ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ- ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Υ

Ανακοίνωση τηs Τ.Ε Άρταs-Φιλιππιάδαs του ΚΚΕ για το τμημα Λαικήs κ Παραδοσιακήs Μουσικήs του ΤΕΙ Ηπείρου.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η ΤΕ Άρτας Φιλιππιάδας του ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των σπουδαστών του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στην Άρτα, που αγωνίζονται ενάντια την εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική που με την συνεχή υποχρηματοδότηση οδηγεί το συγκεκριμένο τμήμα στην υποβάθμιση και ουσιαστικά στο κλείσιμο όπως προβλεπόταν και στο προτεινόμενο σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”.
Η πολιτική αυτή που είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ στην παιδεία, στόχο έχει να μετατρέψει και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ σε επιχειρήσεις, να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που σημαίνει εάν υπάρχουν έσοδα στο συγκεκριμένο τμήμα θα συνεχίζει την λειτουργία του αν όχι θα κλείνει. Η παραπάνω λογική οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι «πόρων» από μεγαλοεπιχειρηματίες που θα μπορούν να επεμβαίνουν ακόμα και στη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος με βάση τα συμφέροντά τους, μετατρέπει τους καθηγητές σε «πλασιέ» της επιστήμης τους, αντιλαμβάνεται τους σπουδαστές ως πελάτες της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική είναι η διάταξη του Νόμου 4115/2013 που αναφέρει ότι "με υποτροφίες και πόρους που θα εξασφαλίζει το Τμήμα, χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης" να καλύψουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους ανάγκες. Υλοποιώντας αυτή τη διάταξη ήδη το ΤΕΙ της Αθήνας σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι: "Στα πλαίσια της ποικιλότροπης ενίσχυσης των πόρων του ΤΕΙ Αθήνας, προτείνεται μια συνεχής χορηγική εκστρατεία με μικρότερη κατάθεση του ποσού των 10 ευρώ"! 
Μια πολιτική που περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση για την λειτουργία  του συγκεκριμένου τμήματος  αλλά και γενικότερα των ΤΕΙ την στιγμή που για την “αξιολόγηση” των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διατέθηκαν περίπου 3,4 εκατ. ευρώ και έχουν μείνει στα ταμεία περίπου άλλα 4,1 εκατ. Ευρώ. Επίσης ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης των διαφόρων δομών διασύνδεσης ιδρυμάτων - επιχειρήσεων μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ για τα ΤΕΙ είναι 12.632.520,47 ευρώ μέχρι το 2015. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε το “κούρεμα” που έγινε στα αποθεματικά των ιδρυμάτων με το PSI. 
Στο όνομα του «χρέους» που υιοθετείται ακόμα και από καθηγητές του Τμήματος ως λαϊκή υποχρέωση λες και «μαζί το δημιουργήσαμε» και όχι η δράση και οι επιλογές των μεγαλοεπιχειρηματιών όλα τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά εκείνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ζητείται να μειωθούν οι απαιτήσεις, να παραμεριστούν οι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες αν και οι δυνατότητες για την κάλυψή τους υπάρχουν, είναι εδώ! 
Η έλλειψη στο συγκεκριμενο τμήμα σε διδακτικό προσωπικό δεν προέκυψε ξαφνικά. Στα 15 χρόνια λειτουργίας του τμήματος οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ήταν με το “σταγονόμετρο” με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο 6 μόνιμοι καθηγητές η δε τελευταία πρόσληψη μόνιμου καθηγητού έχει γίνει το 2006. Η πλειοψηφία των μαθημάτων όλα αυτά τα χρόνια στηρίζονταν σε έκτακτους καθηγητές παρ΄όλο που η ανάγκη διδασκαλίας των μαθημάτων είναι μόνιμη.
Σοβαρές είναι και οι ευθύνες των εκάστοτε Διοικήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου και της σημερινής όπως και του Διευθυντή και Προϊστάμενου Τμήματος του κ. Τσίνα, που όχι μόνο δεν διεκδικούσαν από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά καλλιεργούσαν τη λογική του “μικρότερου κακού”,  του “τίποτα δεν γίνεται”, τον εφησυχασμό και την επανάπαυση. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι και η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης να πληρώνονται οι καθηγητές ως ωρομίσθοι και όχι με πλήρη αντιμισθία παρ΄όλο που έχουν τα αντίστοιχα προσόντα γιατί «οι πιστώσεις δεν επαρκούν». Όσο για στάση του κ. Τσίνα ο οποίος συμπεριφέρεται με τρόπο αυταρχικό και απαξιωτικό, δεν ακούει τις διαμαρτυρίες, έρχεται σε σύγκρουση με τους σπουδαστές του τμήματος είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη.
Ο αγώνας για άμεση κρατική χρηματοδότηση ώστε να προσληφθεί όλο το απαραίτητο έκτακτο διδακτικό προσωπικό, με βάση το πρόγραμμα σπουδών χωρίς να υπάρξει υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης καθώς επίσης και η άμεση προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης διδακτικού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες του τμήματος είναι η μόνη απάντηση στην πολιτική που οδηγεί στην υποβάθμιση και ουσιαστικά στο κλείσιμο του τμήματος. Η σιωπή και η κάλυψη των προβλημάτων «κάτω από το χαλί» μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην ίδια την ύπαρξη του Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]