Βενιζέλος: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στη Συρία - Πρωτοβουλίες η Ελλάδα

Τι είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος για την κατάσταση στη Συρία και τι προτείνει η Ελλάδα, Συνέντευξη Δ. Κούρκουλα και σχόλιο για πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, Κουτσούμπας με Ρώσο πρέσβη«Η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος στο πρακτορείο Reuters, υποδηλώνοντας με εύγλωττο τρόπο, τη σοβαρότητα που έχει για τη χώρα μας μια πιθανή εξέλιξη του τύπου της στρατιωτικής επέμβασης. Ο κ. Βενιζέλος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για λογαριασμό των χωρών της Ε.Ε. . «Θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα μας να μείνει απούσα από όλη αυτή την κοσμογονία που γίνεται στην περιοχή. Και όταν λέω απούσα, δεν εννοώ καθόλου ότι πρέπει να συμμετέχουμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.Λέω ότι στρατηγικά και γεωπολιτικά», δήλωσε σε συνέντευξη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, σχολιάζοντας ότι αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, του « θυμίζει χίπις της δεκαετίας του ’60, δεν είναι εξωτερική πολιτική». Συνάντηση του Γ.Γ του ΚΚΕ με τον Ρώσο πρέσβη, ενάντια στην «ιμπεριαλιστική» επίθεση...

Αναλυτικότερα:
Βενιζέλος: Πρέπει να πετύχουμε βιώσιμη λύση στην περιοχή
« Η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά ανησυχητική Έχουμε καταδικάσει με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη, που είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει, προφανώς, αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αυτή είναι μια θέση που την υποστηρίζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυσικά και η Ελλάδα. Πρέπει, παράλληλα, ανεξάρτητα από αυτό που αφορά την καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων, να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία. Πρέπει να πετύχουμε τη "Γενεύη ΙΙ", να πετύχουμε μια οριστική και βιώσιμη λύση στην περιοχή. Και εμείς αγωνιζόμαστε και συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Κάνουμε προσπάθειες, συνεχώς, σε όλα τα επίπεδα και για αυτό είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη λαίδη Ashton, με τους ομολόγους μου πάρα πολλών χωρών και συνδυάζω και την επίσκεψή μου που οργανώνεται στο Κάιρο με το ζήτημα, φυσικά, όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά και με το ζήτημα της Συρίας και με τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.
Εμείς ως Ελλάδα έχουμε επιπλέον ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο, για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, σε μια περιοχή, η οποία είναι αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα, για τις ελληνικές κοινότητες στην Αίγυπτο, αλλά και για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία, όλων των Σύριων, βεβαίως, πολιτών, θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω μια ειδική αναφορά στους Xριστιανούς.»

Δ. Κούρκουλας: Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, επιτέθηκε για το θέμα της Συρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας:
«Αυτό που θέλω να πω εγώ, γιατί βλέπω και τις αντιδράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ότι παρουσιάζεται ως η Συρία να ήταν μια ανθούσα δημοκρατία εν μέσω ειρήνης και προόδου». Η Συρία βρίσκεται ήδη σε έναν αιματηρό πόλεμο, ο οποίος δημιουργεί κίνδυνο και για την ειρήνη γενικότερα στην περιοχή. Άρα θέλω να πω ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τα αταβιστικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του ’60 και του ’70 όπου οποιαδήποτε παρέμβαση εκ των προτέρων ήταν καταδικαστέα. Είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα.
Νομίζω ότι λειτουργούμε με αντανακλαστικά ψυχρού πολέμου και το σημειώνω αυτό επειδή είναι και η επέτειος από το θάνατο του μεγάλου Λεωνίδα Κύρκου. Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που μπόρεσε σιγά - σιγά να προσαρμοστεί στην εποχή του.
Θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα μας να μείνει απούσα από όλη αυτή την κοσμογονία που γίνεται στην περιοχή. Και όταν λέω απούσα, δεν εννοώ καθόλου ότι πρέπει να συμμετέχουμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Λέω ότι στρατηγικά και γεωπολιτικά δεν πρέπει να είμαστε απόντες. Επειδή ακριβώς γίνεται σεισμός στην περιοχή μας, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει και να αξιοποιήσει το γεγονός ότι είναι η μόνη πιο σταθερή χώρα της περιοχής, αλλά δεν μπορεί να κλειστεί στο καβούκι της και να αγνοήσει το τι γίνεται γύρω της. Άρα, αυτό που προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το οποίο μου θυμίζει χίπις της δεκαετίας του ’60, δεν είναι εξωτερική πολιτική.
... Νομίζω ότι όλοι, και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Αμερικανοί, το αναγνωρίζουν αυτό και γι' αυτό νομίζω ότι θα ήταν έγκλημα δια παραλείψεως από μεριάς μας, από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, αν ακολουθούσαμε την εξωτερική πολιτική που μας υποδεικνύουν τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης».

Με τον Ρώσο πρέσβη συναντήθηκε ο Γ.Γ του ΚΚΕΟ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι.
Στην συνάντηση εκφράστηκε κι από τις δύο πλευρές η ανησυχία για τις πολεμικές προετοιμασίες επίθεσης κατά της Συρίας, καθώς και η αντίθεση σ’ αυτήν την εξέλιξη.
Ο Ρώσος πρέσβης παρουσίασε τις θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, τις συνέπειες που θα έχει ένα πολεμικό χτύπημα κι αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα του για την ειρηνική επίλυση.
Από τη μεριά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Σημείωσε τη σχέση καπιταλιστικής κρίσης και πολέμου κι αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις προεκτάσεις και τις συνέπειες ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Συρίας. Υπογράμμισε την ανάγκη να μην εμπλακεί η Ελλάδα στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να μην παραχωρηθούν βάσεις και άλλες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους για την εξαπόλυση ενός ακόμη πολέμου. Τέλος, ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΚΚΕ κατά της σχεδιαζόμενης επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]