(ΕΛΛΑΔΑ)Ταξίδι στην Κρήτη του παρελθόντος μέσα από τον Αρόλιθο - Έτσι οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα τους (pics)


Ένα πάρα πολύ σπουδαίο κομμάτι των λαογραφικών τμημάτων του Αρόλιθου είναι τα δύο παραδοσιακά σπίτια τα οποία αναπαριστούν αγροτικές κατοικίες του 19ου αιώνα, που σε βοηθουν να ταξιδέψεις στην Κρήτη του παρελθόντος.
Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση τους παραπέμπουν σε σπίτια που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Στο πρώτο σπίτι αναγνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αγροτικού σπιτιού. Όλο το σπίτι είναι πετρόχτιστο, υπάρχουν μόνο δύο κάμερες οι οποίες νοητά χωρίζονται σε επιμέρους δωμάτια όπου εξελίσσονται διαφορετικές δράσεις. Π.χ στην πρώτη κάμαρα υπάρχει ο αργαλειός, ο καναπές (υποτυπώδες σαλόνι) και η κουζίνα.

Δίπλα υπάρχει το πατητήρι που γίνεται και κρεβάτι, ο οντάς για τα παιδιά, το κατώγι, και η φάτνη για τα ζώα. Στο σπίτι υπάρχει το τζάκι, ο σταμνοστάτης, τα πιθάρια του λαδιού και των σιτηρών, οι κασέλες για τα προικιά, τα αγροτικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα που διακοσμούν το χώρο.
arolithos1
Το άλλο σπίτι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η κατοικία του προύχοντα του χωριού. Οι τοίχοι του είναι σοβαντισμένοι, δεν υπάρχει καθόλου εντός του σπιτιού γωνία για τα ζώα ή αποθήκη.

Το κρεβάτι είναι ξύλινο ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι φωτογραφίες και τα πιο λινά υφάσματα που διακοσμούν τους τοίχους και αποτελούν δείγμα αρχοντιάς.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχιτεκτονικής των σπιτιών είναι η καμάρα στο μέσο του σπιτιού που χωρίζει και οριοθετεί το πόρτεγο από την κρεβατοκάμαρα και την κουζίνα. Το πόρτεγο είναι το σημερινό σαλόνι.

Τα δύο αυτά σπίτια χρησιμοποιούνται από το Μουσείο ως χώροι επισκέψιμοι, εκθεσιακοί αλλά επίσης και ως αίθουσες εφαρμογής βιωματικών δραστηριοτήτων.

Στον Αρόλιθο μπορεί κανείς να γνωρίσει πως περνουσαν καθημερινα οι Κρητικοί και με τι ασχολούνταν οι γυναίκες και οι άνδρες του νησιου.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Στον Αρόλιθο λειτουργούν εργαστήρια λαϊκών τεχνών όπως π.χ, παραγωγή κεραμικών, υφαντά. Τα τμήματα αυτά είναι επισκέψιμα από τους πελάτες του ξενοδοχείου από τις ομαδικές εκδρομές που καταφθάνουν για να δουν το χωριό αλλά και τους απλούς περαστικούς οι οποίοι βρίσκουν μια όαση ανάπαυλας.

ΥΦΑΝΤΑ

Στην έκθεση των υφαντών, το μεγαλύτερο κατάστημα του χωριού, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους κρητικούς αργαλειούς, τα πατροπαράδοτα υφαντά, τα κεντήματα και τα πλεκτά τα οποία οι κρητικές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν για να στολίσουν τα σπίτια τους.
Τα κρητικά υφαντά είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Οι γνήσιες κλωστές, το μάλλινο πρόβιο νήμα και τα αυθεντικά χρώματα χαρίζουν ομορφιά και αυθεντικότητα στα υφάσματα.

ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΟ

Το παραδοσιακό σιδεράδικο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εργαστήρια που υπάρχουν στον Αρόλιθο. Είναι φτιαγμένο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο διαθέτοντας όλα τα παλιά μηχανήματα.

ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Στο εργαστήριο ψηφιδωτών, ο επισκέπτης μας μπορεί να δει την πανάρχαια τέχνη του ψηφιδωτού και το πως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα. Διακοσμητικά αντικείμενα για τον εσωτερικό χώρο όπως καθρέπτες και πίνακες αλλά και τον εξωτερικό χώρο των κατοικιών μας όπως γλάστρες, κοσμούν το εργαστήριο. Παράλληλα πολλά χρηστικά, καθημερινά αντικείμενα, κηροπήγια, κορνίζες, έχουν μεταμορφωθεί από την αισθητική παρέμβαση της καλλιτέχνιδας που με ζήλο εργάζεται στην τέχνη της.

ΦΟΥΡΝΟΣ

Στον Αρόλιθο υπάρχει ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος όπου ζυμώνεται με αγνά, φρέσκα και ντόπια προϊόντα  το χωριάτικο ψωμί, το οποίο δίνεται ζεστό – ζεστό στην ταβέρνα προς κατανάλωση. Η ζυμώτρα του χωριού φτιάχνει τα νοικοκυρεμένα χορτοπιτάκια, τυροπιτάκια και μυζηθροπιτάκια .  Επίσης οι πελάτες μας θα μπορούσαν να αναπτύξουν ανάλογες δραστηριότητες.


ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ

Το μπακάλικο με την ονομασία «Το Δίκταμο» προσφέρει κρασί, ούζο, ρακί, κρητικά κουλούρια, βανίλια, γλυκά του κουταλιού καθώς επίσης και βότανα της κρητικής γης.


Πως προέκυψε ο Αρόλιθος

Στις αρχές της δεκαετίας του 80’ ένας ευφυής, δραστήριος, δημιουργικός και ονειροπόλος άνθρωπος αποφάσισε να ξεκινήσει ένα έργο ζωής με στόχο την προσφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Παρά το γεγονός ότι επαγγελματικά δεν ανήκε στο χώρο των ξενοδόχων ούτε των μεγάλων επιχειρηματιών έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός χώρου όπου όλες εκείνες οι εικόνες των παιδικών του χρόνων θα ζωντάνευαν και θα είχαν έτσι τη δυνατότητα να διατηρηθούν για το μέλλον.

Έχοντας την ανήσυχη αυτή σκέψη ήρθε σε επαφή με τον συνεργάτη του και δύο αξιόλογους αρχιτέκτονες τον κο Σωτήρη Σωτηράκο και Ηλία Πατρονικόλα, προκειμένου να μεταφέρουν στα σχέδια την ιδέα της δημιουργίας ενός Παραδοσιακού Χωριού όπου θα διατηρούνταν η Παράδοση της Κρήτης μέσα από ποικίλες μορφές όπως τις τέχνες, τα επαγγέλματα, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής τα ήθη και τα έθιμα.


Ο πεθερός του κου Σαλούστρου, ο αείμνηστος Μιχάλης Καλλέργης ή Μακρομιχάλης διέθεσε την απαραίτητη έκταση στην περιοχή Σερβιλί Τυλίσσου.

Η περιοχή αυτή αρχικά ήταν βοσκότοπος όπου ο Μακρομιχάλης έβοσκε τα πρόβατά του. Συγκεκριμένα στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχει η μεγάλη πλατεία του χωριού (στο Φαζό Χαράκι) έσπερνε βίκο και άλλα σιτηρά για τα πρόβατα. Το χαράκι αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και στις μέρες μας στην μεγάλη πλατεία του Αρόλιθου.

Την άνοιξη του 1985 μπήκαν τα θεμέλια των εγκαταστάσεων. Δύο περίπου χρόνια πριν ο κος Σαλούστρος με αστείρευτο ζήλο αγωνιζόταν να μαζέψει από διάφορα χωριά της Κρήτης όλα τα αντικείμενα που θα διακοσμούσαν το εσωτερικό των σπιτιών και άλλα υλικά όπως πελέκια και πέτρες για την εξωτερική επένδυση των κτιρίων.

Ώρες ατελείωτες και προσωπικός κόπος που δεν μπορεί να πληρωθεί, αφιερώθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί το έργο αυτό.

Από σπίτι σε σπίτι, από χωριό σε χωριό τριγυρνούσε σαν πλανόδιος παλιατζής για να μαζέψει ότι οι άλλοι έριχναν στα σκουπίδια και ήθελαν να ‘’ξεφορτωθούν’’.  Πέτρες από γκρεμισμένα σπίτια, από σωρούς και από τις πλαγιές των βουνών συγκεντρώθηκαν με τα χέρια για να ομορφύνουν τα κτίρια του συγκροτήματος.

Έτσι σιγά-σιγά ο Αρόλιθος άρχισε να δημιουργείται.

Tο 1988 έγιναν τα εγκαίνια του. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Αρόλιθος λειτουργεί με σεβασμό προς την Κρητική παράδοση και με διάθεση προσαρμογής στις εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής.

Σήμερα ο Αρόλιθος ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια του Γιώργη και Μαρίκας Σαλούστρου. Μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους το Γιάννη, την Ελένη, το Μιχάλη και το Βαγγέλη, εργάζονται με κέφι και μεράκι για τη διατήρηση αυτού του οράματος που άρχισε πριν από χρόνια.

Αποτελεί πρότυπο συγκρότημα το οποίο έδωσε το φως σε πολλές άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν ανάλογο παράδειγμα. Έτσι πολλές από αυτές, κατασκευάζουν κτίρια με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στην αρχιτεκτινική τους.

Όταν δεν είχε έρθει ακόμα στην Ελλάδα ο όρος Αγροτουρισμός, ο Αρόλιθος, μια πρωτοβουλία ενός ανθρώπου με μεράκι και αγάπη για το τόπο του, ήταν ήδη παρόν στον ελληνικό χάρτη.


Εάν θέλετε να τα δείτε από κοντά ολα αυτά, ζητήστε πληροφορίες στο 2810 821050 ή στείλτε email στο museum@arolithos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]