Στην Ελλάδα τα 7,5 δισ. | Επιμονή Ρέγκλινγκ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Στα ελληνικά ταμεία βρίσκεται η πολυαναμενόμενη υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της χώρας, όπως γνωστοποίησε το πρωί της Τρίτης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Νωρίτερα, ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες) και διαβεβαίωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο ESM είναι μακροχρόνιος εταίρος και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας (με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο περίπου 0,8% και για 32 έτη), ανέφερε, και στο πλαίσιο αυτό θέλει να πετύχει η Ελλάδα.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία» διαβεβαίωσε αν και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αβεβαιότητα των δημοσιονομικών μεγεθών. «Δεν ξέρουμε ακριβώς, τις ανάγκες της Ελλάδας σε λίγα χρόνια από τώρα, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις είναι αρκετά αβέβαιες» σημείωσε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ ζήτησε, επίσης, να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς αυτός αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, και υπενθύμισε ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του κ. Τσακαλώτου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ (που ζητεί το ΔΝΤ), ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5% του ΑΕΠ) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του χρέους, αποφεύγοντας να προβλέψει την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν θέλω να πω ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος», ανέφερε, σημειώνοντας, όμως, ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές και προβλέψεις είναι πιο ρεαλιστικές, παρά τη μεγάλη δόση αβεβαιότητας που εμπεριέχει κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις προβλέψεις ότι η διαδικασία δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του έτους, εμμένοντας στην άποψή του ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε ότι ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του χρέους.
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε παράλληλα ότι σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες) και παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο ESM είναι μακροχρόνιος εταίρος και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας (με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο περίπου 0,8% και για 32 έτη), ανέφερε, και στο πλαίσιο αυτό θέλει να πετύχει η Ελλάδα.

Ευκλ. Τσακαλώτος: «Δύο παράλληλες διαδικασίες»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, είπε ότι έως το τέλος του χρόνου θα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες διαδικασίες, μια για την ελάφρυνση του χρέους και μια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η λύση, εάν βρεθεί, θα βρεθεί την τελευταία στιγμή. «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση. Το κακό είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι και πριν από τις 24 Μαΐου δεν ήταν προφανές ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατήσουν την αναπνοή τους έως τότε, διότι μπορεί η λύση να βρεθεί πάλι την τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]