Προϋπολογισμός «σιγουριάς» από το Δήμο Ιωαννιτών

Προϋπολογισμός «σιγουριάς» από το Δήμο Ιωαννιτών
Με έργα υποδομών, κοινωνική πολιτική και αναπτυξιακές δράσεις, η Δημοτική Αρχή «επιστρέφει» στους πολίτες τα χρήματα από το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών

Τη «σιγουριά» του Δήμου Ιωαννιτών στο πιο δυσμενές και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, αποπνέει ο προϋπολογισμός που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή για το 2017 και υπερψηφίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία έκλεισε την εισήγηση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ύψους  120.874.000 ευρώ που πιστοποιεί για μια ακόμη χρονιά πως αποδίδει καρπούς η σκληρή δουλειά –η οποία συνεχίζεται καθημερινά -  για το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου και δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή:
-να υλοποιήσει έργα υποδομών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών,
-να συνεχίσει και να εντείνει την κοινωνική της πολιτική για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών και
-να προχωρήσει σε αναπτυξιακές δράσεις που τονώνουν την τοπική οικονομία.
Όπως τόνισε στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας: «ζούμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όλοι μας διαπιστώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ την κραυγή αγωνία που εξέπεμψαν οι αυτοδιοικητικοί  όλων των παρατάξεων, για την τραγική οικονομική κατάσταση που οδήγησαν την αυτοδιοίκηση οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Εμείς σε αυτή τη συγκυρία μπορούμε να βαδίζουμε μπροστά και να επιστρέφουμε με έργα τους πόρους στους συνδημότες μας. Είμαστε ήσυχοι με τη συνείδηση μας, γιατί δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε ότι καλύτερο και πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες».
Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρα, ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, ο Δήμος Ιωαννιτών θα υποστεί το 2017 μια τεράστια επιπλέον περικοπή. Ένα ποσό  περίπου 2 εκατ. ευρώ από τα «παρακρατηθέντα» παύει να εισρέει στα ταμεία του από το κράτος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί αυτό το ποσό από την αύξηση των ίδιων εσόδων και την περαιτέρω περιστολή των δαπανών.
Επίσης ο Δήμος Ιωαννιτών εξακολουθεί να κουβαλάει κάθε χρόνο το «φορτίο»  από την κακοδιαχείριση της εποχής που η σημερινή μείζονα αντιπολίτευση ήτανε στο «τιμόνι» του Δήμου. «Πληρώνουμε κάθε χρόνο παλιές οφειλές που αφορούν δάνεια, ρυμοτομίες, τόκους, κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας οικονομικής διαχείρισης που υποθήκευσε το μέλλον του Δήμου και συνεχίζει να απομυζά πολύτιμους πόρους από τους Γιαννιώτες. Χρήματα, που αν είχαμε στη διάθεση μας θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή των συμπολιτών μας», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, δίνοντας τα οικονομικά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 2016 ο Δήμος θα έχει πληρώσει ένα τεράστιο ποσό ύψους 5.295.000 ευρώ για παλιά δάνεια, τόκους, και ρυμοτομίες (315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ--2.400.000 για δάνεια --480.000 για δάνεια της ΔΕΥΑΙ -- 500.000 για τόκους υπερημερίας --1.600.000 για παλιές ρυμοτομίες) κι επιπλέον 500.000 για φόρο εισοδήματος, μιας και πλέον οι δήμοι φορολογούνται από το κράτος με τη λογική του … επιχειρηματία.
Παρ’ όλη τη μεγάλη οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται κάθε χρόνο εξαιτίας των περικοπών, της υπερφορολόγησης και των βαρών του παρελθόντος, ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα,  καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί έργα και δράσεις από ίδιους πόρους. Ταυτόχρονα μπορεί να ενισχύει την κοινωνική του πολιτική με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στο 2017 ο Δήμος θα επιδοτήσει με 0,50 ευρώ το εισιτήριο όλων των δημοτών που μετακινούνται στα χωριά του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ. Η σύμβαση που θα έρθει για ψήφιση στο ΔΣ τον Ιανουάριο, θα προβλέπει και πρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο που θα περιλαμβάνουν νέα δρομολόγια, πύκνωση των υφιστάμενων δρομολογίων όπου υπάρχει ανάγκη, μεταφορά μαθητών χωριών που δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ανατολής και των μαθητών της Γορίτσας στα σχολεία τους με μισθωμένα από το Δήμο λεωφορεία.  
Την ίδια ώρα – όπως είπε ο κ. Γιωτίτσας – «για να περιορίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την επίπτωση εξωγενών αρνητικών γεγονότων, αργά αλλά σταθερά, έχουμε «χτίσει» ένα σημαντικό αποθεματικό που μας επιτρέπει αφενός να απορροφούμε περικοπές κρατικών πόρων και υπερφορολόγηση, αφετέρου να χρηματοδοτούμε άμεσα και γρήγορα απρόβλεπτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν». Ένα αποθεματικό της τάξης των  19 εκατ ευρώ.
«Δεν υιοθετούμε σε καμία περίπτωση τη λογική του Δήμου – αποταμιευτή, ούτε όμως θα απολογηθούμε γιατί έχουμε τόσα διαθέσιμα. Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν αρνητικές εξελίξεις, δημιουργώντας αυτό το «μαξιλάρι». Θεωρούμε, επίσης, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους Γιαννιώτες ένα σημαντικό κεφάλαιο από αυτά τα χρήματα μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας .

Πόροι που γίνονται έργα και κοινωνική πολιτική

Η Δημοτική Αρχή στη προχωράει με συντονισμένες πολιτικές στην κατεύθυνση αύξησης των ιδίων εσόδων .  Χρήματα που επιστρέφουν στον πολίτη και «γίνονται» έργα και κοινωνική πολιτική.
Έτσι , όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «συνεχίζουμε την πλήρη μηχανοργάνωση του Δήμου για να έχουμε μια ολοκληρωμένη καταγραφή της φορολογητέας ύλης (άδειες καταστημάτων, κοινόχρηστοι χώροι, νεκροταφεία κλπ.), εγγράφουμε σημαντικά κονδύλια για μελέτες νέων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων για αναπτυξιακές δράσεις που θα αποφέρουν έσοδα, προχωράμε στη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης, εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού parking στα Λιθαρίτσια,  και προχωράμε στην ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση της τεράστιας και λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας μας».
Η προσπάθεια περιστολής κάθε σπατάλης είναι μεγάλη και στην κατεύθυνση αυτή το 2017 προχωράει: η εισαγωγή συστήματος εισροών – εκροών για τα καύσιμα, η καταγραφή και ο έλεγχος των ρολογιών της ΔΕΗ αλλά και των υδρομέτρων της ΔΕΥΑΙ ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου ο Δήμος δεν θα έπρεπε να πληρώνει, καθώς και η συνέχιση της πολιτικής διακανονισμών των οφειλών για ρυμοτομίες ώστε  η δαπάνη αυτή  να είναι μικρότερη κάθε έτος.
Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα και ευκαιρία χρηματοδότησης και εξοικονόμησης ιδίων πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή πέτυχε, παρά το μεγάλο ύψος των ταμιακών διαθεσίμων του Δήμου,  τη χρηματοδότηση με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε τρίτους,  που αφορούσαν ρυμοτομίες.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι βεβαιώθηκε για πρώτη φορά και εισπράχθηκε εντός του 2016, ποσό 2.7 εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (στοιχεία έως 30/11). Φαίνεται, επίσης, ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχανε προϋπολογιστεί, θα εισπραχθούν περίπου 100.000 ευρώ περισσότερα, και συνολικά,  1.1 εκ. για το 2016. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχίζεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών οφειλών από τη μεγάλη δεξαμενή των 40 εκ. ευρώ των ανείσπρακτων.
«Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο συμπολίτης μας και του ‘επιστρέφουμε’ τα χρήματα σε έργα και κοινωνικές δράσεις», είπε σε άλλο σημείο της εισήγησης του ο κ. Γιωτίτσας, σημειώνοντας πως   πέραν της απλής εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών του Δήμου, «οφείλουμε να αναδείξουμε και ένα όραμα για την πόλη, να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να τις πείσουμε να συμπορευτούν μαζί μας στη δύσκολή προσπάθεια μας να αφήσουμε την πόλη σε καλύτερη μοίρα από αυτή που την παραλάβαμε. Ο λαός δεν μας εξέλεξε για να είμαστε απλοί διαχειριστές της σημερινής μιζέριας, αλλά για να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο εξωστρεφή. Οφείλουμε, επίσης, να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και την ευαισθησία μας για εκείνες τις  ομάδες συνδημοτών μας που υποφέρουν καθημερινά και πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες που έχουν προκύψει από την οικονομική λαίλαπα και την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού».
Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι .. «παλιές αμαρτίες» από τα δάνεια και τα χρέη του παρελθόντος, μαζί με την υπερφορολόγηση, θα βαρύνουν και τα οικονομικά του Δήμου για το 2017 αφού , όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος -  «εγγράφουμε στον προϋπολογισμό του νέου έτους:
400.000 για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
560.000 για Φόρο εισοδήματος από μισθώματα και τόκους που εισπράττουμε (συμπεριλαμβανομένων και των κληροδοτημάτων)
2.7 εκ. για δάνεια που κληρονομήσαμε και αποπληρώνουμε κανονικά
670.000 για το δάνειο της ΔΕΥΑΙ στο οποίο είναι εγγυητής ο Δήμος
645.000 για τόκους υπερημερίας που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με παλιές υποθέσεις ρυμοτομιών όπου ο Δήμος καθυστέρησε να αποπληρώσει το κεφάλαιο στους οφειλέτες.
250.000 για μισθώματα ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΕΠΑΒΙ, ώστε να στεγαστούν εκεί όλες οι σκορπισμένες σήμερα υπηρεσίες του Δήμου.
2,4 εκ. για ρυμοτομίες που αποτελούν τη μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου. Την τριετία 2015 – 2017 θα έχουμε διαθέσει πάνω από 6,5 εκ ευρώ για την πληρωμή ρυμοτομιών, μια υπόθεση που φαίνεται να μην έχει τέλος, επιφυλάσσοντας μας δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε μέρα. Σε συνεργασία και με την Πολεοδομία και τη Νομική υπηρεσία, προσπαθούμε να έχουμε μια όσο πιο ρεαλιστική τάξη μεγέθους για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η εξόφληση των δικαιούχων της οδού Ρώμα (670.000 ευρώ), ώστε μέσα στο 2017 να ξεκινήσουμε την ολοκλήρωση της διάνοιξης αυτού του δρόμου, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
315.000 για το ΙΚΑ της παλιά ΑΔΕΙ
Κλείνοντας την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό λέγοντας πως: «Για τη Δημοτική Αρχή η συνέπεια λόγων και έργων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ζούμε σε μια εποχή όπου είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε κάθε μέρα σε νέα δεδομένα, τα οποία πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε να επηρεάσουμε ούτε να προβλέψουμε. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. .. Αγωνιούμε το ίδιο με όλους τους συνδημότες μας για τον τόπο και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ούτε της κοινωνικής ευαισθησίας αλλά ούτε της απόλυτης γνώσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]