Ασφάλεια και ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο



Την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4 Απριλίου αντίστοιχα διεξήχθη διημερίδα με θέμα την ασφάλεια και ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων μας στο διαδίκτυο.
Διοργανώθηκε από την ΕΕΛ/ΛΑΚ (www.eellak.gr) σε συνεργασία με το INNOVATHENS (www.innovathens.gr), την oikomedia (oikomedia.com) και τη SciFy (www.scify.gr).
Συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ, διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, ακτιβιστές στον τομέα της ιδιωτικότητας, εκπρόσωποι επιχειρηματικών επιταχυντών και μεγάλο πλήθος πολιτών.
Την πρώτη ημέρα ο ιδρυτής του Ind.ie Aral Balkan (https://aralbalkan.com), έκανε μια συναρπαστική ομιλία που έθιξε την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, από την ανάγκη να σκεφτούμε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων ως ανθρώπινο δικαίωμα, έως το πως οι πρακτικές που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας αποκαλούνταν Spyware σήμερα πλέον είναι το κυρίαρχο bussiness model για την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες του διαδικτύου.
Στην συνέχεια ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου της OWASP (https://www.owasp.org/index.php/Greece) αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει η OWASP στον τομέα της προαγωγής της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και του χειρισμού τους. 
Η Marie GutBub (https://mariegutbub.wordpress.com/), έθιξε θέματα προβολής και εκλαΐκευσης των θεμάτων ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας, με σκοπό να γίνουν πιο άμεσα κατανοητά στο ευρύ κοινό, κάτι το οποίο απαιτείται ευρέως.
Ακολουθησε η Γεωργία Κοντεσίδου του Momentum.IM (http://www.momentum.im/), η οποια αναφέρθηκε σε ένα εργαλείο που θα δίνει τη δυνατότητα για την ανταλλαγή προσωπικών στιγμών με ασφάλεια και ιδιωτικότητα, το οποίο αναπτύσσεται σε εθελοντική βάση. 
Τέλος, ο Marcus Sadabello (http://projectdanube.org/), αναφέρθηκε στις τεχνολογικές διαστάσεις ώστε να γίνει εφικτό το όραμα του Personal Cloud, και συγκεκριμένα σε έργα τα οποία συμμετέχει το Project Danube, XDi και Project VRM.
Τη δεύτερη μέρα άνοιξε ο, διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών για δημοσιογράφους, Arjen Kamphuis (http://www.gendo.nl/en/blog/arjen), όπου αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές και τεχνολογίες για την προστασία κρίσιμων προσωπικών πληροφοριών. 
Στην συνέχεια ακολούθησε πάνελ το οποιο συντόνισε ο Παναγιώτης Σταθόπουλος από την ΕΕΛ/ΛΑΚ και συμμετείχαν οι: Βασίλης Βλάχος (ΕΕΛ/ΛΑΚ), Αλέξανδρος Ρουστας (IQbility), Arjen Kamphuis, και Γεωργία Κοντεσίδου. Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των προσωπικών μας πληροφοριών
Η ιδιωτικοτητα και η ταύτιση με την ασφάλεια, ως έννοιες
Το σημερινό κυρίαρχο μοντέλο στο διαδίκτυο
Το ΕΛ/ΛΑΚ και το διαδίκτυο, ιδιαίτερα οι εφαρμογές που απευθύνονται στο consumer     space

Στην συνέχεια ακολούθησαν εργαστηρια για ανάγκη ολιστικού σχεδιασμού με σεβασμό στο χρήστη και στην ιδιωτικοτητα από τον Aral Balkan, και σεμινάρια χρήσης εργαλείων όπως Tor, Secure IM Jabber/OTR, PGP κ.α. από τον Arjen Kamphuis και την ομάδα Collision Resistance, ενώ τέλος έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων του πρωτοκόλλου IM XMPP για developers.
Όλες οι παρουσιάσεις και τα βίντεο έχουν αναρτηθεί στο www.ellak.gr
                
--
Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008,  σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και τωνεπιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής.  Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons(http://wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA(http://www.communia-association.org/), είναι ο ελληνικό κόμβος για το  Open Data Institute(http://opendatainstitute.org/), είναι μέλος του Open Budget Initiative(http://internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative/).   
Επικοινωνία: Βιβή Πετσιώτη: 210 7474-271, info at ellak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]