ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αδυνατεί το ΕΣΥ να στηρίξει την αύξηση των μεταμοσχεύσων

Αν και στα 13 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων  (ΕΟΜ) έχουν πραγματοποιηθεί  πάνω από 4000 μεταμοσχεύσεις –πάνω από 200 μεταμοσχεύσεις ετησίως- η Ελλάδα παραμένει μια από τις τελευταίες χώρες στο χάρτη της Δωρεάς Οργάνων.

Την εξήγηση στο φαινόμενο αυτό προσπάθησε να δώσει ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης  σε ομιλία του με αφορμή την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» (1η Νοεμβρίου), εντοπίζοντας τη βασική αιτία στις αδυναμίες του ΕΣΥ. Όπως τόνισε: «Η ενημέρωση και αποδοχή του θεσμού της Δωρεάς Οργάνων από τους πολίτες είναι κάτι οπωσδήποτε απαραίτητο, αλλά όχι καθοριστικό. Γιατί δυνητικοί δότες οργάνων υπάρχουν και «δυστυχώς» είναι και πολλοί περισσότεροι από αυτούς που αναφέρονται ετησίως στον ΕΟΜ».

Ο εντοπισμός των δοτών προϋποθέτει το συντονισμό του ΕΟΜ, των ΜΕΘ και των Μονάδων Μεταμόσχευσης και του ευρύτερου Συστήματος Υγείας. Αναφερόμενος στις χώρες με υψηλούς δείκτες Δωρεάς Οργάνων, τόνισε ότι σε όλα τα νοσοκομεία όπου λειτουργούν Μ.Ε.Θ. υπάρχουν οι λεγόμενοι «Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων», που ασχολούνται αποκλειστικά ή μεταξύ των καθηκόντων τους, με τον έγκαιρο εντοπισμό και τη φροντίδα των δυνητικών δοτών και αποζημιώνονται επαρκώς για τις εφημερίες και τις επιπλέον ώρες προσφοράς εργασίας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη χώρα μας, όπου ούτε τόσο συντονισμένο σύστημα υπάρχει ούτε οι αποζημιώσεις των γιατρών είναι ανάλογες. 

Όπως τόνισε όμως ο κ. Κωστάκης «Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας, δεν επιτρέπει πλέον σε πολλούς βαρέως πάσχοντες δηλ. δυνητικούς δότες, ούτε καν να φτάσουν στη ΜΕΘ και καταλήγουν σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα των διαδικασιών δωρεάς».

Παραθέτοντας στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ενημέρωσε ότι «λειτουργούν μόνον 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 είναι πλέον κλειστές λόγω  μη στελέχωσης προσωπικού. Οι ιατροί των Μονάδων δεν έχουν, κατά τις δικές τους δηλώσεις, ευχέρεια κλινών να νοσηλεύσουν τους έχοντες  άμεση ανάγκη και δεν έχουν και επάρκεια προσωπικού ώστε ασχοληθούν με τη δωρεά οργάνων όταν αποβιώσει ο ασθενής στη ΜΕΘ».

 Οι παραπάνω δυσχερείς συνθήκες δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο.  Αυτό  σε συνδυασμό με τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της κρίσης στις οικογένειες των θυμάτων εξηγεί κατά τον κ. Κωστάκη γιατί «στους 146 αναφερθέντες θανάτους στις ΜΕΘ το 2013, αξιοποιήθηκαν όργανα μόνον από 62 αποβιώσαντες, που ωστόσο έδωσαν ζωή σε 191 ασθενείς».

Ο κ. Κωστάκης δεσμεύτηκε ότι ο ΕΟΜ δεν καταγράφει απλώς τα παραπάνω προβλήματα αλλά προσπαθεί και να τα επιλύσει μέσα από στοχευμένες ενέργειες.
πηγη iatronea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]