Επιστολή Δημάρχου Ιωαννιτών προς τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για το αεροδρόμιο

Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Δημήτρη Κούκη
Κοινοποίηση:
Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο


Αξιότιμε κ. Διοικητά 
Στους καιρούς που περνάμε είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας  να συμβάλουμε με ένα λιθαράκι, ο καθένας από τη θέση που υπηρετούμε, στην προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου μας και ανάταση της οικονομίας της χώρας.
Αισθανόμενος αυτή την ευθύνη ως νεοεκλεγείς  Δήμαρχος Ιωαννίνων στο κομμάτι που μου αναλογεί και αφορά στην ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών, ανέλαβα μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, καθώς  η αναβάθμιση της λειτουργίας του είναι από τα πιο κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Βασική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής -και πιστεύω ότι αυτό υπαγορεύεται από την  απλή λογική-  αποτελεί το γεγονός ότι στην παρούσα φάση στον αερολιμένα επενδύονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση των εγκαταστάσεων, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα αβέβαιο μέλλον σχετικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας του.
Ο αερολιμένας σήμερα,  μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας και την κατάργηση της πτήσης  Θεσσαλονίκη – Γιάννενα – Θεσσαλονίκη, εξυπηρετεί  επί της ουσίας μόνο την πτήση Αθήνα – Γιάννενα – Αθήνα. Πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία και αυτή η πτήση, με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού σε περίπου 1,5 χρόνο, όπως προβλέπεται.
Υπάρχει λοιπόν ένας εύλογος προβληματισμός, όταν επενδύονται δυσεύρετοι σήμερα εθνικοί πόροι τέτοιου μεγέθους, σε ένα αεροδρόμιο το οποίο πιθανά οδεύει σε μαρασμό. Η μόνη λύση θεωρούμε πως είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας  του, ώστε να αποκτήσει την αξιοπιστία που χρειάζεται για να δεχθεί πτήσεις που εξυπηρετούν την ανάδειξη της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης που κατέχει η πρωτεύουσα της Ηπείρου και την στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού. Κάτι στο οποίο «επενδύει» δυναμικά η περιοχή μας.
Σε αυτή τη λογική και σε συνέχεια συναντήσεων μου με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/11/2014  σύσκεψη εργασίας υπό τον κ. Παπαδόπουλο. Μια σύσκεψη όπου, με ευθύνη του γραφείου του Υφυπουργού, είχαμε προσκληθεί (και μάλιστα αρκετές ημέρες νωρίτερα)για να συμμετάσχουμε προσωπικά, τόσο εγώ όσο και εσείς, μαζί με ομάδες εργασίας από τους δύο φορείς, Δήμο Ιωαννιτών και ΥΠΑ.  
Ως Δήμος Ιωαννιτών προσήλθαμε στο τραπέζι για να ξεκινήσει μια συζήτηση από μηδενική βάση, ευελπιστώντας στην έγκυρη τεχνοκρατική άποψη της υπηρεσίας σας, ώστε να διερευνήσουμε το γεγονός εγκατάστασης ραδιοβοηθήματος (όχι συγκεκριμένου τύπου) για την βελτιστοποίηση των συνθηκών προσέγγισης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. 
Άλλωστε ως Δημοτική Αρχή η τακτική που επιλέξαμε μέχρι σήμερα για την ανάδειξη των προβλημάτων του αεροδρομίου, δεν ήταν τακτική «τυμπανοκρουσιών» ή δηλώσεων εντυπωσιασμού. Μας ενδιαφέρει η ουσία του ζητήματος.  Γι’ αυτό και επιδιώξαμε τη συνάντηση εργασίας, κρίνοντας ότι θα ήταν μια σημαντική διαδικασία όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά κυρίως  για να οριοθετήσουμε τα επόμενα βήματα.  
Παρά την απουσία σας  - η οποία μας προκάλεσε έκπληξη είναι αλήθεια- στη συνάντηση εργασίας  προσήλθαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΥΠΑ με επικεφαλής την Διευθύντρια του γραφείου σας κ. Ελπίδα Κορυφίδου. 

Μετά από διεξοδική συζήτηση, καταλήξαμε να προχωρήσουν άμεσα οι παρακάτω ενέργειες, για τις οποίες επιθυμώ να σας ενημερώσω: 
1. Διερεύνηση από την πλευρά της Υπηρεσίας σας, ενεργειών για την δυνατότητα βελτίωσης των διαδικασιών προσέγγισης στο αεροδρόμιο. Για την εργασία αυτή δηλώσαμε ότι επιθυμούμε η Υπηρεσία σας να συνεργαστεί με τον εμπειρογνώμονα από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών, πιλότο κ. Δημήτρη Βλάχο. 
2. Επίσπευση της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης «διαδικασιών και εμποδίων», PCB, που θα διερευνήσει τη δυνατότητα εγκατάστασης νέου τύπου ραδιοβοηθήματος. Ζητήσαμε δε από την υπηρεσία σας να μας καταθέσει μια τάξη μεγέθους του κόστους της μελέτης . 
3. Με βάση την ανωτέρω μελέτη να επιλεγεί το κατάλληλο ραδιοβοήθημα και η υπηρεσία σας να διερευνήσει την τάξη μεγέθους κόστους  του ραδιοβοηθήματος. 

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η υπηρεσία σας θεωρεί αδύνατη την εγκατάσταση του συστήματος  ILS στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα καταλληλότητας άλλου τύπου σύγχρονου ραδιοβοηθήματος. 
Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες από την πλευρά σας, ώστε να επιταχυνθούν οι  διαδικασίες  που συναποφασίστηκαν στη σύσκεψη.
Παράλληλα θα θέλαμε τη βοήθεια της υπηρεσία σας, η οποία διαθέτει στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρακαλούμε να μας κοινοποιηθούν, ώστε  να λάβουμε κι εμείς γνώση αυτών. Στοιχεία όπως ο αριθμός των ημερών σε ετήσια βάση που είναι αδύνατη η προσέγγιση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και οι  ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που εμφανίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία εξαιτίας άλλων καιρικών φαινομένων εκτός ομίχλης. Τα στοιχεία αυτά θα διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση του Δήμου με αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν πτήσεις από και προς τα Ιωάννινα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]