Πρόταση Δραγασάκη να μπει συνταγματικό όριο για το ύψος του χρέους

Πρόταση για θέσπιση ορίου για το χρέος στο Σύνταγμα κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα «Το χρέος και η απομείωσή του». Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι η διαδικασία για το χρέος «θα πάει πολύ πέρα από το 2018», ενώ, επειδή οι δανειστές της Ελλάδας είναι υπερχρεωμένοι, δεν είναι εύκολο να υπάρξει μεγάλη απομείωση αν δεν γίνει πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους. Κατά τη συνεδρίαση, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απέσυραν τις επιφυλάξεις που είχαν κρατήσει για την συγκρότηση της Υποεπιτροπής.
Αναφερόμενος σε προτάσεις για το χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε «να δούμε αν πρέπει να μπει στη συνταγματική μεταρρύθμιση κάποιο όριο για το χρέος». Υπενθύμισε ότι αυτό το έχει κάνει το Εκουαδόρ, όπου στο Σύνταγμα δεν ορίζεται το ποσοστό, καθώς αυτό γίνεται με νόμο, «αλλά υπάρχει μία ρύθμιση που στο θυμίζει».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η λύση δεν είναι η δαιμονοποίηση ή η αγιοποίηση των ελλειμμάτων», αλλά είναι σαφές πως «έχεις πρόβλημα όταν δανείζεσαι σε φάση ανάπτυξης», όπως έκανε η Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τη λύση που μπορεί να επιτευχθεί για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, έχουμε την ιδιομορφία ότι οι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερχρεωμένοι».
«Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση χωρίς να ρυθμιστεί και το δικό τους χρέος. Άρα πρέπει να διεκδικήσουμε μία πανευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η συζήτηση για το χρέος θα είναι μακρά, καθώς «έχουμε μία συμφωνία στο Eurogroup που ορίζει τρεις χρόνους, άμεσα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». «Ακόμα και αν έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα μιλάμε για μία διαδικασία που πάει πέρα από το 2018», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.
Την ίδια στιγμή, άφησε αιχμές για την «Επιτροπή Αλήθειας» που είχε συσταθεί στη Βουλή επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο ή δεν έκανε τίποτα ή η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε, για να μην την σχολιάσω, δεν είχε το κύρος και την συναίνεση που έπρεπε».
Είπε δε ότι στην Ελλάδα «ίσως υπάρχει ένα θέμα αυτογνωσίας. Να εξισορροπήσουμε αιτίες εσωτερικές και εξωτερικές. Το δίπολο ότι φταίνε μόνο οι έξω ή ότι οι έξω υπάρχουν μόνο για να μας βοηθήσουν αναπαράγει το πρόβλημα», ενώ έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του παραγωγικού μοντέλου: «Όσο βιώσιμο και να είναι το χρέος, αν συνεχίζουμε στο ίδιο παραγωγικό σύστημα, μάλλον θα πέσουμε πάλι σε χρέος».

ΝΔ: Ο Γ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα
«Άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα» ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη, η ΝΔ ανέφερε πως «την περασμένη Κυριακή ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση του χρέους, υποστήριζε ότι ‘είμαστε πιο κοντά από ποτέ’ και πρόσθετε ότι ‘δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή’. Σήμερα, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι ‘ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018’. Και πρόσθεσε: ‘Παράλληλα οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους’».
Η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τη Ν.Δ. «μετά τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» είναι ένας εθνικός στόχος και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τον υπηρετήσει, «καθώς δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια διαπραγμάτευση».

Αντιπροεδρία: Η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις
«Η Νέα Δημοκρατία, για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας με τη γνωστή μέθοδο της ‘μονταζιέρας’» απάντησε η αντιπροεδρία της κυβέρνησης στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Το γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης έγινε σε ανοικτή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με θέμα το ‘Το χρέος και η Απομείωσή του’ και είναι δημόσια.
» Εκείνο που ο Αντιπρόεδρος τόνισε με απόλυτη σαφήνεια είναι ότι διεκδικούμε άμεσα ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.
» Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]