Ανοίγουν τα σπίτια τους οι ιδιοκτήτες: Δωρεάν ενοικίαση για να «βγαίνουν» χαράτσι και φόροι

Ιδιοκτήτες ακινήτων, βλέποντας τα διαμερίσματά τους άδεια κι αδυνατώντας να πληρώσουν φόρους, χαράτσια και έξοδα συντήρησης, αναγκάζονται να τα δώσουν χωρίς καθόλου μίσθωμα. Μοναδική τους απαίτηση, η πληρωμή του χαρατσιού και των λειτουργικών εξόδων. Πίσω από τους υποψήφιους ενοικιαστές βρίσκονται οικογένειες και άνθρωποι που ζουν καθημερινά με τον φόβο της έξωσης κι αναζητούν φθηνότερη στέγη. Μια αμοιβαία διευκόλυνση κόντρα στους παραδοσιακούς νόμους της αγοράς.


Ο Α. Κυνηγός είναι ένας από τους πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν να πληρώσουν πολλά σε κράτος και εφορία, αλλά έχουν να κερδίσουν ελάχιστα. Όταν δεν παίρνουν ούτε το νοίκι, μπαίνουν και μέσα. "Το πρώτο νοίκι, πάει στο ενεργειακό πιστοποιητικό, το δεύτερο στον μεσίτη, το τρίτο στο χαράτσι και μετά, ανάλογα με το εισόδημα, καταβάλλεται ένα υψηλό ποσοστό των χρημάτων σε φόρους. Ουσιαστικά δεν μένει τίποτα, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι ενοικιαστές πληρώνουν" αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς. "Aν ο ενοικιαστής πληρώνει ανά δίμηνο, θεωρείται επιτυχία" προσθέτει.
"Μας χρωστούσαν κοντά ένα χρόνο νοίκια και μαζί και τα έξοδα για ηλεκτρικό - νερό. Δεν είχαν μεροκάματα τα παιδιά, τα ποσά δεν μπορούσαν να καλυφθούν κι έφυγαν" λέει στην "Α" ο Αντώνης Κυνηγός, κάτοικος Πρεβέζης. Το σπίτι παραμένει κλειστό για μήνες. Δεν μπορεί να το νοικιάσει, καθώς πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη. Απευθύνθηκε στο δίκτυο "Αλληλεγγύη για Όλους". Από εκεί κατάφερε να βρει ενδιαφερόμενο για το διαμέρισμά, ωστόσο η συμφωνία κολλάει στα χρωστούμενα. "Σκεφτείτε, μας έχουν πάρει το ρολόι. Δεν μπορεί να μπει ένοικος χωρίς τα βασικά. Αν μπορούσαμε θα τ' αλλάζαμε, αλλά εγώ είμαι ο μοναδικός εργαζόμενος στο σπίτι. Η γυναίκα μου περιμένει τη σύνταξη κι ο γιος μου είναι πτυχιούχος άνεργος, όπως όλοι οι νέοι...".

"Κατάρα" η κατοχή ακινήτου για το 82,7% των ιδιοκτητών!

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2013, το εισόδημα για το 60,4% των ιδιοκτητών έχει μειωθεί αρκετά, ενώ για το 24, 3% πολύ. Το 87,6% ανέφερε ότι προχώρησε σε μείωση ενοικίου για διαμέρισμα σε ποσοστό 24,5%, το 82,3% για μονοκατοικία σε ποσοστό 27,5%, το 80,1% για εξοχική κατοικία και το 79,2% για επαγγελματικό χώρο σε ποσοστό 25,2%.
Παρ' όλα αυτά πολλοί ενοικιαστές δεν μπόρεσαν να αποδειχτούν συνεπείς. Το 53% των ιδιοκτητών δήλωσε ότι τα νοίκια είτε δεν καταβάλλονται είτε δίνονται με καθυστέρηση, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στις μονοκατοικίες (63,6%), στους επαγγελματικούς χώρους (54,2%) και στις εξοχικές κατοικίες (60,2%). Πάνω από τους μισούς (54%) δεν έχουν καθόλου εισόδημα από ακίνητα και πληρώνουν μόνο φόρους, ενώ το 12,2% δεν πλήρωσε την έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ το 2012. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί εντύπωση πως το 82,7% χαρακτηρίζει ζημιογόνα την κατοχή ακινήτου.
"Από ευχή έχει γίνει κατάρα. Όσοι έχουν σπίτια έχουν φτάσει στο σημείο να μην τα θέλουν. Αν υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης νοικιάζει τρία διαμερίσματα, βάσει του πως έχει διαμορφωθεί η εικόνα, απ' το ένα πληρώνεται και απ' τα άλλα δύο όχι" σχολιάζει ο Σ. Παραδιάς, που βλέπει στον ορίζοντα χειρότερες μέρες. "Το κράτος λειτουργεί ως κιμαδομηχανή και θα πιέσει μέσω πλειστηριασμών για την καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο. Όμως, αν κάποιος δεν έχει χρήματα, τότε οι απειλές δεν θα του γεμίσουν την τσέπη".
Αλησμόνητη άλλωστε είναι η λύση που είχε προτείνει για όσους δεν έχουν να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι μπορούν να πουλήσουν τα σπίτια τους...

"Από 300 ευρώ πληρώνω 100"

Από δυσβάσταχτα έξοδα δεν απαλλάσσονται μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά κι οι ενοικιαστές. Ο Χ.Κ, 51 ετων, μαζί με τη σύντροφό του μένουν εδώ και τρεις μήνες σε διαμέρισμα στο Παγκράτι χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο. "Δίνουμε μόνο για ρεύμα, νερό, χαράτσι και κοινόχρηστα". Παλιότερα πλήρωναν νοίκι, όμως, όταν έμειναν άνεργοι, αναγκάστηκαν να στραφούν σε διαφορετικές λύσεις. "Γνωστός μας ήθελε να δώσει το διαμέρισμά του. Συμφωνήσαμε μαζί και η διαφορά για μας είναι σημαντική. Από 300 ευρώ, πλέον πληρώνουμε 100".

"Τράπεζες κατοικιών"

Η εξάπλωση του φαινομένου της δωρεάν ενοικίασης γεννά πρωτοβουλίες, σκέψεις και προτάσεις προς όφελος των πολιτών. Μετά τη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και αυτοδιαχειριζόμενων χώρων με κοινωνική προσφορά, πλέον στα σκαριά βρίσκονται σχέδια για τράπεζες κατοικιών. "Σκεφτόμαστε ότι θ' άξιζε τον κόπο να δημιουργήσαμε μια λίστα με ανθρώπους που θέλουν να δώσουν τα διαμερίσματά τους με αντίτιμο το χαράτσι συν τα έξοδα συντήρησης και να τους φέρουμε σ' επαφή με ανθρώπους που είναι άνεργοι κι οι οποίοι θα υποστούν στο άμεσο μέλλον εξώσεις" λέει στην "Α" η Τόνια Αικατερίνη από την "Αλληλεγγύη για Όλους", ενώ υποστηρίζει ότι "οι συμφωνίες θα γίνονται κατόπιν διενέργειας των αναγκαίων ελέγχων για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και εξαπάτησης".

Οι κίνδυνοι της "άτυπης" συμφωνίας

Παρότι ως ιδέα και ως πρακτική η παραχώρηση του σπιτιού άνευ ενοικίου, ειδικά εν μέσω κρίσης, μπορεί να δώσει πολλές λύσεις, ο Σ. Παραδιάς υπογραμμίζει πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μεσίτες επιχειρούν να επωφεληθούν εξαιτίας του νομικού κενού. "Έρχονται σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την καταβολή φόρων, χαρατσιού και λοιπών εξόδων, έχουν υπό την κυριότητά τους το ακίνητο, το δίνουν στον ενοικιαστή, παίρνουν το ποσό και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Οι ιδιοκτήτες δεν είναι κατοχυρωμένοι από τη νομοθεσία, επομένως βρίσκονται αντιμέτωποι συχνά με τεράστιες οφειλές που δεν υπολόγιζαν".

"Ανοίγουμε τα κλειστά διαμερίσματα"

Περιστατικά με πολίτες που ζητούν ν' απαλλαγούν από την ιδιοκτησία τους έχουν καταγραφεί και στο ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων), όπως αναφέρει μετά από επίσκεψή της η Ελένη Πορτάλιου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής στην Ανοιχτή Πόλη. "Πηγαίνουν και λένε 'πάρτε τα σπίτια μας και κάντε τα ό,τι θέλετε'". Οι εικόνες στους δρόμους επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ενοικιαστήρια έχουν σκεπάσει πόρτες των πολυκατοικιών, κολώνες και κουτιά της ΔΕΗ. Ελάχιστα όμως από αυτά χρησιμοποιούνται.
Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές συνεργάζονται κι απαντούν. "Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ενοίκιο" υπογραμμίζει η Ε. Πορτάλιου. Το ρεύμα αυτό τροφοδοτεί την ανάγκη για πολιτικές που θα το υποστηρίξουν και θα δώσουν διέξοδο στην κρίση.
"Έχω προτείνει στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη λαϊκή στέγη να προχωρήσει στην εξής πολιτική χειρονομία: Την απαλλαγή των μικρών διαμερισμάτων έως και 75 τ.μ από φόρους και χαράτσια (δεν μιλάμε για ιδιοκτήτες φυσικά που έχουν 15 διαμερίσματα) και την επιδότηση με 2 ευρώ το τετραγωνικό. Επομένως θα τεθεί σε κίνηση και η αγορά, βοηθώντας τη μικρή ιδιοκτησία, η οποία δημεύεται με έναν ιδιότυπο τρόπο, και ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η στέγαση πάρα πολλών οικογενειών και ατόμων με ελάχιστο εισόδημα, που δεν μπορούν να πληρώσουν κατοικία. Έτσι ανοίγουμε τα κλειστά διαμερίσματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]