Δίκη Παπακωνσταντίνου: Μάρτυρας ενέπλεξε τη γραμματέα Βενιζέλου

Εντολή να ερευνήσει τα 20 μεγαλύτερα ποσά της λίστας Λαγκάρντ κατέθεσε πως έλαβε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρώην στενός συνεργάτης του, Γιώργος Αγγελόπουλος, που εργαζόταν στο πλευρό του ως υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής.
Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι παρέλαβε το cd με τη λίστα στο τέλος του 2010. «Το CD αυτό δεν ήταν μετατρέψιμο, δηλαδή δεν μπορούσε να μετατραπεί» είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι χρειάστηκε μια εβδομάδα για να το ψάξει.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;
Μάρτυρας: 500 εκατομμύρια δολάρια.
Προεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;
Μάρτυρας: 20 εκατομμύρια δολάρια
Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι... Είδατε όνομα Παπακωνσταντίνου?
Μάρτυρας: Όχι, κοιτούσα απλώς τα νούμερα.
Σύμφωνα με το μάρτυρα, όταν ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου για το ποσό των καταθέσεων, που ήταν συνολικά περίπου 2 δισ. δολάρια, ο πρώην υπουργός του είπε: «Ό,τι έκανες στο σκληρό δίσκο διάγραψέ το». Κι αυτό, γιατί εκείνος για λόγους ασφαλείας είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του cd στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.
Ο κ. Αγγελόπουλος ισχυρίστηκε πως τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα Λαγκάρντ. Το έμαθε μέσω των ΜΜΕ και το συνέδεσε με τη δουλειά που είχε κάνει. Στην κατάθεσή του εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο cd, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφία.
Μάρτυρας: Ο κ. Παπακωνσταντίνου με πήρε το Νοέμβριο του 2012 και μου είπε «μπορεί να σε καλέσουν από τη Βουλή γι αυτό που έκανες. Πες ό,τι έγινε..»
Πρόεδρος: Σας είπε π.χ. πες μια καλή κουβέντα για μένα;
Μάρτυρας: Όχι βέβαια.
Όταν ο κ. Αγγελόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ηλεκτρονικού ίχνους (μεταδεδομένα), η ατμόσφαιρα στην αίθουσα χαλάρωσε: «Δεν είμαι και CSI, για να σας απαντήσω...».
Καθότι το βούλευμα αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός έφτιαξε το usb -και απάλειψε τα ονόματα- τη μέρα που παρέλαβε το cd, ο κ. Βασιλακόπουλος, εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου, ρώτησε τον μάρτυρα αν θα ήταν πιο εύχρηστο να παραλάβει cd ή usb, για να πάρει θετική απάντηση ως προς το δεύτερο. «Κάποιος έπαιζε με το usb» τόνισε με νόημα ο συνήγορος, φέρνοντας ως παράδειγμα το στικάκι που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, το οποίο έφερε ημερομηνία προγενέστερη της παραλαβής του επίμαχου cd από τον πρώην υπουργό.
Κατόπιν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου παρουσιάστηκε η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. «Έμαθα για τη λίστα Λαγκάρντ ως πολίτης το 2012, όταν έγινε ο σχετικός θόρυβος. Δεν είχα παρευρεθεί στο υπουργείο σε σύσκεψη με θέμα τη λίστα», σημείωσε η μάρτυς.
«Ανήκατε σε μια ομάδα με σκοπό τη συλλογή εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής», σχολίασε προς τη μάρτυρα η εισαγγελέας. «Ήταν της τρόικας η απόφαση για αυτές τις ομάδες;» «Νομίζω ότι έχει καταργηθεί η τρόικα», τη διέκοψε ο πρόεδρος Ν. Πάσσος, για να ακουστούν πνιχτά γέλια στο ακροατήριο.
«Δεν είμαι εγώ η Σοφία, δεν είμαι εγώ ο χρήστης με αυτό το κωδικό όνομα που άνοιξε -με ημερομηνία 1.10.2012- το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ. Εγώ χρησιμοποιώ άλλον κωδικό. Έψαξα όμως στον Τύπο. Ήταν η γραμματέας του κ. Ευ. Βενιζέλου...» σημείωσε η μάρτυς σε ερώτηση της εισαγγελέως.
«Πείτε μας αν ήσασταν εσείς. Το τι έκανε η άλλη Σοφία δεν σας ενδιαφέρει» παρενέβη ο πρόεδρος.
Όταν στη μάρτυρα απευθύνθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης ο Βασίλης Δημακόπουλος, η κυρία Ρίτσου επέμεινε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε καταστήσει σαφές ότι στο έργο που επιτελείτο «δεν υπήρχαν εξαιρέσεις, ούτε παρεμβάσεις».
Ακολούθησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νικόλαος Αλιβιζάτος, για να δώσει μεταξύ άλλων το στίγμα των οικογενειακών σχέσεων. «Είμαστε σε διαφορετική γενιά από τον κατηγορούμενο, γνώριζα όμως τον θείο του, Μιχάλη. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν λίγο το 'απολωλός πρόβατο' για την οικογένεια (καθώς δεν ανήκαν στην ίδια παράταξη) και δεν είχε τη στενή συγγενική σχέση που κανείς φαντάζεται με τις εξαδέλφες του. Ήταν αδιάφορες οι σχέσεις τους.
Ενδιαφέρθηκα, χωρίς να τον ξέρω, όταν προέκυψε το θέμα της παραγραφής και της αποσβεστικής προθεσμίας. Έχω επαφή με το θέμα από το 1989, όντας τότε στενός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου. Αυτή ήταν η αιτία της γνωριμίας. Η αίσθηση που έχω από εκεί και πέρα είναι η εξής: είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος, που πήρε πολλά ρίσκα στη ζωή του, αλλά δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε τη μεγαλύτερη βλακεία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί... Τον αδικεί λίγο το ύφος του, είναι λίγο αλαζονικό...»
«Η εξωτερική ηρεμία και η γαλήνη εύκολα ερμηνεύεται ως αλαζονεία και υπεροψία» παρενέβη ο κ. Πάσσος.
«Παίρνω κάποιο ρίσκο βεβαίως με το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχει στοιχεία να μου πει για την υπόθεση, δεν μου κατονόμασε ποτέ κανέναν ως υπαίτιο» επεσήμανε ο κ. Αλιβιζάτος.
 eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]