ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ- ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ

"Παρακαλάει" για την τρίτη θέση ο Βενιζέλος

Στόχος του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι να αναδειχθεί τρίτο κόμμα και να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή προκειμένου να γίνει εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. ..
Αναγνώρισε πάντως ότι η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να δημιουργήσει νέο κόμμα αποτελεί «πρωτοφανές πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας που πρέπει να τελειώνει».

 Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τον Γ.Παπανδρέου, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εμείς πρέπει να υπερβούμε και έναν άλλο φραγμό που δημιουργεί δυσπιστία σε σχέση με το αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως εγγυητές τις εθνικής σταθερότητας, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας, που όλοι το γνωρίζουμε και είναι πρωτοφανές ιστορικά και αδιανόητο και δεν μιλάω για καμία διάσπαση, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα εξ αντικειμένου πλέον».  

«Πρέπει να τελειώνει αυτό και έχουμε πει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να τελειώνει αυτό, αλλά υπάρχει μια υπονόμευση, ένας αποπροσανατολισμός, καταβάλουμε κόστος σε μια εσωστρέφεια τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να λειτουργήσει και λειτουργεί εξωστρεφώς απευθυνόμενος σε όλον τον λαό και παρέχοντας τις εγγυήσεις που θέλει». Αναφερόμενος προφανώς στον κ. Παπανδρέου, είπε ότι «για κάποια πρόσωπα η ατομική ευθύνη έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά που είναι ιστορικά, παραταξιακά και θεσμικά».

 Για την τρίτη θέση

 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι θα ήταν τραγικό να δοθεί στους εκπροσώπους του νεοναζισμού η τρίτη εντολή και πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αυτό που θα υπερβεί εκλογικά «τη στείρα διπολική δήθεν αντιπαράθεση» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ενόψει των εκλογών, τόνισε ότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν και δεύτερες εκλογές, διότι δεν μπορεί να δαπανηθεί ο δεύτερος μήνας της παράτασης, ο Φεβρουάριος.

 Πρέπει, είπε, να υπάρχει κυβέρνηση, γιατί δεν θα υπάρχει περιθώριο να ολοκληρωθεί το εθνικό πλαίσιο της νέας σελίδας. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής, ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής, που «σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πράγματι μια προγραμματική συμφωνία με ένα ελάχιστο περιεχόμενο και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή συστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων στην ευθύνη». Σημείωσε ακόμα ότι «το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας και την κατάληψη υπουργικών θέσεων» και πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό σχήμα του 2012, όπως διατυπώθηκε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, έχει απόλυτη επικαιρότητα.

 Είπε ακόμα ότι άλλα κόμματα δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του εγγυητή, «γιατί έχουμε ζήσει την εμπειρία κομμάτων όπως η ΔΗΜΑΡ» και ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας νέας ΔΗΜΑΡ που εμφανίζονται ως καινούριο και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναπαλαίωση».

 Έξι σημεία

 Απαντώντας στο ερώτημα: «τι είναι αυτό το ελάχιστο και βασικό που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, που συνιστά τον πυρήνα της εθνικής σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας», ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε 6 σημεία:

 Η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, κάτι που αφορά την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Η οικονομική σταθερότητα, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι «εγγυόμαστε την παραμονή στην Ευρωζώνη, ότι δεν θα υπάρχει πιστωτικό γεγονός, θα υπάρχει σεβασμός του πρωτογενούς και του κοινωνικού πλεονάσματος, του θετικού ρυθμού ανάπτυξης, θα υπάρξει έγκαιρη εντός του διμήνου ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ώστε η Ελλάδα να περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή»

Η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, που αφορά και τις ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί για το χρέος.

 Η θεσμική σταθερότητα. Καμία αίσθηση ιστορικής ρεβάνς δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση ακόμα και τις αποχρώσεις των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που ισχύουν σε κάθε κράτος της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως είπε, ότι πρέπει να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του εκλογικού συστήματος με κατάργηση του μπόνους

Προστασία της εθνικής ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας

 Μετάβαση στη νέα φάση μετά το μνημόνιο και την κρίση ως άνοιγμα στο μέλλον και όχι επιστροφή στο παρελθόν.

 «Αυτά είναι τα 6 σημεία που θέλουμε να είναι εγγυημένα και των οποίων λειτουργούμε ως εγγυητής» είπε ο κ. Βενιζέλος.

 «Ο τόπος χρειάζεται εθνική ενότητα όλων των πραγματικά ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων, αν αυτό δεν είναι εφικτό αρκεί μια κυβέρνηση των υπεύθυνων δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με προοδευτικό πρόσημο», είπε.

 Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους περίπου 440 υποψήφιους της παράταξης που θα συστρατευθούν στα ψηφοδέλτια να δώσουν μια μεγάλη μάχη για την πατρίδα. «Έχουν κληθεί και καλούνται όλοι με τους καλύτερους όρους με πλήρεις εγγυήσεις ισοτιμίας και συμμετοχής και στις εκλογές και στο συνέδριο που θα γίνει μετά τις εκλογές, με όρους απόλυτης εσωκομματικής δημοκρατίας, πολυφωνίας, αρκεί να υπάρχουν ιδέες προτάσεις, για την ανανέωση και την ενότητα του χώρου» υπογράμμισε.  

Επικρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «ετερόκλητη με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής» και την κατηγόρησε ότι οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα από έναν «εκβιασμό των θεσμών».

 Κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση ότι αγωνίστηκε όχι μόνο να αποτρέψει την εκλογή ΠτΔ, αλλά να καταστρέψει μακροχρόνια τις προϋποθέσεις της συναίνεσης, την οποία, όπως υποστήριξε, ο λαός εξακολουθεί να θέλει μαζί με σταθερότητα και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. «Όχι» στη στρατηγική του φόβου

 Ο κ. Βενιζέλος πάντως σημείωσε ότι δεν πιστεύει στην στρατηγική του φόβου και του εκφοβισμού που «πολλοί νομίζουν ότι πρέπει να επικρατήσει προεκλογικά», αλλά πως πιστεύει στη στρατηγική της αλήθειας, ενώ τόνισε ότι δεν του αρέσει καθόλου η «καθοδήγηση» και οι δηλώσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα από το εξωτερικό.

 Όμως, «μεταξύ μας πρέπει να πούμε την αλήθεια», είπε, παραπέμποντας στη φράση «πάταξον μεν, άκουσον δε». Ως προς αυτό, κάλεσε τον κόσμο που κατακρίνει, και λοιδορεί το ΠΑΣΟΚ να το ακούσει, «να ακούσουν τι έγινε, πού βρισκόμαστε τώρα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πώς πρέπει να πορευτούμε».
24wro.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]