Σε 15 μέρες «ξεκλειδώνει» τελικά η υποδόση

Τυπικό μεν, αλλά γνωστό εκ των προτέρων, είναι το εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει το οικονομικό επιτελείο για να πάρει την υποδόση (της υποδόσης) των 1,7 δισ. ευρώ, αφού το χθεσινό eurogroup δεν έκανε «τα στραβά μάτια» (όπως ήλπιζε η κυβέρνηση) για κάποια δημοσιονομικά στοιχεία που δεν ήταν έτοιμα και θα χρειαστούν περίπου 15 μέρες για να επισημοποιηθούν.

Το «σπάσιμο» τη υποδόσης σε δύο επιμέρους υποδόσεις, ήταν ένα σενάριο που κυκλοφορούσε πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες. Το διέψευδε μεν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά το συντηρούσε στη επιφάνεια ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, τα χρήματα θα εκταμιευθούν μέχρι στις 24 Οκτωβρίου με απόφαση του ESM. Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε χθες ότι τα χαμηλά επιτόκια και οι μεγάλες ωριμάνσεις των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον Μηχανισμό, τη βοηθούν να εξοικονομεί περίπου 8 δισ. ευρώ το χρόνο.Συγκεκριμένα, οι δανειστές ξεκαθάρισαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Γιώργο Χουλιαράκη, ότι χρειάζονται τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να πειστούν ότι προχωρά κανονικά η αποπληρωμή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπήρξε ικανοποίηση από την πλευρά του Συμβουλίου για τα χρήματα που πληρώθηκαν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, την ίδια στιγμή υπήρξε «γκρίνια» για το γεγονός ότι παραμένει υψηλός ο ρυθμός «γέννησης» νέων οφειλών προς τους ιδιώτες (αν και το συνολικό ποσό μειώνεται σταθερά το τελευταίο τρίμηνο).

Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, που ενδιαφέρει τους Θεσμούς, το ποσοστό αποπληρωμής οφειλών έφτασε το 105%. Δηλαδή ξεπέρασε το στόχο που είχε συμφωνηθεί το Μάιο. Ωστόσο, για λόγους καθαρά τεχνικούς, θα χρειαστούν ακόμα δύο εβδομάδες για να οριστικοποιηθούν τα απαραίτητα δημοσιονομικά στοιχεία. Τις εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς επιβεβαίωσε αι ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε ότι και σε άλλες χώρες υπάρχουν παρόμοιες καθυστερήσεις για να βγουν κάποια στοιχεία πληρωμών.

Πάντως, από τη στιγμή που ήταν γνωστό και στις δύο πλευρές ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ήταν αδύνατο (για καθαρά τεχνικούς λόγους ) να είναι έτοιμα στις αρχές Οκτωβρίου, τότε γεννιέται το ερώτημα: «γιατί μπήκε το ορόσημο του eurogroupτου Οκτωβρίου;». Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση θα πρέπει να υπολογίζεται πριν τις 31 Οκτωβρίου, διότι διαφορετικά η υποδόση ακυρώνεται και θα πρέπει να ξαναψηφίσουν ορισμένα Κοινοβούλια της ευρωζώνης για να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό.
πηγη economy365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]