ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ- ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ

Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας:"Welcome"(έγχρωμο δράμα)

WELCOME (2009)
ΕΓΧΡΩΜΟ-ΔΡΑΜΑ-Διάρκεια 115’
του Φιλίπ Λιορέ
με τους Βενσάν Λιντόν, Φιγιάτ Αϊβέρδι, Οντρέ Ντανά, Ντέρια Αϊβερδί, Τιερί Γκοντάρ, Σελίμ Αγκουλ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 59η BERLINALE - PANORAMA
(Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής - Βραβείο Label )
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ, ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ & ΣΙΑΤΛ

υπόθεση
Είκοσι δύο μίλια νερού (η απόσταση ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ) στέκονται τελευταίο εμπόδιο για να ξανασυναντηθούν ο Μπιλάλ (Φιράτ Αϊβερδί) με την αγαπημένη του Μίνα (Ντέρια Αϊβερδί). 
Ο Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από μια πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη γαλλική πόλη Καλαί. Στην προσπάθειά του να εισέλθει λαθραία στη Βρετανία, όπου ονειρεύεται να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής, το ταξίδι του τερματίζεται απότομα καθώς οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση. Βλέποντας τις Βρετανικές ακτές τόσο κοντά, αποφασίζει να διασχίσει τη θάλασσα κολυμπώντας, αψηφώντας τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Σιμόν, έναν πρώην πρωταθλητή κολύμβησης ο οποίος δουλεύει ως προπονητής στο τοπικό κολυμβητήριο. Όταν o Μπιλάλ του εκμυστηρεύεται το λόγο που θέλει να βρεθεί στην Αγγλία, ο Σιμόν συγκινείται από τον έρωτα του νεαρού και την αποφασιστικότητα του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει και τον προπονεί για να διασχίσει το κανάλι... 
η ταινία
Στη Γαλλία το "Welcome" υπήρξε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης άνοιξης και έγινε αφορμή για μια ολόκληρη συζήτηση στα media της χώρας για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαρκοζί αλλά και γενικά για την αντιμετώπιση των μεταναστών από εμπόλεμες περιοχές από τη Δύση. Στο γαλλικό Box Office η ταινία έχει σημειώσει εισπράξεις μεγαλύτερες των $10,000,000 και την έχουν δει περισσότεροι από 1.100.000 θεατές... 
μετά την προβολή της ταινίας
Το WELCOME έγινε αφορμή για μια ολόκληρη συζήτηση στα media της χώρας για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαρκοζί, αλλά και γενικά για την αντιμετώπιση των μεταναστών από τη Δύση. Βάσει νόμου είναι δυνατό να επιβληθούν βαριά πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια σε όσους γάλλους πολίτες αποδειχθεί ότι βοηθούν ή παρέχουν καταφύγιο σε παράνομους μετανάστες. Το 2008, 4.423 πολίτες βρέθηκαν κρατούμενοι με ανάλογες κατηγορίες. Όταν, σχολιάζοντας το γεγονός, ο Φ. Λιορέ έκανε παραλληλισμούς με την εποχή της Γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, όταν και τότε ήταν παράνομο να προσφέρει κάποιος καταφύγιο σε διωκόμενες μειονότητες όπως οι Εβραίοι, ο υπουργός μετανάστευση της κυβέρνησης Σαρκοζί Ερίκ Μπεσόν πολύ ενοχλημένος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτοι τέτοιοι συσχετισμοί. Στις 18 Μαρτίου στη γαλλική βουλή έγινε ειδική προβολή της ταινίας και αμέσως οι βουλευτές αποφάσισαν να εξετάσουν ξανά το συγκεκριμένο νόμο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
σε αναζήτηση του Μπιλάλ
Η εύρεση του κατάλληλου ηθοποιού για να υποδυθεί τον Μπιλάλ ήταν η πιο απαιτητική δουλειά του κάστινγκ. Ο Φιλίπ Λιορέ και η Τατιάνα Βιάλ έψαχναν εβδομάδες σε όλες τις σημαντικές κοινότητες των Κούρδων στην Ευρώπη: Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Σουηδία... Τελικά βρήκαν τον Φιράτ Αϊβερδί στη Γαλλία. Επίσης, όπως και ο Φιγιάτ Αϊβερδί, σημαντικός είναι ο αριθμός των ερασιτεχνών ηθοποιών που εμφανίζονται στην ταινία σε βασικούς ρόλους: οι νεαροί κούρδοι φίλοι του Μπιλάλ, η ηθοποιός που υποδύεται τη Μίνα.
κριτική του  Γιάννη Πεντσερετζίδη (myfilm)
Κάτι παραπάνω από αξιόλογη η ταινία του Lioret Philippe, απέσπασε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου 2009, το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής. Πρόκειται για μια άκρως ανθρώπινη, συγκινητική ταινία, δραματική με τη στενή έννοια του όρου, που μας δίνει μια γεύση από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες, φτάνοντας σε μια ξένη χώρα ή μετακινούμενοι από τη μια στη άλλη. Παράλληλα η ταινία ασχολείται και με την αμφιταλάντευση του δεύτερου ήρωα, που θέλει να βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση, καθώς μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο tripάκι της εξιλέωσης μέσω της προσφοράς του. Βαθμιαία όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μια προσωπική σχέση, η οποία θα αυξήσει κατακόρυφα την συγκίνηση της λύσης του έργου, σε μια κορυφαία σκηνή μέσα στη ταραγμένη θάλασσα της Μάγχης.
Πολύ καλοί και ο Vincent Lindon στο ρόλο του Γάλλου Simon, αλλά και ο Firat Ayverdi στο ρόλο του άραβα Bilal.
επίλογος
Η επιτυχία του φίλμ οφείλεται στο γεγονός ότι στοχεύει στο συναίσθημα και από εκεί όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης Philippe Lioret μας εκμυστηρεύτηκε ίσως και στο διανοητικό μέρος. "Γιατί η πορεία από το θυμικό στο διανοητικό είναι μονόδρομος" και είναι επείγουσα ανάγκη "να ξυπνήσει ο κόσμος και να δει τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του". Αυτός ήταν και ο στόχος του και πιστεύουμε πως τον πέτυχε, να κάνει δηλαδή ένα φιλμ για να παρουσιάσει το επίκαιρο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που 'καίει' όχι μόνο την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Περιγράφει την τραγική κατάσταση και κακομεταχείριση των μεταναστών, στην προσπάθεια τους να περάσουν στη M. Βρετανία, κατακρίνει την πολιτική του Nicolas Sarkozy, την ξενοφοβία, την αστυνομοκρατία και το κλίμα δωσιλογισμού στο πλαίσιο ενός νόμου που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ στη Γαλλία από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, που θεωρεί εγκληματική ενέργεια τη παροχή βοήθειας σε παράνομους μετανάστες και τιμωρεί με πενταετή φυλάκιση όσους τον παραβαίνουν.
Την Πέμπτη 4/12
ΠΟΤΕ ΜΑΖΙ
Την Πέμπτη 11/12
LOCKE (ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ)
Την Πέμπτη 18/12
PHILOMENA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]