Τα παιδιά της Αλβανής καρκινοπαθούς μιλούν στην "Αυγή": "Σκυλί να ήταν, δε θα της συμπεριφερόταν έτσι"


Ρεπορτάζ: Μανώλης Γασπαράκης
Στα όρια της απελπισίας βρίσκεται η οικογένεια της ανασφάλιστης καρκινοπαθούς, καθώς εν έτει 2012 βιώνει στο πετσί της τη ρατσιστική εγκύκλιο του Παπαδόπουλου. «Σκυλί να ήταν, δεν θα της συμπεριφερόταν έτσι. Και ζώο να δεις στον δρόμο, το μαζεύεις, δεν το αφήνεις να πεθάνει. Μας πνίγει το άδικο, αυτό που ζούμε δεν συμβαίνει σε καμιά χώρα», λέει στην «Αυγή» ο Αλέξης, ο γιος της άτυχης γυναίκας.

Ανεπιθύμητη στο νοσοκομείο...
Το χρονικό του αίσχους ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου, όταν η ανασφάλιστη καρκινοπαθής διακομίστηκε εκτάκτως στο «Άγιοι Ανάργυροι» προκειμένου να υποβληθεί στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση. Την επόμενη κιόλας μέρα, ο διοικητής του νοσοκομείου τούς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι και ότι έξω περιμένει το ασθενοφόρο για να την παραλάβει και να την πάει σπίτι. Ο λόγος; Η τρίμηνή της βίζα είχε λήξει. "Η μητέρα μου μπήκε πριν ένα χρόνο νόμιμα στη χώρα για λόγους υγείας. Η κατάστασή της όμως επιδεινώθηκε και δεν κατάφερε να ανανεώσει τα χαρτιά της. Ήταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο", σημειώνει ο Αλέξης. Η οικογένεια δεν το έβαλε κάτω και αμέσως απευθύνθηκε στην εισαγγελέα Ευελπίδων. Κατόπιν παρέμβασής της, η 57χρονη παρέμεινε στο νοσοκομείο και γλίτωσε τα χειρότερα. Το ασθενοφόρο που παραμόνευε απ' έξω είχε τον ρόλο... νεκροφόρας.

«Στην ερώτησή μας αν πρόκειται να υπογράψουν και να εγγυηθούν ότι δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση της μητέρας μας ή ακόμα και να πεθάνει, αν την οδηγήσουν στο ασθενοφόρο, δεν πήραμε καμιά απάντηση», υπογραμμίζει ο Αλέξης. Η ανασφάλιστη γυναίκα τελικά εγχειρίστηκε στις 20 του μήνα, καθώς τα τρία αδέρφια από την Αλβανία, τα οποία ζουν νόμιμα στη χώρα μας, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 5.500 ευρώ. «Μαζέψαμε δανεικά από συγγενείς, από Ιταλία, Αλβανία, ό,τι μπορούσε ο καθένας, για να την κάνουμε καλά. Θα ξεπληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ, δεν θέλουμε χάρες», ξεκαθαρίζει η οικογένεια. Ήδη έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση, ύψους 2.000 ευρώ, ενώ τη δεύτερη αναμένεται την εξοφλήσουν μέσα στην ημέρα.

"Αν γίνει καλά, θα στείλουν κλούβα..."
Αν και οι ίδιοι ήταν απόλυτα τυπικοί ως προς τις υποχρεώσεις τους, για τη διοίκηση του νοσοκομείου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Από την Τετάρτη και μέχρι χθες αργά το απόγευμα, δύο αστυνομικοί στήθηκαν έξω από το δωμάτιο της 57χρονης μην τυχόν και... αποδράσει. Όλα αυτά τη στιγμή που η ίδια είναι με καθετήρα και με δυσκολία περπατάει. «Τη φρουρούν 24 ώρες το 24ωρο δύο αστυνομικοί. Ούτε επίσημο πρόσωπο να ήταν», σημειώνει με νόημα η Λίτσα, σύζυγος του Αλέξη. Την ίδια στιγμή καταγγέλλει την αντιμετώπιση του νοσοκομείου. «Ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον διοικητή και τον διευθυντή αλλά δεν πήραμε καμιά απάντηση, δεν δέχτηκαν ούτε να μας ακούσουν. Ίσως φταίει που δεν δώσαμε φακελάκι, δεν ξέρω τι να πω». Το παράπονό του για το σύστημα υγείας εκφράζει με τη σειρά του ο Αλέξης. «Μέχρι και εγκληματίες περιθάλπουν, γιατί δεν μπορούν να κάνουν και το ίδιο για τη μητέρα μου; Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνει καλά, να σταθεί στα πόδια της και να πάει πίσω στην πατρίδα. Ούτε και η ίδια θέλει να μείνει».
Η 57χρονη αναμένεται να πάρει σήμερα εξιτήριο, ωστόσο η απειλή της απέλασης συνεχίζει και αιωρείται πάνω από το κεφάλι της. «Μας είπαν ότι αν γίνει καλά, θα στείλουν κλούβα για να την οδηγήσουν στα κρατητήρια. Έχουμε τον πόνο μας και τη στεναχώρια μας, έχουμε κι αυτό...», υπογραμμίζει η οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]