Ανακοίνωση της Κ.Ο. Άρτας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

Ανακοίνωση της Κ.Ο. Άρτας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ: "Οι όποιες αλλαγές επιχειρούνται με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπου αναφέρεται το κλείσιμο της σχολής ΛΠΜ μέχρι το 2018, έχουν σχέση με τις "αξιολογήσεις" και τη "βιωσιμότητα" του κάθε τμήματος σε σχέση με τη σύνδεσή του με την "αγορά". Από δω απορρέουν και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που φυσικά δε γίνονται με βάση το επιστημονικό αντικείμενο, αλλά με βάση αυτές τις απαιτήσεις. Από δω προκύπτει και το επιφανειακά παράλογο, τα ίδια κόμματα που πριν την κρίση έσπερναν κυριολεκτικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, μέσω τότε των ΕΠΕΑΕΚ, σήμερα να θέλουν να "συμμαζέψουν" αυτά τα τμήματα. Αποτελεί την προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να προσαρμοστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμη περισσότερο στις ανάγκες του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων για την αύξηση των κερδών τους.

Δεν πρόκειται λοιπόν ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο όποιος εξορθολογισμός δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.
Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι δαπάνες για σίτιση και στέγαση των σπουδαστών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η λέσχη του ΤΕΙ Άρτας δεν λειτουργεί και 3000 σπουδαστές να μην σιτίζονται σωστά καθώς επίσης από τους 3000 σπουδαστές μόνο οι 140 μπορούν να φιλοξενηθούν στην εστία. Επιπλέον δεν υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή όπως έλλειψη μουσικών οργάνων από το ΛΠΜ με αποτέλεσμα το τμήμα να υπολειτουργεί πολλοί σπουδαστές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Υπάρχουν όμως και φωνές ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά" όπως των βουλευτών, πολιτευτών, εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση, που περιορίζονται στο να μην κλείσει το τμήμα της Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Και πριν και τώρα επικαλούνται τις λεγόμενες ανάγκες της "τοπικής κοινωνίας". Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ.Γ.Στύλιου της ΝΔ ότι «Η Άρτα στο σύνολό της ενισχύεται γιατί…έρχονται επιπλέον 800 φοιτητές στην Άρτα …», του κ.Χ.Γκόγκα του ΠΑΣΟΚ που αφού υιοθετεί τα κριτήρια που βάζει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» διαφωνεί όμως με την συγκεκριμένη απόφαση για το κλείσιμο του τμήματος γιατί «είναι άξιο απορίας το πώς γίνεται αυτή η πρόβλεψη, πως γίνεται αυτή η μεσοβέζικη φόρμουλα για διακοπή εισαγωγής των σπουδαστών» ενώ η κ. Ο. Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει την απόφαση «δυσάρεστη εξέλιξη για το ΤΕΙ Άρτας ….Πρώτο γιατί χάνεται μια σχολή με ένα μοναδικό αντικείμενο και δεύτερο ότι αυτή η σχολή …είναι πολύ δεμένη με τη λειτουργία, με την πολιτιστική ζωή και όχι μόνο της πόλης…». Ουσιαστικά βλέπου τους σπουδαστές ως πελάτες και όλοι μαζί καλλιεργούν τη λογική "να μην καεί το δικό μου σπίτι, κι ας έχει πιάσει φωτιά το διπλανό". Από κοντά και ορισμένοι καθηγητές που χρησιμοποιούν αντίστοιχη επιχειρηματολογία, για το τμήμα, που είναι καλύτερο σε σχέση με το τμήμα άλλης σχολής ή με το τμήμα άλλης πόλης.
Το KKE δεν αντιμετωπίζει τους σπουδαστές σαν πελάτες. Γι' αυτό και δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Δε συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το "Πανεπιστήμιο ΑΕ".
Καλούμε τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους αποφασιστικά να τους γυρίσουν την πλάτη, να πουν ΟΧΙ στις συντεχνιακές αντιθέσεις, τη διαμάχη των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, επαγγελματικών ενώσεων και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μαζί με τους εργαζόμενους στο ΤΕΙ να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
Ανάγκη της εποχής μας είναι η ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και στο σύνολό της δωρεάν. Κι αυτό γιατί η επιστήμη είναι προϊόν του συνόλου της δουλειάς που έκαναν χιλιάδες επιστήμονες όλα τα προηγούμενα χρόνια και του πλούτου της εργατικής τάξης. Εχει κοινωνικό χαρακτήρα, αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία η επιστημονική παραγωγή, η επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματά της αλλά και ο ίδιος ο ρόλος του επιστήμονα. Αυτή η ανάγκη προϋποθέτει να αποδεσμευτεί η οικονομία από το κριτήριο του κέρδους, να βάλει στόχο της την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι των μονοπωλίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]