ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Β.Ηπειρος:Συγκίνηση στο στρατιωτικό κοιμητήριο στους Βουλιαράτες Εκκληση Γ.Σούρλα για τους άταφους ήρωες


δείτε το βίντεο εδώ 
Εκατοντάδες Ελληνες ταξίδεψαν εχθές στους Βουλιαράτες  στη  Β.Ηπειρο ,στο στρατιωτικό νεκροταφείο ,προκειμένου να τιμήσουν τους  πεσόντες του Επους 1940 .
"Ο αδερφός μου πήγε στον πόλεμο στο τέλος Ιανουαρίου το 1941 και ήταν απο τους πρώτους που σκοτώθηκαν απο τους βομβαρδισμούς των Ιταλών .
Μια μέρα πριν σκοτωθεί είχε λάβει ένα τηλεγράφημα όπου η σύζυγός του του ανακοίνωνε τη γέννηση του γιου του ...Το παιδί του δεν πρόλαβε δυστυχώς να το δει αφού την επομένη έχασε τη ζωή του .
Ταξιδέψαμε  απο την Κρήτη για να τιμήσουμε τη μνήμη του "δήλωσε συγγενής πεσόντα στο αλβανικό κανάλι Top Channel ,για να συνεχίσει απευθύνοντας έκκληση ,ώστε να βρεθούν  οι άταφοι ήρωες στη Βόρεια Ηπειρο κατά το έπος 1940 .


Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο  επικεφαλής του Συνδέσμου των οικογενειών των μαρτύρων του πολέμου του 1940 κ. Σούρλας ,ζητώντας απο τις αλβανικές αρχές  να συνεργαστούν με τις ελληνικές ώστε να   διευθετηθεί αυτό  το μείζον  ζήτημα .
"Σας θέλουμε στο πλευρό μας ,στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε ,να συλλέξουμε και να ενταφιάσουμε τα οστά των  ηρώων μας "σημείωσε χαρακτηριστικά στην σύντομη ομιλία του ο κ.Σούρλας.
Υπενθυμίζεται πως στις 09/02/2009 υπεγράφη σχετική συμφωνία μεταξύ  Ελλάδας και Αλβανίας ,η οποία όμως ακυρώθηκε απο την Αλβανική Βουλή στις 26/03/2010/
Σε αυτή προβλέπεται η κατασκευή στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες .Απο τότεη μεικτή  επιτροπή  Ελλήνων Αλβανών συνεδρίασε ,τον Απρίλιο του 2012 ,ενώ καμία απο τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί .
Υπενθυμίζεται πως στις 19- 21 Οκτωβρίου 2016  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 2η συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνομώνων Ελλάδας Αλβανίας με τη συμμετοχή 12μελούς Αλβανικής αντιπροσωπείας ,όπου συζητήθηκαν τεχνικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας Αλβανίας για την αναζήτηση ,εκταφή ,ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν  κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-41.



Κατά τη χθεσινή εκδήλωση στους Βουλιαράτες κατατέθηκαν στεφάνια απο επισήμους που έδωσαν το "παρών",συγγενείς πεσόντων καθώς και εκπροσώπων ελληνικών/ομογενειακών φορέων και συλλόγων.
Στον χαιρετισμό που απήθυνε η Πρέσβ. της Ελλάδος στα Τίρανα , Ελένη Σουρανή υπογράμμισε πως ελπίζει σύντομα να λειτουργήσει η   συμφωνία με την Αλβανία για το ζήτημα των άταφων ηρώων ,ενώ απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα τον  Επίτιμο Πρόεδρο Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Ηρώων έπους 40 κ. Γεώργιο Σούρλα  και  στον κ.Γρηγόριο Γκάζικα για την παραχώρηση της οικείας του ως κέντρο περίθαλψης τραυματιών.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μαθητική εκδήλωση .
[με πληροφορίες απο το Top Channel Albania //video Top Channel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]