ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Απόφαση κοινής σύσκεψης της ΠΕΔ Ηπείρου για τη ΔΩΔΩΝΗ

 
Στα Ιωάννινα τη  Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013, μετά από πρόσκληση της ΠΕΔ Ηπείρου, συναντήθηκαν οι πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς της Περιφέρειας, για να εξετάσουν τις εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη ΑΕ». και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και η αγροτική οικονομία, εξαιτίας της μη πληρωμής των παραγωγών από την εταιρεία, για την προμήθεια του γάλακτος. Στην ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή φορέων και κτηνοτρόφων, διαπιστώθηκε ότι:
•Ο αγροτικός τομέας στην Ήπειρο και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία αποτελεί το στυλοβάτη της οικονομίας και του εισοδήματος στην περιοχή. Ενσωματώνει το μόχθο των κτηνοτρόφων και σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά και με δεδομένες τις συνέπειες της κρίσης, επιβάλλεται η περαιτέρω ανάπτυξή της.
•Η ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνη Α.Ε.» μέχρι σήμερα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της παραγωγής τους.
•Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας, με τον τρόπο που έγινε, μας βρήκε αντίθετους ως φορείς και είχαμε έγκαιρα επισημάνει τις τραγικές συνέπειες που θα έχει. Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της εταιρείας για  ανάπτυξή της κτλ.
•Η άκρως ελλιπής πληροφόρησή μας από τις αρχές για την νέα ιδιοκτησία, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης και συνεργασίας από την πλευρά της σχετικά με τα σχέδιά της για την πορεία της γαλακτοβιομηχανίας και την ανταπόκρισή της στις υποχρεώσεις της, μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
•Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την ίδια την κτηνοτροφία της περιοχής και την τοπική οικονομία συνολικά και είναι επιτακτική ανάγκη ενωμένοι οι φορείς, οι κτηνοτρόφοι και όλη η κοινωνία, να διεκδικήσουμε άμεσες και δίκαιες λύσεις.
Μετά από τη διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του θέματος και κατατέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις,
                                            αποφασίστηκε :
1.Το σύνολο των φορέων της Ηπείρου εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των κτηνοτρόφων για αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας απέναντί τους και δεσμευόμαστε ότι θα επιδιώξουμε αλληλέγγυα και με κάθε μέσο, τη στήριξη των παραγωγών και της ζώνης γάλακτος στην περιοχή μας.
2.Η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΠΕΔ Ηπείρου και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων θα επιδιώξουμε, άμεσα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα, για να εκθέσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  και να διεκδικήσουμε  δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
3.Οι φορείς της Ηπείρου, σε στενή συνεργασία, θα διερευνήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, τους όρους της σύμβασης πώλησης και τις δυνατότητες αλλαγής του καθεστώτος στη γαλακτοβιομηχανία και θα δρομολογήσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]