Αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου από τα τεχνητά γλυκαντικά
Τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν και δεν περιέχουν θερμίδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους και ποντίκια.Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα οφείλεται στο γεγονός ότι η σακχαρίνη και τα όμοιά της αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου έτσι που μπορούν να προκαλούν πρόβλημα στην ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τη γλυκόζη, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature".
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με τεχνητά γλυκαντικά εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με ποντικούς που έπιναν νερό ή νερό με ζάχαρη. Ανακάλυψαν επίσης ότι μπορούσαν να επαναφέρουν τα επίπεδα σακχάρου στο φυσιολογικό χορηγώντας τους αντιβίωση. Επιπλέον μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα σακχάρου σε υγιείς ποντικούς που δεν εκτέθηκαν ποτέ σε τεχνητά γλυκαντικά μεταμοσχεύοντας βακτήρια του εντέρου από ποντικούς που είχαν λάβει σακχαρίνη. Το συμπέρασμα αυτό ενοχοποιεί τα τεχνητά γλυκαντικά για αύξηση πιθανότητας εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την έρευνα.
Μελετώντας ομάδα σχεδόν 400 ανθρώπων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν, μακροχρόνια, τεχνητά γλυκαντικά ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.
‘Ηταν επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν σημάδια διαταραγμένης επεξεργασίας γλυκόζης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούσαν συνήθως τέτοια γλυκαντικά.
Σε μικρό πείραμα που ακολούθησε, οι ερευνητές εξέτασαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα 7 ανθρώπων που δεν κατανάλωναν συνήθως τεχνητά γλυκαντικά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 4 από τους παραπάνω ανθρώπους είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου μετά την κατανάλωση της μέγιστης συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας σακχαρίνης από τον U.S Food and Drug Administration, για 6 συνεχόμενες ημέρες.
Ο Eran Segal, του Weizmann Institute of Science στο Rehovot, του Ισραήλ, δήλωσε έκπληκτος, δεδομένης της μαζικής κατανάλωσης και χρήσης των τεχνητών γλυκαντικών και της γενικής θεώρησης ότι είναι ασφαλή.
Αν και έρευνες σε ανθρώπους και ποντικούς, κυρίως εστίασαν στη σακχαρίνη, η πρώτη ομάδα των πειραμάτων σε ποντικούς περιέλαβε επίσης τη σουκραλόζη και την ασπαρτάμη.
Και οι 3 φάνηκε να έχουν την ίδια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου των ποντικών. Οι ερευνητές, δήλωσαν ότι κανένας δεν θα πρέπει να κάνει άμεσες διατροφικές επιλογές με βάση τα ευρήματα.
Ο ερευνητής, Dr. Eran Elinav, του Weizmann Institute's Immunology Department, τονίζει ότι δεν δηλώνει πως τα σακχαρούχα ροφήματα είναι υγιεινά και θα πρέπει να αποτελούν υγιεινό μέρος της διατροφής.
Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε αύξηση του σακχάρου που προκαλείται από τεχνητά γλυκαντικά.
Βλέποντας το προφίλ του βακτηριακού περιεχομένου στο έντερο ενός ανθρώπου, δήλωσε ο ερευνητής, μπόρεσε να τα ομαδοποιήσει με τρόπο που θα μπορούσε να δείξει ποιος θα ανταποκρινόταν και ποιος όχι στα τεχνητά γλυκαντικά.
πηγη
Labels:
ΥΓΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.