋποθέσεις, καταδικασθέντων κρατουμένων από ποινικά δικαστήρια. Επιπλέον, χρέωσε «ακραία ανευθυνότητα» στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της ΔΗΣΥ, Θανάση κ. Θεοχαρόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ύποπτη τη σχετική διάταξη και τη συνέδεσε με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

«Το ζήτημα εξαντλήθηκε στην Επιτροπή επαρκώς και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Επαναλαμβάνω γι’ άλλη μια φορά, για να σταματήσει αυτή η ακραία ανευθυνότητα επειδή κάποιοι δεν ενημερώνονται και αναφέρονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών θέσεων, ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται στο άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα, για τακτικές άδειες και με προϋποθέσεις, για καταδικασθέντες κρατούμενους στις φυλακές από ποινικά δικαστήρια και δικαιούνται να λάβουν άδεια, αν έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους» ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Όσοι έχουν καταδικασθεί και κρατούνται στην Ελλάδα και είναι σε εκκρεμότητα η έκδοσή τους, ή έχει αποφασιστεί η έκδοση τους, δεν μπορεί να πάρουν άδεια. Για παράδειγμα, αν ένας έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα και ζητείται η έκδοσή του, με την πρώτη άδεια, που θα πάρει, θα εξαφανιστεί. Αντί, λοιπόν, να μιλάμε για ύποπτες διατάξεις, να τις διαβάζουμε καλύτερα και να μην θέτουμε ανύπαρκτα θέματα».





Θ. Θεοχαρόπουλος: «Απαράδεκτα» όσα ανέφερε ο Κ. Κατσίκης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», είπε ότι «οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται άδικα ενώ οι 8 Τούρκοι, που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, δεν είναι αιχμάλωτοι και προστατεύονται εδώ από ένα κράτος δικαίου».

Ακόμη, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα όσα ανέφερε περί ανταλλαγής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκης. Επ' αυτού, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης «φέρνει ρύθμιση που απαγορεύει την άδεια αποφυλάκισης σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμεί αίτημα έκδοσης σε τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία. Συνεπώς, όσον αφορά τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, όταν τελειώσει το 18μηνο τον Απρίλιο θα είχαν όπως όλοι οι άνθρωποι άδεια αποφυλάκισης, αλλά δεν θα τους την δώσει με ειδική ρύθμιση που έρχεται σήμερα», είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε «να σταματήσει από οποιονδήποτε λοιπόν η λογική ‘παζαριού’ με την Τουρκία εδώ και τώρα -και βλέπουμε αυτή την ύποπτη ρύθμιση σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, για την ΠΓΔΜ, ότι «δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα να φοβάται συμβιβασμό με μικρός κράτος», ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «για άλλη μία φορά χάνεται μια ιστορική ευκαιρία ώστε να επιλυθεί το ζήτημα με ευθύνη των Σκοπίων» ωστόσο υποστήριξε ότι «στη χώρα μας πρώτα ο κ. Καμμένος, μετά ο κ. Μητσοτάκης και τώρα ο κ. Τσίπρας κάνουν πίσω λόγω των συλλαλητηρίων».







★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]