ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΡΤΑ:Επιστολή στο Δήμαρχο από το σύλλογο «Πολιτών Παρέμβαση»

Επιστολή του συλλόγου Άρτας «Πολιτών Παρέμβαση» προς τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη με θέμα «Εκκρεμή θέματα»: «Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα σοβαρά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα σε σχέση με τον πολιτισμό της πόλης μας και την εικόνα της εν γένει. Δυστυχώς οι μέχρι τώρα συναντήσεις μας δε δρομολόγησαν λύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις σας προς το Σύλλογό μας ότι είναι μέσα στις προθέσεις σας να κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα ανοιχτά θέματα. Διαπιστώνουμε, ωστόσο, μια σημαντική καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του δήμου και των υπηρεσιών του προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ταυτόχρονα καταγράφουμε και μια σπουδή εκ μέρους σας να ασκηθούν πιέσεις στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, προκειμένου να ανακληθεί η υπάρχουσα από την πλευρά της πρόταση για το χαρακτηρισμό της Ψαραγοράς ως νεότερου διατηρητέου μνημείου.

Θα περιοριστούμε στα σημαντικότερα από τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα και δε διαφαίνεται στον ορίζοντα η βούληση να ξεκινήσουν οι σχετικές ενέργειες, όπως τουλάχιστον δεσμευτήκατε τόσο απέναντι στο Σύλλογό μας όσο και απέναντι στον διευθυντή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, με παράγοντες της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012.
Αρχοντικό Παπακώστα
Η ελεεινή εικόνα την οποία αντικρίζει ο περαστικός πολίτης δε χρειάζεται ιδιαίτερες περιγραφές. Ούτε έχει νόημα να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά πως η κατάστασή του καθίσταται άκρως επικίνδυνη για τους περίοικους. Το αρχοντικό Παπακώστα καταρρέει και μαζί του θα καταρρεύσει ένα σημαντικό μέρος της νεότερης ιστορίας της πόλης και του νομού. Παρά τη δέσμευση που αναλάβατε, πριν τρεις περίπου μήνες, απέναντι την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τον διευθυντή της να τοποθετήσετε στέγαστρο, για να μη διαβρωθούν άλλο οι τοίχοι του και να μη μεταβληθεί το κτίριο σε σωρούς ερειπίων, μέχρι σήμερα τουλάχιστον η δέσμευσή σας αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Θέλουμε να ελπίζουμε πως η καθυστέρηση αυτή δεν προσκρούει σε τυχόν σκοπιμότητες.
Παλιό Δημαρχείο
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το παλιό δημαρχείο στην οδό Σκουφά. Η εγκατάλειψή του για μια εικοσαετία και η παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση όσον αφορά τις επεμβάσεις για τη σωτηρία του και την αξιοποίησή του δημιουργούν ποικίλους προβληματισμούς. Όπως επισήμανε ο κ. Βλαχοστέργιος, δεν έχουν αφαιρεθεί ούτε τα δύο κλιματιστικά που στηρίζονται πάνω στον τοίχο της πρόσοψής του, πράγμα που αποβαίνει όχι μόνο σε βάρος της αισθητικής του, αλλά και σε βάρος της ασφάλειάς του. Και στην περίπτωση αυτή δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις σας να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του κτιρίου και στην αξιοποίησή του για τη συνεισφορά του στις πολιτιστικές ανάγκες της πόλης.
Κάστρο, Ξενία και Τουριστικό Περίπτερο
Η κατάσταση παραμένει απόλυτα αδιευκρίνιστη, παρά το γεγονός ότι τα τείχος έχει καθαριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό και επανήλθε σε μια κατάσταση που αποτελεί πραγματικά κόσμημα για την πόλη. Το ερειπωμένο Ξενία, ωστόσο, μέσα σ’ αυτό καταστρέφει όλη την εικόνα για όποιους αποφασίσουν να κάνουν έναν περίπατο στον εσωτερικό χώρο του Κάστρου. Είναι λυπηρό, ύστερα από τους αγώνες των πολιτών, τις δηλώσεις επίσημων παραγόντων, τους νόμους που ψήφισε η βουλή, τις συζητήσεις μεταξύ των τοπικών αρχών και των πολιτών και την πεποίθηση ότι ο χώρος του Ξενία πέρασε πλέον στην ευθύνη του δήμου Αρταίων, να μην έχει σημειωθεί ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησής του και της απόδοσής του στην κοινωνία.
Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση του Τουριστικού Περίπτερου. Τα σχέδια, οι διαβεβαιώσεις και οι δεσμεύσεις παραμένουν χωρίς αντίκρισμα.
«Βυζάντιο»
Εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής παρουσιάζει και το «Βυζάντιο» στην κεντρική πλατεία. Η πρότασή μας να μεταβληθεί και να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού, παρά την καταρχήν αποδοχή της, τελικά δεν εισακούστηκε. Αντίθετα ο δήμος σχεδιάζει την παραχώρησή της για να προστεθεί στο κέντρο της πόλης μία επιπλέον καφετέρια. Δυστυχώς, η ανάγκη μιας δημοτικής βιβλιοθήκης, ενός αναγνωστήριου, ενός πνευματικού – λογοτεχνικού καφενείου, μιας γκαλερί, ενός εργαστηρίου δημιουργικής απασχόλησης και πραγματικής ψυχαγωγίας πιθανόν να μην ανήκει στις προτεραιότητες του δήμου.
Ψαραγορά
Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την άποψή μας για το θέμα της Ψαραγοράς και επιμένουμε πως θα μας βρει αντίθετους κάθε σκέψη και πρόθεση να μη χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Θεωρούμε πως οι επεμβάσεις που μπορεί ο δήμος να κάνει, έτσι ώστε και να αναδειχθεί το πέτρινο κτίριο και ο χώρος ως μια ιστορική γωνιά στο κέντρο της πόλης και να χρησιμοποιηθεί ως μια μικρή όαση αναψυχής για τους πολίτες και τους επισκέπτες, μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν και να συνυπάρξουν σε μια σύνθεση που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Άλλωστε και ο ίδιος εκφράσατε στο πρόσφατο παρελθόν τη σύμφωνη γνώμη σας για το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου. Παρόμοια άποψη και πρόταση έχει διατυπώσει και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου κ. Βλαχοστέργιος, ο οποίος δεν προτίθεται για κανένα λόγο, καθώς δήλωσε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, να την αλλάξει.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας
 
Κωνσταντής Τζαδήμας                                 Βαγγελιώ Μπρισένιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]