Με μεγάλη επιτυχία η ημέρα "Μαλλιού προβάτου " στο Δολό Πωγωνίου[βίντεο]

Mε  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Δολό Πωγωνίου ,η ημερίδα  με θέμα «Ημέρα Μαλλιού Προβάτου: Παράγουμε, Θυμόμαστε, Δημιουργούμε»
που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σκοπό της  ,η ανάδειξη των ιδιοτήτων-πλεονεκτημάτων του μαλλιού και η εξεύρεση διεξόδων εκμετάλλευσης της μεγάλης παραγόμενης ποσότητας μαλλιού, το οποίο σήμερα έχει απαξιωθεί. Η εκδήλωση απευθύνονταν σε όλους όσοι  ήθελαν  να γνωρίσουν     αναλυτικά  τη διαδικασία παραγωγής, αξιοποίησης και χρήσης του πρόβειου μαλλιού.
Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί  οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικές με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαλλιού δύο εγχώριων φυλών προβάτων της Ηπείρου, καθώς και με την παραδοσιακή χρήση του μαλλιού και τις μελλοντικές προοπτικές αξιοποίησής του.
Αμέσως μετά  πολίτες όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν   τις εγκαταστάσεις  του Ξενώνα Κωσταρά στο Δολό Πωγωνίου όπου είδαν  απο κοντά  τη «διαδρομή του μαλλιού»: κούρεμα προβάτων, πλύσιμο μαλλιού, κοπάνισμα, βάψιμο, ξάσιμο, λανάρισμα, γνέσιμο, πλέξιμο, ύφανση σε αργαλειό κλπ.
 Οι πρωταγωνιστές της χθεσινής μοναδικής εκδήλωσης ήταν τα  παιδιά  ,για τα οποία είχαν ετοιμαστεί  βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα το πρόβειο μαλλί .
Οι επισκέπτες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να θαυμάσουν  μοναδικά παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα ,εργαλεία ,μηχανήματα ,φωτογραφίες  και βιβλία που σχετίζονται  με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, την επεξεργασία του μαλλιού και τα προϊόντα του.
Το παρών έδωσαν  μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πωγωνίου ,κ.Καψάλης  ,η  Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης της υπαίθρου, πρωτογενούς τομέα και προστασίας Διαχείρισης Υδάτινων πόρων, κα. Βάσω Μέγα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ,κ.Αλ.Καχριμάνης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]