(ΚΟΣΜΟΣ)Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά η Κύπρος στην προσβασιμότητα και χρήση του αλκοόλ από ανήλικους

Η Κύπρος βρίσκεται στην 8η θέση ανάμεσα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες στην αγορά αλκοόλ από ανήλικους μαθητές και στη 2η θέση σε ότι αφορά την πρόσβαση τους σε αλκοολούχα ποτά σε χώρους διασκέδασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα στην κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Παιδείας και Υγείας.


Η παρουσίαση έγινε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Χρύσανθος Γεωργίου εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα της έρευνας και σημείωσε ότι θα πρέπει να αναληφθούν μια σειρά από δράσεις και δραστηριότητες με σκοπό τη μείωση της προσβασιμότητας ανηλίκων σε αλκοολούχα ποτά.

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη τροποποίησης των σχετικών νομοθεσιών και εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά αλκοόλ, η επίδειξη ταυτότητας και η διενέργεια αστυνομικών ελέγχων στα περίπτερα έξω από τα σχολεία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου είπε ότι τα στοιχεία της έρευνας είναι ανησυχητικά και τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα διορθώσουμε αυτή την κατάσταση».

Είπε, επίσης, ότι «αυτά τα προβλήματα δεν είναι σημερινά, είναι διαχρονικά» και πρόσθεσε ότι «είναι κοινός ο σκοπός και ο στόχος και κοινή και συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Η Αστυνομία, συνέχισε, θα πρέπει να συνεχίσει τους ελέγχους της για πάταξη της παρανομίας. «Εμείς ως Βουλή έχουμε την ηθική υποχρέωση να διαφοροποιήσουμε τη νομοθεσία με προτάσεις νόμου», είπε και πρόσθεσε ότι ένα μέτρο που συζητείται είναι η επίδειξη ταυτότητας για την αγορά αλκοόλ όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε ως «άκρως ανησυχητικά» τα όσα ακούστηκαν σήμερα στην κοινή συνεδρία των επιτροπών Υγείας και Παιδείας.

«Όταν ως πολιτεία θωρακίζουμε την ασυνειδησία από τη στιγμή που τόσο εύκολα αποσύρονται κατηγορίες ποινικής δίωξης εναντίον ατόμων που οδηγούσαν υπό μέθη, προκαλώντας θανατηφόρα ατυχήματα, να μην μας εκπλήττει που οι έρευνες που παρουσιάστηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι υποβαθμίζεται στη συνείδηση και των εφήβων αλλά και των ενηλίκων το θέμα της οδήγησης υπό μέθη», πρόσθεσε.

Η κα. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για τρωτά σημεία στη σχετική νομοθεσία αλλά και για αδυναμίες στον έλεγχο που διενεργεί η Αστυνομία σε νυχτερινά κέντρα για τον εντοπισμό τυχόν ανηλίκων. Ο έλεγχος, πρόσθεσε, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός , αφού μέσα σε δύο χρόνια έγιναν16 καταγγελίες

«Είναι κοινό μυστικό τι γίνεται στα νυχτερινά κέντρα και ότι ανήλικοι καταναλώνουν αλκοόλ», είπε και εξέφρασε την ανάγκη όπως «οι νομοθεσίες γίνουν πιο αυστηρές, οι συνέπειες της παράβασης των νομοθεσιών ακόμα πιο αυστηρές και πρέπει να καλλιεργηθεί συνείδηση στους οδηγούς ότι η οδήγηση υπό μέθη συνιστά σοβαρό αδίκημα αφού μπορεί να προκαλέσει το θάνατο συμπολιτών μας».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι «με βάση την έρευνα έχει διαφανεί ότι στην Κύπρο υπάρχει αρκετά σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους».

«Εμείς, ως Βουλή», είπε, «ζητήσαμε από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και τους ιθύνοντες να βελτιώσουμε εκεί και όπου υπάρχουν κενά της νομοθεσίας», προσθέτοντας ότι η ευθύνη ανήκει και στη Βουλή, και στην Αστυνομία και στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι «θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας και θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ακόμα και αύξηση των ποινών για να μπορέσουμε να καταστείλουμε αυτό το πρόβλημα».

«Δεν θα πρέπει να πωλούνται αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ
offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]