(ΗΠΕΙΡΟΣ)Ιωάννινα: "Waterguard" το έργο που διασφαλίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού!

Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων   Ιωαννίνων


Στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του υδροφόρου ορίζοντα του Λεκανοπεδίου συμβάλει ουσιαστικά το έργο WATERGUARD που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου (ΣΥΔΛΙ) και το οποίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.
Το Έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 - 2013, κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Εταίροι του έργου είναι ο Σύνδεσμος Υδρεύσεως Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η Επαρχία του Taranto και ο Δήμος της Gallipoli. Μεταξύ άλλων το έργο περιλαμβάνει καταγραφή και αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού, εφαρμογή συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών και ανάπτυξη συστήματος υποστήριξης αποφάσεων που θα συνδυάζουν τεχνολογίες τηλεμετρίας και διαχείρισης γνώσης.
«Είναι ζητούμενο η ποιότητα του νερού στον 21Ο αιώνα και η δική μας προσπάθεια εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο: να κάνουμε ασφαλέστερο το πόσιμο νερό του Λεκανοπεδίου», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ, Βασίλης Τσαμπαλάς στην έναρξη της ημερίδας. 


Ο κ. Αναστάσιος Μάνος, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο WATERGUARD παρουσίασε τους στόχους και τα αποτελέσματά του. Το έργο αφορά στην εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών, μεθοδολογιών και τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και γ
ενικότερα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του υδροφόρου ορίζοντα στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και στις αντίστοιχες περιοχές εφαρμογής του στην Ιταλία. Περιλαμβάνει καταγραφή και αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού, εφαρμογή συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών και ανάπτυξη συστήματος υποστήριξης αποφάσεων που θα συνδυάζουν τεχνολογίες τηλεμετρίας και διαχείρισης γνώσης.

Έργο που αφήνει σημαντική «προίκα» στο ΣΥΔΛΙ
Στο ΣΥΔΛΙ η υλοποίηση του προγράμματος θα αφήσει μια σημαντική  «προίκα» και σε αυτή περιλαμβάνονται: 
-η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιχειρησιακής παρακολούθησης των δικτύων ύδρευσης, η καταγραφή και αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης όσον αφορά τους υδατικούς πόρους στις περιοχές μελέτης, η πρόταση μέτρων για την προστασία των υπόγειων υδατικών πόρων, καθώς και Βέλτιστων Πρακτικών Διαχείρισης για την ορθολογική διαχείριση των δικτύων ύδρευση.
-η εκπαίδευση του προσωπικού και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των εταίρων
-περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται στο πλαίσιο του προγράμματος σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και του πόσιμου νερού στο Λεκανοπέδιο και αφορούν –μεταξύ άλλων- τον προσδιορισμό πηγών ρύπανσης, τις προτάσεις για την προστασία του πόσιμου νερού κ.λ.π.
-δύο αυτοκίνητα που αγοράστηκαν ήδη με χρήματα του WATERGUARD και θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο ΣΥΔΛΙ για την παρακολούθηση του δικτύου.

Ημερίδα
Τέλος σε ότι αφορά στη χθεσινή ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις:  -με θέμα «Λογισμικό Επιχειρησιακής Παρακολούθησης Δικτύων Ύδρευσης», ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Συμεωνίδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Draxis Environmental A.E. 
-με θέμα «ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπόγειου υδατικού δυναμικού των Ιωαννίνων, διαχειριστικές προτάσεις», ομιλητής ήταν ο κ. Ευάγγελος Νικολάου Διευθυντής ΙΓΜΕ Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου
-με θέμα «παράδειγμα Ολοκληρωμένου Υποστηρικτικού Εργαλείου για τη διαχείριση υδάτων- Το έργο EWATUS» με ομιλητή τον κ. Άλεξ Παπαδημητρίου εκπρόσωπο του consortium EWATUS. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]