Ξεκινά αύριο η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στην Αλβανία

Παρουσία Αλβανών και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων αύριο στις 11.00 πρωί  στη θέση Ντραγκότι στα στενά Κλεισούρας , αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η εκταφή διασκορπισμένων οστών ,Ελλήνων στρατιωτών ,σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,ενώ παλιοί Ιταλικοί  κυρίως χάρτες  και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ,θα αποτελέσουν τον οδηγό  των συνεργείων για τα σημεία που θα σκάψουν .
Οι εκσκαφές θα επεκταθούν μέχρι και την περιοχή της Κορυτσάς ,όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται  θαμμένοι 6.800 περίπου απο τους 8.000 Ελληνες που σκοτώθηκαν ,το χρονικό διάστημα Νοέμβριος  1940-Απρίλιος 1941.
Αφού εντοπιστούν τα οστά θα ακολουθήσει ,η ταυτοποίηση ,η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών και ο ενταφιασμός τους στα στρατιωτικά κοιμητήρια στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.
Αξίζει να σημειωθεί ,ότι οι έξι Ελληνες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον ελληνοιταλικό πόλεμο και είναι θαμμένοι στον κήπο του σπιτιού της "κυράς της Χιμάρας ",της ηλικιωμένης Ερμιόνης Μπρίγκου ,με την ίδια να τους φροντίζει ακούραστα επι σειρά ετών ,δεν θα απομακρυνθούν απο το χώρο της  ,αφού  και οι έξι πεσόντες είναι ταυτοποιημένοι .
Η συμφωνία του 2009 που παρέμενε παγωμένη ,ενεργοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της χώρας μας και της Αλβανίας ,στην Κρήτη  και χαιρετίστηκε ως ένα σημαντικό  βήμα βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσων .
[με πληροφορίες απο ΑΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]