Ποιοι χάνουν με το νέο ασφαλιστικό;

Mειώσεις έως και 35% στις νέες συντάξεις - 120.000 χάνουν το ΕΚΑΣ - Δε θα μείνουν αλώβητες οι σημερινές συντάξεις μετά το 2018. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών

Βαριές απώλειες θα υποστούν οι νέες συντάξεις άνω των 750 ευρώ – και όχι άνω των 1000 όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση- προκειμένου να προστατευτούν οι σημερινές αποδοχές των συνταξιούχων. Οι μεσοσταθμικές μειώσεις υπολογίζονται στο 15%, εξαιτίας των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης ενώ στις υψηλές συντάξεις άνω των 2000 ευρώ το κούρεμα θα φτάσει το 30-35%.

Από τα πρώτα θύματα του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, θα είναι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Οσοι βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη θα παίρνουν μέρος και όχι το σύνολο της εθνικής σύνταξης των 384 Ευρώ. Το σχέδιο νόμου των 170 σελίδων, που έχει αποσταλεί στους θεσμούς ως γενικό ισοδύναμο ως γενικό στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Με δεδομένο ότι οι αμοιβές έχουν συρρικνωθεί, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε!

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος έως 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση, η αναπλήρωση για 40 χρόνια ασφάλισης αν προστεθεί και η εθνική σύνταξη θα φθάσει στο 60% του συντάξιμου μισθού. Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι στην εθνική σύνταξη θα μπουν και οι αλλοδαποί που θα έχουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης στη χώρα μας και ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάσει στο 80% για τους εργαζόμενους κάτω από τα 1000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με το παλαιό σύστημα και 35 έτη ασφάλισης, εργαζόμενος που το μέσο μηνιαίο εισόδημά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλιστικής του διαδρομής να ανέρχεται σε 800 ευρώ, θα έπαιρνε σύνταξη 781,5 ευρώ, ενώ με το προτεινόμενο, η σύνταξη θα πέσει στα 699,3 ευρώ.

Ακολουθούν παραδείγματα που δείχνουν τι μειώσεις αναμένονται με το νέο σύστημα.

Τι θα γίνει με τις σημερινές συντάξεις:

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές.

Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, εφόσον το ποσό που καταβάλλεται είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει, μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ήτοι τον Ιούλιο του 2018, θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Σύμφωνα πάντως με τα όσα υποστηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η προσαρμογή αυτή δεν θα γίνει με τη μείωση των αποδοχών των υφιστάμενων σήμερα συνταξιούχων αλλά με το πάγωμα των μισθολογικών έως ότου η «προσωπική διαφορά» εκμηδενιστεί από τις αυξήσεις που θα λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι αυξήσεων (που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ!) , αλλά δεν θα εισπράττουν οι παλαιοί.

Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η διαφορά θα βαίνει μειούμενη μέχρι την εξάλειψη της και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να «βάλει στο χέρι» σε τρία χρόνια και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται Η μείωση του πλαφόν στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα.
Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του νέου ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ. Τον ΕΦΚΑ συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών.
Τι θα γίνει με τις επικουρικές: Ο Υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των σημερινών επικουρικών προσθέτοντας ότι αν τεθεί το αίτημα από τους δανειστές θα ζητήσει τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών. Πάντως στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα επιμεριζόμενη σε 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους. Στις επικουρικές αναμένεται κατά τη διαπραγμάτευση να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση με μικρές μειώσεις, αυξήσεις εισφορών και αξιοποίηση της περιουσίας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας στο ενιαίο επικουρικό. Με βάση αυτόν θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα και πίνακες θνησιμότητας.

Για τις νέες επικουρικές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει για 40 έτη ασφάλισης στο 18%, όταν σήμερα κάποιος μπορούσε να λάβει επικουρική σύνταξη ακόμη και 40%-50% της κύριας σύνταξής του, για 35 έτη ασφάλισης.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η επικουρική σύνταξη θα ανέρχεται πλέον, με 40 έτη ασφάλισης, στο 18% της κύριας σύνταξης, η οποία θα είναι επίσης μειωμένη.

Για τους ασφαλισμένους έως και τις 31/12/2013, η επικουρική θα είναι το άθροισμα:

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.


Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

Τέλος, τα εφάπαξ υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 10% και το μέρισμα των συνταξιούχων του δημοσίου κατά 30%.
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]